Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Komšo ne dozvoli da emocije ovladaju tobom kada pišeš postove postaju nerazumljivi i teški za čitanje.Nemoj puno da šetaš po forumima raznim to te samo dodatno zbunjuje.Nego kaži mi kako bi nekome preporučio Gree klimu šta bi izdvojio od performansi i kvaliteta koje ima u odnosu na druge klime.Možeš i po stavkama da ideš kreni od modulacije i kulture rada na primer.Hvala.

Ja nemam Gree, pisao sam već i ovde i tamo na forumima koju klimu imam. Kupio sam je (i debelo se pokajao) na preporuku baš takvih onlajn stručnjaka, znalaca, "vlasnika" poput tebe, kada si na ovom forumu lagao i pisao hvalospeve o Fujitsu klima uređaju koji tada nisi imao. Hoćeš možda podsetnik i na to?

Komšo ti si se zbunio 100%Moraš da spustiš loptu na zemlju i pišeš jasnije postove nervoza nikome nije donela dobro osim čira na primer.Znači ti imaš Fujitsu klimu ili si opet napisao nerazumljiv post.

Mene ne nazivaju papagajem sa govornom manom, i akcionarem i plaćenikom Fujitsua. Tebe da. Imaš linkove, imaš citate, sve ti je lepo u lice rečeno, pa pitaj kolege koje su ti to tamo napisale da li imaju čir, kaži njima da pisu jasnije, ili da spuste loptu, i da su se zbunili 100%, ako smeš. Nadam se da ti je ovo dovoljno razumljivo. Toliko.

Последно уредено:
Opet su te emocije i nervoza savladale imaš ti znanje o inverter klimama ali ne umeš da iskažeš to.Nego kaži mi kako bi nekome na primer komšiji,prijatelju,poznaniku ili prijateljici preporučio klimu Kineskog proizvođača šta bi stavio na prvo mesto.Možda nižu cenu ili dobru modulaciju zatim kulturu rada ili sve to zajedno.

U Srbiji puno nezadovoljnih korisnika koji imaju Kineske klime.Gree je najgori od svih pregreva prostorije pa čekaju da temperatura padne za 3 stepena da bi krenula da radi.Loša modulacija kakav je to inverter koji ne može da modulira ispod 500w užas.Jedan član foruma ima Gree klime i Fujitsu Gree klime troše 50% više struje nego Fujitsu i loše održavaju temperaturu.Midea klime rade defrost na +13 stepeni i loše održavaju zadatu temperaturu.Hisense klime malo greju pa malo hlade podesiš 23 stepena ona nabije 28 i ne gasi se.Od Japanskih proizvođača najviše se prodaje Fujitsu zato što ima povoljnu cenu i nema problema sa njim.Kinezi su stigli Japance samo po ceni i nikako više.
Kolku mnogu nebulozi i proizvolni raboti iskazani vo samo eden post
Автоматски споено мислење:

U Srbiji puno nezadovoljnih korisnika koji imaju Kineske klime.Gree je najgori od svih pregreva prostorije pa čekaju da temperatura padne za 3 stepena da bi krenula da radi.Loša modulacija kakav je to inverter koji ne može da modulira ispod 500w užas.Jedan član foruma ima Gree klime i Fujitsu Gree klime troše 50% više struje nego Fujitsu i loše održavaju temperaturu.Midea klime rade defrost na +13 stepeni i loše održavaju zadatu temperaturu.Hisense klime malo greju pa malo hlade podesiš 23 stepena ona nabije 28 i ne gasi se.Od Japanskih proizvođača najviše se prodaje Fujitsu zato što ima povoljnu cenu i nema problema sa njim.Kinezi su stigli Japance samo po ceni i nikako više.
Pa ako setiram na edna klima gree 25 stepeni a na drugata fujitsu ili koja i da e 22, sigurno ovoj gree ke potrosi 50% povekje struja. Ima esen kup varijabli, ne tuku tresi od rakav. Ili mozebi si izmeril nesto? Ako e taka, togas vo red. Ama ke treba da vidime merenja

Последно уредено:
Ne moras Gree --------- vecinu modela ------------ da setujes na 25. One same dostignu toliko----bez obzira sto su na 22.
////// Pun internet toga /////// I ovde na ovoj temi je dosta pisano o tome. A to je ponajvise rezultat neusaglesenog hardvera sa softverom ....... nemaju kulturu rada i dobru modulaciju ======= jednostavno. Zakoni fizike su neumoljivi.....
Kulturan rad klime se ne postize "radom" i marketingom na forumu ---------- nego radom i razmisljanjem u fabrici .......................

Ne moras Gree --------- vecinu modela ------------ da setujes na 25. One same dostignu toliko----bez obzira sto su na 22.
////// Pun internet toga /////// I ovde na ovoj temi je dosta pisano o tome. A to je ponajvise rezultat neusaglesenog hardvera sa softverom ....... nemaju kulturu rada i dobru modulaciju ======= jednostavno. Zakoni fizike su neumoljivi.....
Kulturan rad klime se ne postize "radom" i marketingom na forumu ---------- nego radom i razmisljanjem u fabrici .......................
Deka gree klimite se vrv, ne se. Deka se dobra sredna klasa, toa e fakt. Imam tri gree klimi, svesno kupiv gree. Vo uslovi na samo nekakva izolacija na prostoriite, odlicno great. Osven modulacijata koja ne pagja nisko, na amber nordik ne saka pod 450, na pularot pod 400, a na pular premium ne odi pod 350, nitu eden od tie problemi koi si gi spomnal nemam. Nitu pregrevanje, nitu neuklucuvanje po eden saat, nisto od toa. Fantasticno great. Od vivax haier, hisense, midea... i ostanati takvi, koga ke sporedime soodvetni modeli se za klasa podobri. Ako imame odlicno izolirani objekti togas prikaznata se menuva. Odredeni clenovi tropate gluposti i samo plukate i kade so nema ni mesto ni potreba

Последно уредено:
Ok verujem ti.... Onda u najmanju ruku ispada da ------------ neki isti modeli rade ok ali i kako ne treba. Sto se opet svodi na losu kontrolu kvaliteta.................
//// Posto niko od marketing strucnjaka za Gree ovde ----- nije nasao za shodno da ubedi normalnim video snimkom ostale clanove u to sto tvrde , kako rade Gree klime----- a svaku prituzbu i zalbu nazivaju demagogijom, pljuju i vredjaju ljude koji se pozale -------------- bicu slobodan da na vrlo slican nacin snimim Gree gtech (imam mogucnost za to uskoro kada jedan stan bude slobodan na 2 dana) ----- isto kao sto je to uradio @zlatko_ti412 za LN --------- te da postavim i prodiskutujemo njen rad........ Ali nece znaci da bude marketinski trik od 10s video snimka ------- nego najmanje sat vremena..... Bice snimljeno bez prekida prostorija i spolja i unutra, ulazak u zgradu-ulazak u stan ----- radi se o dnevnom boravku 38m2 u dobro izolovanom objektu (zgrada).
Nisu to klime iz istog ranga - toga smo svi svesni ------- ali ajde da konacno u duzem i neprekidnom snimku vidimo kako radi cuveni Gree. Eto ------- uradicu to besplatno za njih ----- posto njihov marketinski tim nema vremena za to..................

Последно уредено:
Ok verujem ti.... Onda u najmanju ruku ispada da ------------ neki isti modeli rade ok ali i kako ne treba. Sto se opet svodi na losu kontrolu kvaliteta.................
//// Posto niko od marketing strucnjaka za Gree ovde ----- nije nasao za shodno da ubedi normalnim video snimkom ostale clanove u to sto tvrde , kako rade Gree klime----- a svaku prituzbu i zalbu nazivaju demagogijom, pljuju i vredjaju ljude koji se pozale -------------- bicu slobodan da na vrlo slican nacin snimim Gree gtech (imam mogucnost za to uskoro kada jedan stan bude slobodan na 2 dana) ----- isto kao sto je to uradio @zlatko_ti412 za LN --------- te da postavim i prodiskutujemo njen rad........ Ali nece znaci da bude marketinski trik od 10s video snimka ------- nego najmanje sat vremena..... Bice snimljeno bez prekida prostorija i spolja i unutra, ulazak u zgradu-ulazak u stan ----- radi se o dnevnom boravku 38m2 u dobro izolovanom objektu (zgrada).
Nisu to klime iz istog ranga - toga smo svi svesni ------- ali ajde da konacno u duzem i neprekidnom snimku vidimo kako radi cuveni Gree. Eto ------- uradicu to besplatno za njih ----- posto njihov marketinski tim nema vremena za to..................
Ti mislis da su svi glupi, a ti najpametniji.
Daj ne tresi i ne glupiraj se .

Ubavo sonl ke snimis ama taa snimka nema da ti bide validna. So ke vidime od eden saat snimka. Pa eve jas ti garantiram deka i amber nordik vo mojot prostor ke go nateram cel saat da ne iskluci a samo na 23 ke go postavam. Ama ne e toa verodostojno.
Sakam drugo da ti kazam. Zlate dava verodostojni podatoci za prostorot, klimite, uslovite i nacinot na greenje i setiranje na klimite. Pa zatoa moze i da mu se veruva i da ne postavi video snimki i slicno. Toa so e postaveno od nego ednostavno pie voda. Se sovpagja edno so drugo.
Ako veke pravime muabet za top brendovi spored mene toa se
1. Toshiba
2. Mitsubishi
3 Daikin
Po toj redosled . E sega pri sporedbi treba da se sporeduvaat soodvetnite modeli na sekoj proizvoditel.
A Fujitsu, hitachi i ostala boranija ide zad niv vo vecna borba vo taa sredna klasa so goooolemi promasuvanja od vreme na vreme.
Vivax, vox, favorit,... ne gi komentiram. Ima situacii koga i tie zavrsuvaat rabota i ne se za frlanje sekako, dokolku cenata e soodvetna. Pa eve i lani vo ladniot period na -10 i podolu, ne me ostavija na cedilo. Ajde amberot ke receme mrcina, ama pularot? Pa potapa model od pularot Gree nema. Znaci pravam muabet za topli prostorii, 23,24 stepeni.
Samo mislam deka se preteruva so plukanjeto. Sum kazal i prethodno, niskata modulacija e odlicna rabota no ne sekogas. So pravime vo prostorii koi ne se dobro ili voopsto ne se izolirani? Pa takvi se 2/3 od objektite vo koi ziveeme.
I jas sum samo zadovolen korisnik na gree klimi, nitu gi reklamiram nitu gi prodavam

Последно уредено:
amo mislam deka se preteruva so plukanjeto. Sum kazal i prethodno, niskata modulacija e odlicna rabota no ne sekogas. So pravime vo prostorii koi ne se dobro ili voopsto ne se izolirani? Pa takvi se 2/3 od objektite vo koi ziveeme.
I jas sum samo zadovolen korisnik na gree klimi, nitu gi reklamiram nitu gi prodavam
Колку и да се неизолирани објектите, на олку топло време како оваа сезона секој минимум поголем од 1-1.5kw топлина е многу...
Еве до сега зимово само некои 2 недели беше доволно ладно за да нема потреба од толку ниска модулација.
Што правиме со останатите 5 месеци грејна сезона?
Мислам дека нема кинез што не работеше 80% он-офф зимово!

Кинезите не можат за мало прсте да се фатат на комфорот од јапанците без ниска модулација.... крај на приказната!

Од друга страна.... друг проблем...

Pa neli e podobro da iskluci otkolku da duva so modulacija od nekoi 200w i samo da go prevrtuva vozduhot? Nemoj da mi kazes deka i togas gree

А ако уште мислиш дека со ниска модулација јапанците не греат и подобро е да работат он-офф еве ти графикони од шведските VTT тестови за да имаш добра споредба и да пресметаш колку топлина дава кинезот а колку јапанецот... а воедно и ќе ти стане јасно зошто кинезите "не можат" ниско да модулираат :)
А еве ти и графикони со споредба на топлотен коефициент за Амбер 9ка и Митсу 25ка
Црвената линија е измерен топлотен коефициент
Плавата е заокружена вредност

VTT GWH09YD.png
VTT LN25VGHZ.png

Ti mislis da su svi glupi, a ti najpametniji.
Daj ne tresi i ne glupiraj se .
Niti ja tresem-----niti se glupiram, a ponajmanje mislim da sam najpametniji........
Posto vi uvek dajete poluinformacije, kratke isecke ---- nikakve video snimke, ----- ne verujete zasta se ljudi zale ------- evo resio sam da pomognem besplatno svima----samo da se pripremim kako treba ovih dana/////
@riker
//// Ne sekiraj se. Bice sve relevantno i trasparentno ------- sa skupljim meracima i temperature i daljine, sa svim podacima o objektu (prikazani i na video snimku). ----------Cak cu se potruditi da ako mogu jos transparentnije sve snimim nego Zlatko _-------- bar se nadam. //// Hocu i ja da se uverim da ta klima pravi problem i u prelaznim periodima i nece da sidje ispod 650-700w i da uspe da se zaustavi tek na preko 2C od zadate i to u skoro 40m2 !!!////// Jer mi tako stric (stari masinski inzenjer) vec dve godine trabunja i davi me !!! ///// Ja mu ne verujem ---- zato cu i da uradim merenja ---- pa kom opanci----kom obojci !!!

...

Кинезите не можат за мало прсте да се фатат на комфорот од јапанците без ниска модулација.... крај на приказната!

...
Amin ............

Deka gree klimite se vrv, ne se. Deka se dobra sredna klasa, toa e fakt. Imam tri gree klimi, svesno kupiv gree. Vo uslovi na samo nekakva izolacija na prostoriite, odlicno great. Osven modulacijata koja ne pagja nisko, na amber nordik ne saka pod 450, na pularot pod 400, a na pular premium ne odi pod 350, nitu eden od tie problemi koi si gi spomnal nemam. Nitu pregrevanje, nitu neuklucuvanje po eden saat, nisto od toa. Fantasticno great. Od vivax haier, hisense, midea... i ostanati takvi, koga ke sporedime soodvetni modeli se za klasa podobri. Ako imame odlicno izolirani objekti togas prikaznata se menuva. Odredeni clenovi tropate gluposti i samo plukate i kade so nema ni mesto ni potreba
И ти сеа малку ја претера, имаш 3 Грее дома, ама затоа интуитивно заклучуваш и знаеш дека се ЗА КЛАСА подобри од сите други кинески „vivax haier, hisense, midea...“ :) Немој бар и ти „секој својот коњ си го фали“.

Колку и да се неизолирани објектите, на олку топло време како оваа сезона секој минимум поголем од 1-1.5kw топлина е многу...
Еве до сега зимово само некои 2 недели беше доволно ладно за да нема потреба од толку ниска модулација.
Што правиме со останатите 5 месеци грејна сезона?
Мислам дека нема кинез што не работеше 80% он-офф зимово!

Од друга страна.... друг проблем...

А ако уште мислиш дека со ниска модулација јапанците не греат и подобро е да работат он-офф еве ти графикони од шведските VTT тестови за да имаш добра споредба и да пресметаш колку топлина дава кинезот а колку јапанецот... а воедно и ќе ти стане јасно зошто кинезите "не можат" ниско да модулираат :)
Samo premnogu se pluka bez potreba, premnogu. Se razbira deka e komocijata pogolema ako prostorot e dobro izoliran. Vo sprotivno taa niska modulacija ne e dovolna. Isto yaka ste zapnale deka ne uklucuvaat dolgo vreme. Epa eve ne e taka. Razlika vo T okoli eden stepen ima kaj mene. Tolku za toa
Автоматски споено мислење:

И ти сеа малку ја претера, имаш 3 Грее дома, ама затоа интуитивно заклучуваш и знаеш дека се ЗА КЛАСА подобри од сите други кинески „vivax haier, hisense, midea...“ :) Немој бар и ти „секој својот коњ си го фали“.
Hahahah vo pravo si ama do nekade. Ne zaklucuvam intuitivno, imam na rabota vox i vivax.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom