Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво друштво, планираме да ставиме 3 клими во станот од кои една ќе биде Gree Console 18(5.5), а другите 2 планирав Amber Nordic 12(3.5), но мајсторот ми кажа дека ќе биле прејаки за просторот и ми предложи Amber Premium 12(3.5).
Едната соба ми е 9m², а другата 15м². Знам дека просторот е мал и дека секоја клима би го загрејала, но мене ми е битно греењето да биде што е можно поекономично. Реално не ми е битна цената на климата дали ке е 40.000 МКД или 60.000 МКД туку битно ми е помалку да троши long term. Гледам дека Nordic-от троши помалку, но сепак просторот е премал и не знам дали тоа ќе има некакво значење во овој случај. Според овластен Gree монтер, прејака е и ми кажа "нема ни да уклучува во овој мал простор".
Ваше мислење на ова?
За таму најдобра опција ќе ти биде мултисплит со 3 единици по твоја потреба, ако до толку е приоритетно да е економично тогаш изборот треба да е Mitsubishi MXZ-3F68VF надворешна со соодветни внатрешни по желба.

За таму најдобра опција ќе ти биде мултисплит со 3 единици по твоја потреба, ако до толку е приоритетно да е економично тогаш изборот треба да е Mitsubishi MXZ-3F68VF надворешна со соодветни внатрешни по желба.
На надворешна MXZ-3F68VF може ли да се поврзе нискомонтажна конзолна внатрешна единица???
Колку што гледам у сервисниве не ке да е могуќа таква комбинација.

Ovde kod mene klime su poskupile cca 30-40% , neke modeli i više a dodatno i jako je slaba ponuda tj nestaje brzo iz prodaje odredjenih modela...
Kakva je tu kod vas situacija , nisam pratio forum neko vrijeme pa me znam da li se pisalo o tome..

Превише црева што ќе идат екстерно(надвор) ќе има мултисплитот и превише ќе се губи топлина. Се работи за зграда стара 25+ години.

На надворешна MXZ-3F68VF може ли да се поврзе нискомонтажна конзолна внатрешна единица???
Заш да не би можело бе Стрелчо?
Еве ја продаваат послабата надворешна од истата серија - MXZ-2F53VF во пакет со 2 парапетни внатрешни MFZ-KT...
И појаката MXZ-4F72VF надворешна со 3 парапетни внатрешни MFZ-KT

Веројатно може и да се стават комбинација една парапетна MFZ-KT и една високоѕидна MSZ-LN.

Ne znam so mu repliciras koga te ima na ignore staveno. Kapish?

Превише црева што ќе идат екстерно(надвор) ќе има мултисплитот и превише ќе се губи топлина. Се работи за зграда стара 25+ години.
Аха, епа добро тогаш, и 3 посебни ќе се океј само да не се предимензионирани.

Zdravo, se mislam medju dve klimi sto mi gi preporacaa Vivax AERI ili Gree Fairy 3.5. Prostorot mi e 16m2 so sto planiram otkako kje go pregradam spratot da grejam dodatno uste prostorii do 20m2 plus.

Zdravo, se mislam medju dve klimi sto mi gi preporacaa Vivax AERI ili Gree Fairy 3.5. Prostorot mi e 16m2 so sto planiram otkako kje go pregradam spratot da grejam dodatno uste prostorii do 20m2 plus.
Која и да ја земаш не ти мене ништо и двете се исти која ти се повеќе допаѓа на лепота таа ја земи.

Mnogu podobra kultura na rabota ( modulacija ) ima Aeri+ na Vivax taka da moj sovet e Vivax

Заш да не би можело бе Стрелчо?
Еве ја продаваат послабата надворешна од истата серија - MXZ-2F53VF во пакет со 2 парапетни внатрешни MFZ-KT...
И појаката MXZ-4F72VF надворешна со 3 парапетни внатрешни MFZ-KT

Веројатно може и да се стават комбинација една парапетна MFZ-KT и една високоѕидна MSZ-LN.
Za Multisplit koga se izbira sekoj Proizvoditel dava spisok koi vnatresni mozat da se priklucat.
Ja prasav dali na sovetuvaniot model od clenot MXZ-3F68VF moze da se priklucat Niskomontazni/Konzolni edinici, ama nedobiv odgovor.
Odgovorot e NEMOZE, i predlogot e ispraten od lik koj pojma nema zatoa i nema odgovor.
Eve i ZASTO NEMOZE.
MXZ-3F68VF e mnogu star Multisplit motor od tamu negde 2018/2019 i ima pretrpeno nekolku promeni bajagi golemi, od promeni na elektroniki i ploci, dodavanje freon od 1.4 na 2.4kg ili celo kg falelo vo osnovniot model.
Da poentiram, servisnoto e ovde.
So vreme motorot MXZ-3F68VF trpel izmeni pa stanal MXZ-3F68VF2, i MXZ-3F68VF3.
3verzii.jpg

Izmeni vo modelite
IZmeni2.jpg

I za kraj Mozni kombinacii na vnatresni edinici koi mozat da se spojat na sekoja od verziite, i za predlozeniot motor MXZ-3F68VF fino si pisuva deka Konzolna/Niskomontazna (koja Mitsu ja vika Floor standing)....ne podrzuva nadvoresnata od prvata anticka verzija MXZ-3F68VF, podrzuvaat samo ponovite verzii so ispeglanite ploci, popravenite greski i anomalii V2 i V3.
Kombinacii.jpg

Taka da ukratko kazano ova go ukazuvam za da razberat lugeto deka i Mitsu znae da si najde greski sam na sebe, pa ist model so godinite gi isprava i moze da postojat poveke modifikacii na modelite.
Ama i tie neispravenite so mana mora da zavrsat negde i da gi kupi nekoj ;)

Последно уредено:
Za Multisplit koga se izbira sekoj Proizvoditel dava spisok koi vnatresni mozat da se priklucat.
Ja prasav dali na sovetuvaniot model od clenot MXZ-3F68VF moze da se priklucat Niskomontazni/Konzolni edinici, ama nedobiv odgovor.
Odgovorot e NEMOZE, i predlogot e ispraten od lik koj pojma nema zatoa i nema odgovor.
Eve i ZASTO NEMOZE.
MXZ-3F68VF e mnogu star Multisplit motor od tamu negde 2018/2019 i ima pretrpeno nekolku promeni bajagi golemi, od promeni na elektroniki i ploci, dodavanje freon od 1.4 na 2.4kg ili celo kg falelo vo osnovniot model.
Da poentiram, servisnoto e ovde.
So vreme motorot MXZ-3F68VF trpel izmeni pa stanal MXZ-3F68VF2, i MXZ-3F68VF3.
Прегледај го приврзокот 349006

Izmeni vo modelite
Прегледај го приврзокот 349007

I za kraj Mozni kombinacii na vnatresni edinici koi mozat da se spojat na sekoja od verziite, i za predlozeniot motor MXZ-3F68VF fino si pisuva deka Konzolna/Niskomontazna (koja Mitsu ja vika Floor standing)....ne podrzuva nadvoresnata od prvata anticka verzija MXZ-3F68VF, podrzuvaat samo ponovite verzii so ispeglanite ploci, popravenite greski i anomalii V2 i V3.
Прегледај го приврзокот 349008

Taka da ukratko kazano ova go ukazuvam za da razberat lugeto deka i Mitsu znae da si najde greski sam na sebe, pa ist model so godinite gi isprava i moze da postojat poveke modifikacii na modelite.
Ama i tie neispravenite so mana mora da zavrsat negde i da gi kupi nekoj ;)

Кој си ти то малверзант кога ќе наумиш тоа чудо нешто....
Неисправни... со маани.... со грешки... аномалии.... испеглани плочи....

Ревизии на ист модел секогаш имало сосем нормална работа е кога еден модел се продава цела деценија да има мали минорни разлики во делови како на пример: понова генерација на матична плоча ќе носи различен сериски број.... различен модел на вентилатор.... па дури и компресор....
Меѓутоа ревизиите на еден модел не смеат да го променат перформансот/резултатот што треба да го испорача моделот.

Како за споредба https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Golf_Mk4
Production October 1997–2006
Сигурно парче што излегло од лента во 1997 носи различен модел на плоча електроника од парче што излегло во 2006.
Па според тебе тоа неисправното од 1997ма сигурно некој го купил такво неиспеглано...

Сакаш да претставиш за грешки работи што се далеку од грешки.... укратко кажано .... малверзишеш!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom