Mnogu pravilno razmisluvanje.Па одговорот би бил во зависност од локација.
Ја користам Daisekai 9 обичната во Скопје во куќа.Работи со смешни просечни 300 ватти изминативе 2 месеци и досега ниеднаш немаше дефрост освен неколку суви.Јасно ми е дека ова е блага зима ама досега сум задоволен.Не сум чепкал по нет да видам дали нордикот работи со повисок просек.Ако нордикот работи со повисок просек попрво би го одбрал обичниот кој има ниска модулација во текот на цела година+би догревал ако има потреба кога би било -15 -20 неколку денови(прашање е дали би требало да се догрева и на колку години ќе се случи таква температура),отколку цела година да ми модулира повисоко.Нема фатено подолги минусни температури да видам тогаш како ќе работи,но и да има не би биле многу испод минусот па според тоа мислам дека нема потреба од нордик верзија.
Jas na ova prašanje bi odgovoril nitu edna od ovie dve, ne deka ne se dobri ili lošo great. Ednostavno ne davam za klima poveće od 500e. Za televizor ete pred dve nedeli bez razmisluvanje dadov blizu 900e, za klima nikako.
Ete ako e hipotetički na poklon, bi odbral ne nordik varijanta i ako ne gi poznavam voopšto ovie klimi.
.