Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Samo kako ideja, namesto kabel zasto ne stavas samo rebrasta cevka i posle ke projde sekakov kabel vo zavisnost od potreba
Па тешко дека ќе пројде ако треба 3х4 а таблата со осигурачи му е на другиот крај од спратот. Само две вртења од 90° е доволно да ја зафркне работата...
Иако е добра идеа за внатрешните,мада и за тоа треба точно да знаеш кај ќе стојат,обележано и се. А јас како што разбрав членот не само што незнае,туку уште и се двоуми меѓу мултисплит и повеќе единечни..

Не ја гледавте сцената кај што седи во ресторан со Ането и нежно му се смешка на Алфред? :/
Ја гледавме, откако го претажи, после експлодирањето :D
И ми вели - Умре?
Не знам и викам.
И падна склопот и после ко го виде во ресторанот ми вели, значи не е умрен?
Че си провериш на гугл, ваљда не е :D

Па тешко дека ќе пројде ако треба 3х4 а таблата со осигурачи му е на другиот крај од спратот. Само две вртења од 90° е доволно да ја зафркне работата...
Иако е добра идеа за внатрешните,мада и за тоа треба точно да знаеш кај ќе стојат,обележано и се. А јас како што разбрав членот не само што незнае,туку уште и се двоуми меѓу мултисплит и повеќе единечни..

Баш така @PticaSelica таблата е скроз на другиот крај од куќата и тешко дека ќе можам да го влечам тој кабел низ црево со толку многу вртења затоа и сакам сега да го решам додека не е измачкано и кога можам да го шетам по ѕид како сакам.

Се растегна работава со климава а јас мислев со едно прашање се ќе решам :D. Туку ајде да прашам тогаш и за предлог/мислење...која од овие две опции ми е подобра (немам баш искуство со клими освен со обичната за ладење)
Што би одбрале вие верзија 1 или верзија 2 од сликава?

Баш така @PticaSelica таблата е скроз на другиот крај од куќата и тешко дека ќе можам да го влечам тој кабел низ црево со толку многу вртења затоа и сакам сега да го решам додека не е измачкано и кога можам да го шетам по ѕид како сакам.

Се растегна работава со климава а јас мислев со едно прашање се ќе решам :D. Туку ајде да прашам тогаш и за предлог/мислење...која од овие две опции ми е подобра (немам баш искуство со клими освен со обичната за ладење)

Тоа што ти ме прашуваш е избор меѓу единечни и мултисплит. Многу многу тежок избор...
Мада ако парите не се проблем,да ги ставиш сите 4 парапетни најубаво.

Posto site tuka steucnaci za klimi ima li nekoj za parno da kaze iskustvo so elektronski kotel na struja Bosh 18kw kako pominal potrosnja itn itn. 80m2 izoliran

Sent from my iPhone using Tapatalk

Posto site tuka steucnaci za klimi ima li nekoj za parno da kaze iskustvo so elektronski kotel na struja Bosh 18kw kako pominal potrosnja itn itn. 80m2 izoliran

@mmitrov prvo da te prasam dali si strumicanec i dali imas akvarium :) a za parno na struja nemoj!!! osven ako Onazis ili Pablo ne ti e rodnina. Iskustvo od vtora raka (znaci ne jas licno tuku nasi prijateli) mesecno spukuvaa po 30.000 MKD ubavo citas trieset iljadi denari edno 3-4 meseci po red i na kraj se otkazaa i zaglavija so pari (mislam deka na 10-12 rati otplakjaa so dogovor) stanot okolu 100 kvadrata neizoliran
Автоматски споено мислење:

Тоа што ти ме прашуваш е избор меѓу единечни и мултисплит. Многу многу тежок избор...
Мада ако парите не се проблем,да ги ставиш сите 4 парапетни најубаво.

@PticaSelica parapetni se onie dole shto stojat? tie ich ne gi sakam (i nemam pojma kolku se so cena) ovie gore na dzid voopsto ne smetaat vo prostorot i samo niv gi razmisluvam...sega za sega e se samo razmisluvanje i kroenje kapa na neroden Petko. A parite normalno deka se sekogash problem :) sekogash ke ima neshto podobro i poskapo od ona za shto fantazirame i sekogash ona za shto fantazirame e za nijansa poskapo od ona shto mozeme realno da go platime pa posle sledi sechenje i steganje na remenot do daska. Zatoa i sakam da znam shto bi zemal za da znam kolku ke me koshta toa zadovolstvo vo edna ili druga varijanta. Vo momentov sum stignat do razvlekuvanje kabli niz kukja pa koga veke se pravi da se isplanira so vreme shto kako i kade bi stoelo od strana na klimi. Inache da dilemata e dali nekolku edinechni ili multisplit shto e polosho shto e poarno.

Последно уредено:

Верзија 3?
Мултисплит 30000btu за 3 внатрешни.
2x9000btu во спална и детска и 1x12000btu во дневна.

Уште една независна 12000btu или 18000btu во трпезарија, и тоа свртена да може да дува накај дневна низ лизгачката врата....
Дури и мислам со 2x12000btu ќе го стоплиш целиот отворен дневен простор без проблем ако се така поставени од должните краеви.
Плус така ги имаш 2 надворешни единици, од кои и двете имаат по една внатрешна во дневниот простор... и да откаже една од надворешните нема да измрзнеш додека се сервисира.

Moja rodnina ima 25 kw kotel ne znam sto marka, vo izoliran prostor i go pustase samo preku nokj, od 22 do 5 ili 6 sabajle.. smetka za 3 nedeli vo noemvri 13.000 denari

На овие температури рачунај околку 300 ЕУР месечно само за котелот. Нормално ако дојде вистинска зима рачунај на околку 500ЕУР, ако грееш 24/7. Роднина мој имаше ист случај како тебе. Го замени со котел на пелети од TermoFlux. Сега за сега е задоволен. Како што знам лани во јануари кога не платил повеќе од 150 ЕУР за пелети за 24/7 греење. Заедно разгледувавме опција за топлотна помпа ама излегуваше прескапо, а за клими не сакаше ни да чуе. Не го поднесува дувањето, а плус остануваше проблем и WC и топлата вода.

@mmitrov prvo da te prasam dali si strumicanec i dali imas akvarium :) a za parno na struja nemoj!!! osven ako Onazis ili Pablo ne ti e rodnina. Iskustvo od vtora raka (znaci ne jas licno tuku nasi prijateli) mesecno spukuvaa po 30.000 MKD ubavo citas trieset iljadi denari edno 3-4 meseci po red i na kraj se otkazaa i zaglavija so pari (mislam deka na 10-12 rati otplakjaa so dogovor) stanot okolu 100 kvadrata neizoliran
Автоматски споено мислење:

@PticaSelica parapetni se onie dole shto stojat? tie ich ne gi sakam (i nemam pojma kolku se so cena) ovie gore na dzid voopsto ne smetaat vo prostorot i samo niv gi razmisluvam...sega za sega e se samo razmisluvanje i kroenje kapa na neroden Petko. A parite normalno deka se sekogash problem :) sekogash ke ima neshto podobro i poskapo od ona za shto fantazirame i sekogash ona za shto fantazirame e za nijansa poskapo od ona shto mozeme realno da go platime pa posle sledi sechenje i steganje na remenot do daska. Zatoa i sakam da znam shto bi zemal za da znam kolku ke me koshta toa zadovolstvo vo edna ili druga varijanta. Vo momentov sum stignat do razvlekuvanje kabli niz kukja pa koga veke se pravi da se isplanira so vreme shto kako i kade bi stoelo od strana na klimi. Inache da dilemata e dali nekolku edinechni ili multisplit shto e polosho shto e poarno.
Еве предлогот на @zlatko_ti412 некако најреален ми се чини и мене.
Сепак кога си веќе тука,извлечи еден посебен 3х4 без разводни и прекини до дозна на терасата. И онака незнаеш сигурно,па утре што и да одлучиш ќе бидеш покриен.
А за парапетните,предлогот ми беше затоа што примарно за греење се мислиш! А и реално се грее 7 месеци наспрема 1-2 на ладење. Така да со нив имаш и битни предности: не смета дувањето,зима ладен воздух оздола и природно топлиот што го дува се крева нагоре(што ги прави многу попријатни),стоплен е подот пред нив,па и позгодни се за чистење! Негативното кај нив е што се малце ружни,поскапи,зимаат малку простор,и треба да пазиш да не ги удриш... Сепак предностите ги надминуваат маните.
И уште еден совет. Што и да одлучиш, во трпезаријата гледај што даље од кујна да ти биде климата!

Ај и тука да споделам една споредба на потрошувачката а воедно и на модулацијата помеѓу Mitsubishi LN35 и Gree Hansol 12
На штекерите од двете клими имам поставено по еден Broadlink SP3S smart plug/power meter за кој до сега верував дека вади прилично прецизни графикони за потрошена електрична енергија, и дека од нив може транспарентно да се види модулацијата на уредот иако бев свесен дека графиконите за потрошувачка исцртани во Broadlink апликацијата се апроксимативни односно исцртуваат линија помеѓу 2 мерења на временско растојание од 10 минути.
Меѓутоа вчера успеав да направам интеграција на овие Broadlink SP3S мерачи во Home Assistant, во кој може да се земат резултати од мерачите на интервали од 1 минута (можеби може и почесто да се подеси), што би дало доста попрецизна слика за потрошната и модулацијата. Тие резултати ги исцртaв во графикони со помош на алатка за таа намена наречена Grafana и еве што добив како резултат денес по изминати 24 часа логирање.

Gree Hansol 12:

Gree Hansol-от многу понабргу правел он-офф преку ноќ, дури како на временски интервали да палел-гасел.
Исто и кога модулира, многу под права линија споредено со Мицу-то подолу....
Се обидов да извадам скринови од графикот од Broadlink апликацијата од телефонот и да ги залепам колку за споредба дека таму не се фаќа секое движење.

Mitsubishi LN35:

Mitsu LN од друга страна модулира баш наизменично, ретко се стабилизирува, претпоставувам ради iSee сензорот, ќе ја пробам деновиве пак без него баш да видам дали ќе се посмири кривава на графикониве.
Како што гледам направила 4 дефрости, и тоа претежно после менување на сеттинг и поставување на макс фан мод.
Нешто пред 1 ноќта рачно ја намалив на 22С и ја ставив на макс фан. Самошто легнав ја сетив дека угаси да прави дефрост, значи кај 12:45.
После тоа гледам на графиконов пак има оштар пад на потрошувачка што значи следен дефрост направила кај 2:55.

Од 5:30 до 6:55 имам подесување со тајмер да појача на 24С, па оној оштар пад на потрошувачка кај 7 часот не е дефрост туку само намалување на фан брзина и барана температура при што исклучува на кратко :( а и се познава дека после тоа постепено а не нагло се крева потрошувачката.
Нареден оштар пад на потрошувачка што претпоставувам дека е дефрост се гледа кај 8:20.
И последен оштар пад на потрошувачка за кој гарантирам дека беше краток дефрост се случи после покачувањето на темературата и фанот повторно со тајмер во 14часот.

Еве и заеднички график од Gree Hansol и Mitsu LN само колку за подобра споредба:

Вака од сликава можам да речам дека Хансолот е поекономичен кога работи он-офф него ли кога модулира поради тоа што потрошната денес на двете клими е приближно иста.

btw.
Со Хансолот подесен на 25С се грее една 17м2 соба со низок плафон од 2.1м и нова ПВЦ дограма со алумински ролетни.
Со Мицyто подесeно на 23С се греат 29м2 (дневна+салонче) дење + 15м2 (спална) ноќе - соби со стандардна висина ~2.65m меѓутоа со стара двокрилна дрвена дограма.

Последно уредено:
interesno sto ti teknalo vaka da gi sporedis, probaj ostaj go hansolot da modulira da ne gasi i da gasi bash da vidis koga poveke ke potrosi dali so pikovi ili konstanto da trosi 400 500w. Vo koj grad zivees sto ti pravi tolku defrosti mene mi nema ni ednata ni drugata napraveno so denovi a poprilicno vlazno e vremeto vo skopje pogotovo kako sto vrnese denovive nekad znae i 100% vlaznost da ima sega e 93% vo 3 sabajle.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom