Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ние не пишуваме против производите на Тошиба, ние се буниме за условите по кои продавачите ни ја продаваат.
А за новиот работен гас R32, ако не го смалиле компресорот, доста се пишуваше дека многу производители така направиле кога прешле на R32, тогаш е за пофалба. Ако го намалиле, тоа не е за фалење. Констатацијата е дека само производителите ќариле со тоа, бидејки хардверот е намален , олеснет за 15-20 %

Energija e prekupuvac, ne e direkten uvoznik od proizveduvac.
Kako ke go zakrpat, taka i on tera.
Toa ke bide taka sekogas so site uvoznici koi se prekupuvaci t.e. obicni lokalni dileri.
Haier preku Hrvatska, Toshiba preku Grcija.....

Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top, e sega mozebi e podobro sverc od Grcija Bugarija Albanija ama pa togas si svesno Svercer pa ti vidi sega dali e OK da si svercer ili Akciska od Makedonija.

Тоа е трговијата .И u-crown беше на повеќе од 30% попуст и daisekaivo и golf 7 кога излезе беше 27 па сега пред да излезе нов модел за 17 го даваа.
Знам дека и u-crown беше на попуст.Ама сега нели ова е Тошиба?Тошиба е ова или е Тешиба?
Ајде попуст по повод не знам што од 4-5000 денари ќе разберам ама попуст од 37% 30000ден.е тука нешто нештима.Кај автомобилите можеби е така ама овде за клими зборуваме.А на клими мк можеш
да видиш дали друг бренд има вакви Попусти
Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top,
Акциите се топ За тие што ќе купат по Акциски цени Ама за оние кои веќе купиле?А поготово оние кои ја купиле оваа клима DAISEIKAI 8 RAS-16G2KVP-E
Акциите за нив значат- Јажето и на Бесилка.Па уште ако ги убедувале домашните дека Тошиба е добра инвестиција цццц

Ние не пишуваме против производите на Тошиба, ние се буниме за условите по кои продавачите ни ја продаваат.
А за новиот работен гас R32, ако не го смалиле компресорот, доста се пишуваше дека многу производители така направиле кога прешле на R32, тогаш е за пофалба. Ако го намалиле, тоа не е за фалење. Констатацијата е дека само производителите ќариле со тоа, бидејки хардверот е намален , олеснет за 15-20 %

Разбирливо е да ги намалат компресорите кога пример еве 14cm3 компресор на R410 давал на пример да речеме номинални 3,8kw а исто 14cm3 компресор на R32 би давал на пример да речеме номинални 4,8kw.
И сега во новиот модел на R32 3.5ка клима што компресор да стават? Пак 14cm3 компресор? Па тоа нема да биде 3.5ка клима нели?

И така.... ставаат намалени компресори... а да очекуваме новите 3.5ки на R32 да бидат поефтини од старите 3.5ки на R410 само поради што фабриката заштедила на материјали е фантазија.....
Арно ама кај нас тие се 50% поскапи во голем дел благодарение на лакомоста на увозниците.

mu letnal na ovie vrabecot ??? gledam greaci stavile na nadvoresna ??? hm ...sto taka ..?
:vozbud:
sega najubav vednas ke se zbuni deka ne cini ovaa tosiba >>>:lolzz:
Ne Toshiba koja saka neka e klima ako ima greaci bilo koja klima da e za mene nepostoi i toa si e moe licno mislenje ednostavno NE SAKAM KLIMI SO GREACI AKO MI TREBAAT GREACI NEMA DA KUPAM KLIMA TUKU TAJFUN
Mozebi vas vi e cudno no toa e moe mislenje licno jas nikogas nema da kupam klima so greaci sekoj ima pravo toa sto saka so svoj pari da si kupi.
Inaku nemam protiv klimite da imaat greaci no Zatoa vikam sekoj proizvoditel da ima modeli so I bez greaci za sekoj koj sto saka da si kupi.

Знам дека и u-crown беше на попуст.Ама сега нели ова е Тошиба?Тошиба е ова или е Тешиба?
Ајде попуст по повод не знам што од 4-5000 денари ќе разберам ама попуст од 37% 30000ден.е тука нешто нештима.Кај автомобилите можеби е така ама овде за клими зборуваме.А на клими мк можеш
да видиш дали друг бренд има вакви Попусти

Акциите се топ За тие што ќе купат по Акциски цени Ама за оние кои веќе купиле?А поготово оние кои ја купиле оваа клима DAISEIKAI 8 RAS-16G2KVP-E
Акциите за нив значат- Јажето и на Бесилка.Па уште ако ги убедувале домашните дека Тошиба е добра инвестиција цццц

Ситуацијата не е иста како со u-crown од Грее што беше!
Ова со Даисеикаи 8 16-ка не е баш реално, тој модел го немаше кај нас 2 години.... и сеа од клими.мк да направат ВАУ ефекат ставиле стара цена ко шо одела пред 2-3 години дур го имало тој модел и као сеа ја даваат со голем попуст.
Мислам, моментално поновиот Даисеикаи 9 16-ка е 99.390 емто поскапен е од лани лето кога беше 89.990.
Не може Даисеикаи 8 16-ка да го рачунаме дека е 106.990 па на попуст го даваат 76.990...

Ако тој модел го имаше на залихаа изминативе 2 години веројатно цената постепено би му паѓала.... веројатно...

Последно уредено:
Mozebi e taka ne znam, ama akciite se top, e sega
Ситуацијата не е иста како со u-crown од Грее што беше!
Ова со Даисеикаи 8 16-ка не е баш реално, тој модел го немаше кај нас 2 години.... и сеа од клими.мк да направат ВАУ ефекат ставиле стара цена ко шо одела пред 2-3 години дур го имало тој модел и као сеа ја даваат со голем попуст.
Ако тој модел го имаше на залихаа изминативе 2 години веројатно цената постепено би му паѓала.... веројатно...
Тие климимк не постоеја пред три години! Незнам како стара цена ставаат кога не ни го продавале никогаш!
Или одпамет,ете да се види колку е поволен.
Маркетинг 101!
А @Sv B е многу во право!!!
Кога пред две-три години беше промената од р410 на р32 масен профит направија производителите! Намалија и бакар и компресори и се,а цените ги качија!

Ne Toshiba koja saka neka e klima ako ima greaci bilo koja klima da e za mene nepostoi i toa si e moe licno mislenje ednostavno NE SAKAM KLIMI SO GREACI AKO MI TREBAAT GREACI NEMA DA KUPAM KLIMA TUKU TAJFUN
Mozebi vas vi e cudno no toa e moe mislenje licno jas nikogas nema da kupam klima so greaci sekoj ima pravo toa sto saka so svoj pari da si kupi.
Inaku nemam protiv klimite da imaat greaci no Zatoa vikam sekoj proizvoditel da ima modeli so I bez greaci za sekoj koj sto saka da si kupi.
:pos:

Mereno vo normalen rezim na toplenje ,odrucekva ,so nekoe smotano merace no sepak zaklucokot do koj dojdov e deka vivax e 10tina stepeni poniska temp pri ista zadadena temperatura i pri ista vlezna temperatura (25), a pritoa poveke trosi vivax.Dvete klimi rabotat 24/7 autofan.
967074b42389360e60eeca62c1324527.jpg
2da7ce383474743cfef8e8932335a1c9.jpg
83006c8ec65c7dd5487d1cc51c4f21ae.jpg
9fc9465243b414b206b300063bad2483.jpg

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Mereno vo normalen rezim na toplenje ,odrucekva ,so nekoe smotano merace no sepak zaklucokot do koj dojdov e deka vivax e 10tina stepeni poniska temp pri ista zadadena temperatura i pri ista vlezna temperatura (25), a pritoa poveke trosi vivax.Dvete klimi rabotat 24/7 autofan.
967074b42389360e60eeca62c1324527.jpg
2da7ce383474743cfef8e8932335a1c9.jpg
83006c8ec65c7dd5487d1cc51c4f21ae.jpg
9fc9465243b414b206b300063bad2483.jpg

Aj baka razmisli.

Pri vklucen auto fan,dali isti protok na m3 vozduh imaat edna 3,5 i edna 5,5 klima i povrsina na otvor na vnatresna edinica.Belkim ke dojdis do nekoj zaklucok.

Aj baka razmisli.

Pri vklucen auto fan,dali isti protok na m3 vozduh imaat edna 3,5 i edna 5,5 klima i povrsina na otvor na vnatresna edinica.Belkim ke dojdis do nekoj zaklucok.
Vivax ima 880 max protok, a gree 750 ,no nitu ednata niti drugata duvase na max ,duvaja so nekoja sredna brzina ,sto mislam bese slicen protok ,inaku sum probal i so fiksna brzina sepak razlikata e 10c otprilika vo korist na gree i toa 3.5ka ,ako e potrebno i taka ke sliknam so ist protok no nisto nema da smeni.A povrsinata na otvorot na gree 3.5ka e pogolem i posirok vo odnos na vivax 5.5ka , celokupno gree ima posiroka vnatresna edinica 94.5cm prema vivax 92cm.

Vivax ima 880 max protok, a gree 750 ,no nitu ednata niti drugata duvase na max ,duvaja so nekoja sredna brzina ,sto mislam bese slicen protok ,inaku sum probal i so fiksna brzina sepak razlikata e 10c otprilika vo korist na gree i toa 3.5ka ,ako e potrebno i taka ke sliknam so ist protok no nisto nema da smeni.A povrsinata na otvorot na gree 3.5ka e pogolem i posirok vo odnos na vivax 5.5ka , celokupno gree ima posiroka vnatresna edinica 94.5cm prema vivax 92cm.

E koga e taka ,togas ostanuva uste izduvot da e ist vo m3 vozduh.Sepak auto fanot mislam deka ima min.30% pogolem izduv na 5,5 od kolku na 3,5.
A sepak e i 9 godini star kako so velis Vivaks,i mozebil i oslabil malce na kompresija.
Imam edna pumpa za gumi,12v na akomulator,(kompresor).Koga beese nov istata guma ja pompase za 3min.Sga istata za 4 min. od ko ostare,a isto sruja ke potrosi.
Tooa e,kompresorceto se amortizira,mu se namalubva vekot,se zavisi od kvalitetot.

Видевце другарчето, видевце да напрајш и то бар 30тина минутки... да се види далечинското, да се гледа темепратурата на издув/усис а и моменталната потрошувачка..... само така е валидно....
Со слики знаеме дека се е можно да се зачека во секундата и да се сликне.
Ако им ги знаеш издувите на двете клими, намести ги на двете брзините да имаат најблизок издув колку што може.

Ако можеш фати ги тие 60С издув со 700w што ги скажуваше вчера.
gree i koga e na 700w potrosuvacka ja ima taa temperatura

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom