Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Zosto klimite so vnatresna konzolna imat poslab cop ili scop za razlika od zidnite??

Соба 4 х 8 метри.
Клима 5.5кв.
Најмногу ни одговара(естетски) да биде на едиот чош од тие 8 метарски ѕидови, свртена кон спротивниот 8 метарски ѕид. Мислење? Или е многу по неефективна отколку да е на 4 метарскиот ѕид и да дува во должина?

Според моето скромно познавање, многу е подобро да дува по должина. Инаку нема добро да го меша воздухот, делови од собата ќе бидат слабо затоплувани.

Соба 4 х 8 метри.
Клима 5.5кв.
Најмногу ни одговара(естетски) да биде на едиот чош од тие 8 метарски ѕидови, свртена кон спротивниот 8 метарски ѕид. Мислење? Или е многу по неефективна отколку да е на 4 метарскиот ѕид и да дува во должина?
Dali imas izolacija PVC prozori i dali se raboti za stan ili kuka ?

Dali imas izolacija PVC prozori i dali se raboti za stan ili kuka ?
Куќа. Лепенка со две куќи, од двете страни.
ПВЦ има, значи тие 8 метарските страни едната е лепенка со едниот комшија, а другата 8 метарска со мојот ходник, кој е лепенка со другиот комшија.
Овие 4метарскиве ѕидови, едниот е на југ и цел ден го фаќа сонце, а северниот ѕид еднон 30% во висина е заштитен од гаражата. По сликовито од ова, не можев :D

Куќа. Лепенка со две куќи, од двете страни.
ПВЦ има, значи тие 8 метарските страни едната е лепенка со едниот комшија, а другата 8 метарска со мојот ходник, кој е лепенка со другиот комшија.
Овие 4метарскиве ѕидови, едниот е на југ и цел ден го фаќа сонце, а северниот ѕид еднон 30% во висина е заштитен од гаражата. По сликовито од ова, не можев :D
Za 32m2 postavena klimata po dolzina ne po sirina na prostorot jas bi ti ja preporacal ovaa inverter klima
LINK
12821259_5cfe4485dc681.jpg

Se zavisi do tvojot budzet inaku ova ti e moj sovet

So zdravje da se sluzis dolgo i ekonomicno da te sluzi.
Фала.
Значи на дување во должина си и ти така? Како што реков 4 х 8 е собата, ако ми е побитно тој единот дел 4 х4 да биде затоплен, пожелно е да се стави тука климата и да дува во должина во другиот дел или па обратон? не знам колку би дувала во далечина ефективно, да не испаден да ја ставам на подалечното место, па да нне загрева доволно ваму каде што ми е побитно.

Фала.
Значи на дување во должина си и ти така? Како што реков 4 х 8 е собата, ако ми е побитно тој единот дел 4 х4 да биде затоплен, пожелно е да се стави тука климата и да дува во должина во другиот дел или па обратон? не знам колку би дувала во далечина ефективно, да не испаден да ја ставам на подалечното место, па да нне загрева доволно ваму каде што ми е побитно.
Moe mislenje e deka treba klimata da ja montiras po dolzina na prostorot za podobro mesanje na vozduhot
Ako ja montiras po sirina na prostorot ke ima poteskotii odnosno potesko ke go mesa vozduhot
Sepak si e tvoja odluka no jas bi te sovetuval da ja montiras po dolzina na prostorijata.

Во врска со панелот добив информација дека истиот ( цел со сите делови) може да се набави во Полска и истиот чини 60-тина Евра, но додека стигне кај мене ( царини, превоз и други давачки) истиот би ме чинел околу 250 Евра. Оваа цена за мене е прескапа. Дали некој има друга идеа и знае каде може од соседството да се набави овој дел, со цел истиот да ме чини поефтино????
Некој информација, сугестија и сл.
Однапред благодарен.

Imaše na srpskive forumi eden člen so skršen zapčanik od panelot na ista klima kako tvojata, a kaj drug isto ne bil dobro nazuben..... Rešeno preku centralniot servis i generalniot uvoznik za FUJITSU....
Inače pred nekoja nedela moze da se kupuva bez carina do 70 evra, od kade ovie 250 evra ne mi e jasno.

Imaše na srpskive forumi eden člen so skršen zapčanik od panelot na ista klima kako tvojata, a kaj drug isto ne bil dobro nazuben..... Rešeno preku centralniot servis i generalniot uvoznik za FUJITSU....
Inače pred nekoja nedela moze da se kupuva bez carina do 70 evra, od kade ovie 250 evra ne mi e jasno.
И мене не ми е баш јасно, но не сакав многу да полемизирам. Наводно за превоз на делот од Полска многу барале и тн. и тн. Како да стапам во контакт со некој од тој српски форум за да добијам повеќе информации како да дојдам до делот. Дали може некој од вас, кој е член и на тој српски форум, да праша како истиот дел да биде испорачан во МК, колку чини и сл.
Однапред ви благодарам на сите кои ќе се ангажираат да ми помогнат во ситуацијата.
Поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom