Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Shto filozofija e kompresor da naprajsh.
Ova e klasično razmisluvanje na nekoj koj e daleku od proizvodstvo i se bavi so trgovija, medicina, transport, osiguranje.....
Abe čoek ti nemaš poim kako se pravi eden običen štrav, koga će vidiš kako se proizveduvaat vo masovno proizvodsvo će padneš na gas, kvaliteten kompresor koj ima možebi stotina delovi ne će može baš sekoj da napravi i pri toa da raboti 10-tina godini rečisi bez prestanok.....

Kolku kvadrati greeshe so FH35kata?
38м2 ако бараш директен одговор кај што е климата, ама ни таму во тие 38м2 не затопли, цела грејна површина на станот е околу 80м2 ама пуштени и Самсунг 2,5ка и радијатори во сите соби со котел од 12kw беа потребни 24часа да од 12 се стигне до 20Ц.
Поентата е што климата Delux серија од 60.000ден немаше просек од пример 1.5kw зашто воопшто не модулираше до 1900 туку модулацијата беше од 700 до 1200 па пауза со краток дефрост...и со оваа модулациија неможеше да загрее ладни зидови од 12C за 24casa, и треба бекап греење од 12kw.
Ја барав тооплина по секоја цена, и COP=2 да беше за мене ке беше премија ама не ја добив...климата недаде ТОПЛИНа...не дигна над 1200W....едионо со Powerfuul копчето но тоа трае само 15мин и неможеш да го активираш повторно....јасно е, компресорот прегрева, сондата на компоресорот јавува превисока температура и мора да паузиура климата, и така со саати има греење па нема греење
Да не прашувате глупи прашања....со зададена максималната е ова 31Ц

Последно уредено:
oga imav Mitsubishi FH35VE na vnatresna od samo 12C i nadvoresna -10 FH35VE nejkese nad 1Kw da povlece
Поентата е што климата Delux серија од 60.000ден немаше просек од пример 1.5kw зашто воопшто не модулираше до 1900 туку модулацијата беше од 700 до 1200 па пауза со краток дефрост...и со оваа модулациија неможеше да загрее ладни зидови од 12C за 24casa, и треба бекап греење од 12kw.
Значи ти можеш да ја деформираш вистината како ти одговара уште 100 години ама и кога ти се чини дека вистината има 1000 лица тоа само ти се чини.

Пример број 1!
Внатрешна 23, надворешна -14 (со 74% влага!) со 700 вати потрошувачка во 45 квадрати.

Пример број 2!
Внатрешна 22.5 (ајде да заокружиме на 23, може?) надворешна -14,5 (може на -15?) со потрошувачка од 920W (се согласуваш да заокружиме на 1000? Ако не се согласуваш тогаш океј)
Истата квадратура кај истиот човек, различен датум. Да не речеш нешто...

А ти добро знаеш дека и јас знам и дека пола форум знае дека во соба со 12 степени ниедна клима нема да се опорави со саати и дека сите спецификации на секоја клима па дури и на шугавото Gree се наведени на 20 степени внатрешна.
Ајде сега согласи се со мене пред да ги објавам графиконите, добро? :)

Последно уредено:
Значи ти можеш да ја деформираш вистината како ти одговара уште 100 години ама и кога ти се чини дека вистината има 1000 лица тоа само ти се чини.

Пример број 1!
Внатрешна 23, надворешна -14 (со 74% влага!) со 700 вати потрошувачка во 45 квадрати.

Пример број 2!
Внатрешна 22.5 (ајде да заокружиме на 23, може?) надворешна -14,5 (може на -15?) со потрошувачка од 920W (се согласуваш да заокружиме на 1000? Ако не се согласуваш тогаш океј)
Истата квадратура кај истиот човек, различен датум. Да не речеш нешто...

А ти добро знаеш дека и јас знам и дека пола форум знае дека во соба со 12 степени ниедна клима нема да се опорави со саати и дека сите спецификации на секоја клима па дури и на шугавото Gree се наведени на 20 степени внатрешна.
Ајде сега согласи се со мене пред да ги објавам графиконите, добро? :)
Термометарот на овие две видеа не баш погоден за овие работи. Многу е тром. Сондата е затворена, па не ја покажува вистинската температура во реално време. Еве ги два исти кои се разликуваа во неполна десетинка од степенот. Сега едниот е отворен и многу поточно ја покажува температурата (не доцни).
Photo0759.jpgPhoto0760.jpg

Додека вие тука си ги мерите (мојот е подолг, мојот е подебел, мојот е потврд...), ние обичните членови можеме и мораме да се снаоѓаме како знаеме и умееме. Нашите недоумици мораме да ги решаваме сами, затоа што во жарот на докажувањето кој има поголем се нема време за вакви обични недоумици и прашања.
Првите впечатоци:

Поставена на одредена температура исклучува кога температурата (гледано на внатрешната) ќе надмине 1,5-2°. За да вклучи повторно исто температурата треба да падне 1,5-2°. Мислам дека овој интервал од 3-4° е преголем.

Поставена на 19°, на метар под неа температурата е 22,8°, додека на нејзина висина на спротивниот крај (околу 3,5 метри) температурата е 23,8°. Термометрите не се проверени, ама кога се еден до друг покажуваат иста температура. Мислам дека има некој проблем со сондата за температура.

Парадокс: Вклучена на втора брзина на вентилаторот влече 800-900 вати. Вклучена на турбо влече 600-700 вати. Зарем не био требало да биде спротивно?

Прашање:
Кога ја менувам брзината на вентилаторот се менува ли и работата на компресорот?

Мајстор сум бил, мора да признаете... :) :)Photo0762.jpg

Последно уредено од модератор:
Првите впечатоци:

Поставена на одредена температура исклучува кога температурата (гледано на внатрешната) ќе надмине 1,5-2°. За да вклучи повторно исто температурата треба да падне 1,5-2°. Мислам дека овој интервал од 3-4° е преголем.

Поставена на 19°, на метар под неа температурата е 22,8°, додека на нејзина висина на спротивниот крај (околу 3,5 метри) температурата е 23,8°. Термометрите не се проверени, ама кога се еден до друг покажуваат иста температура. Мислам дека има некој проблем со сондата за температура.

Парадокс: Вклучена на втора брзина на вентилаторот влече 800-900 вати. Вклучена на турбо влече 600-700 вати. Зарем не био требало да биде спротивно?

Прашање:
Кога ја менувам брзината на вентилаторот се менува ли и работата на компресорот?

Стрелец некаде сподели начин за промена на опсегот на вклучување и исклучување со точки и за запирки(можеше од 1 до 4 степени да биде???). Ти мислам имаше Грее, јави се во продавницата дали можат да ти помогнат па сподели.

Термометарот на овие две видеа не баш погоден за овие работи. Многу е тром. Сондата е затворена, па не ја покажува вистинската температура во реално време.
Брзи термометри се само оние обичните ХАСАП
Овие повеќе одгивараат да видиш температура на околните предмети отколку на воздухот.

И постот повеќе беше наменет да се разобличи Strelec отколку да се фали одреден модел на клима.

Posle prekin na struja od strana na evn i od kako istata se vkluci na klimata se pojavi nekoj kod.Kodot bese vidliv kratko vreme (sekunda) i iscezna.
Klimata prodolzi da raboti normalno.
Prasajneto mi e Dali da baram servis ili e normalna pojava pri prekin na struja
Inaku klimata e cooper and hunter arctik 3.5 podesena na 24 stepeni non stop 24/7 i trosi od 500 do 750w na cas vo soba od 35 m2 i odrzuva konstantno temperatura od 23 do 24 stepeni barem zasega
Mislejne od vas
Автоматски споено мислење:

Posle prekin na struja od strana na evn i od kako istata se vkluci na klimata se pojavi nekoj kod.Kodot bese vidliv kratko vreme (sekunda) i iscezna.
Klimata prodolzi da raboti normalno.
Prasajneto mi e Dali da baram servis ili e normalna pojava pri prekin na struja
Inaku klimata e cooper and hunter arctik 3.5 podesena na 24 stepeni non stop 24/7 i trosi od 500 do 750w na cas vo soba od 35 m2 i odrzuva konstantno temperatura od 23 do 24 stepeni barem zasega
Mislejne od vas
Na auto fan brzina

Зошто би барал сервисер ако климата си работи најнормално?

Од каде ги купувате дигиталните термометри ? купив 2 од бриколаж обични не работеа ги вратив...

Јас купив од овде. Не сум баш задоволен бидејќи сензорите се внатре, па не мерат брзи промени на температурата и влагата.

Јас купив од овде. Не сум баш задоволен бидејќи сензорите се внатре, па не мерат брзи промени на температурата и влагата.
Јас не можам да најдам што работи во мојов случај :D колку брзи промени би требало да има ? и за колку време ја менува температурата овој ? Фала ти

Погледај го ова.
Левиот е отворен од задната страна (сензорите се на отворено), Десниот е нормален. Спореди ги температурите (и времето е тука - 11 минути).
Термометарот на овие две видеа не баш погоден за овие работи. Многу е тром. Сондата е затворена, па не ја покажува вистинската температура во реално време. Еве ги два исти кои се разликуваа во неполна десетинка од степенот. Сега едниот е отворен и многу поточно ја покажува температурата (не доцни).
Прегледај го приврзокот 224865Прегледај го приврзокот 224866

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom