Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Од каде ги купувате мерачите за струја колку троши климата ?
Јас го купив од Крива Паланка, но мислам дека тие ги добиваат преку Анхоч. Еднотарифен, околу 900 денари. сега чекам друг од Али Експрес.

Еве ти ако не ти се чека од Али. И онака од Али ќе чекаш месец ипол сега пошто доаѓа нова година...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Ако е еднотарифен, поскап е отколку во Анхоч.
Автоматски споено мислење:

Ние сме доктори ;) , ама и едно размислување на магистер за економично греење:
м-р Миле Кокотов (јануари 2018)

Клима уред анализира некоја он оф канта R22 NEO!? Аман, немал постара и пониска класа клима за анализа, а на слика стаил Даикин!? :) Ете и за мерач на потрошена ел. ен. препорака
Вреди да се прочита и да се проанализираат табелите... па вели вака:

КОЕ ГРЕЕЊЕ Е НАЈЕВТИНО?

Во ладните зимски денови една од најактуелните теми е загревањето на домовите и деловните простории.

Чести се прашањата од типот, На што се греете Вие? Колку плаќате за греење? или, Кое е најекономично или најевтино греење? и слично.

Поставувачот на вакви прашања се обидува да направи споредба кај комшиите или пријателите со цената која ја плаќа за затоплување на сопствените простории. Притоа, често се заборава дека потребната топлинска енергија потребна за затоплување на еден затворен простор зависи од многу фактори, како што се површината и волуменот на просторот кој треба да се загрее, потоа квалитетот на топлинската изолација на објектот и други фактори кои се различни од случај до случај.

Во овој напис нема да ги анализирам другите фактори од кои зависи цената за затоплување на еден објект, туку ќе се задржам на цената на ослободена топлинска енергија добиена од различни енергенси. Така најдобро ќе може да се добие релевантна слика за тоа каков вид на греење е најекономичен за било кој простор. Се трудев овој напис да го напишам со едноставен јазик, кратко и јасно, без непотребни детални математички објаснувања, за да биде прифатлив за најшироката публика. Се надевам дека успеав во тоа.

Следува краток опис на различните видови на енергенси и системи за затоплување со нивни основни карактеристики.

На крајот од написот се табеларни податоци за различните енергенси (различни видови на греење) и цената по единица искористена топлинска енергија за затоплување, па оние кои се нестрпливи, можат веднаш да отидат и да ги погледнат табелите.

Содржина:
1. Греење со плин (течен нафтен гас)
2. Греење со електрична енергија
3. Греење/ладење со електричен клима уред
4. Греење/ладење со геотермална топлинска пумпа
5. Греење со електрична енергија добиена од сонцето преку фотонапонски панели
6. Греење со пелети
7. Греење со огревно дрво
8. Греење со брикети
9. Греење со нафта (екстра лесно масло)
10. Греење со природен гас (метан)
11.Греење со електролитни котлиња (т.н принцип за греење на руски подморници)
12. Табели за најефикасно и најекономично греење
13. Предлог за особено економичен систем за централно греење....
И ТН И ТН....
Нека ми опрости овој магистер, ама не ја заслужува титулата. Вакво нешто можеме да пишуваме ние „обичните“, еден магистер не смее да пишува вакви катастрофални текстови.

Последно уредено од модератор:
Јас го купив од Крива Паланка, но мислам дека тие ги добиваат преку Анхоч. Еднотарифен, околу 900 денари. сега чекам друг од Али Експрес.
Ако е еднотарифен, поскап е отколку во Анхоч.
Автоматски споено мислење:

Нека ми опрости овој магистер, ама не ја заслужува титулата. Вакво нешто можеме да пишуваме ние „обичните“, еден магистер не смее да пишува вакви катастрофални текстови.
Барам на анхоч страната не можам да најдам

Како да уплоад видео да чуете како брчи надворешната единица ? ми дава неподржан формат.

Na Vivax 12 Aeri vnatresan edinica ima bucenje celo vreme raboti gree nema problem nadvoresna super isto do shto bi bilo problem pocna pred mesec kako zuenje e zvukot

Kolega za prekinite na struja denovive dobil info deka pravele procenka deka okolu 8000 inverteri godinava se namesteni vo sk, navodno kupeni so subvenciite Golem del se po stanovi novogradbi a sekako i stari koi se otkazale od BEG i poradi toa dodatno se optovarila mrezata na ovie minusni T...
Sve ova so rezerva go zemam ako nekoj ima poveke info neka spodeli..!?
Za nisto nikad strategija da se nemalo... Sekogas sve obratno..Prvo potrosaci napuni posle pojacuvaj infrastruktura i potencijal..
Subvencioniranje prvo peleti i pecki pa sega klimi i na kraj izgleda ke im tekne za ona najvaznoto i najdolgotrajnoto sto trebase najprvo a toa e izolacijata..

https://streamable.com/a5bj7

Овој звук се слуша скоро константно на надворешната единица.
Mozda e banalen moment kao labav straf (ja imav takov slucaj so mojata GV eden bon platena) zasto koga ke ja drzis so rakata ublazuva zvukot ama ke mora da se otvori i proveri! Ako e pod garancija vikaj gi odma! Ako e istecena garancijata pak vikaj gi odma! Ke se najdat "iskusni" mehanicarcinja so ke ti kazat dijagnoza po zvuk koja zavrsuva so zborovite "slusaj so ti kazuvam" i "garant" ama kako i da go vrtis na kraj ke mora da se izvadi kapakot i da se ustanovi...

https://streamable.com/a5bj7

Овој звук се слуша скоро константно на надворешната единица.
Vakvi gumici da kupis i da namestis kaj strafovite na drzacite kaj sto e nadvoresnata edinica
antivibracijska_guma.jpg

antivibracijska_guma_av201_1.jpg

p201702141110148364942.jpg

Отсекогаш тврдев дека електро енергетскиот систем во МК не е кадарен да го издржи ова.

За почеток треба да се земе во обзир дека еден блок од РЕК работи специјално за Скопје.
Истиот тој блок безмилосно ги труе Битолчани пошто работи на лигнит. Енергенс кој е исфрлен во Европа. Освен во Македонија и Босна.

Епилог од ова ќе биде уште позасилена потрошувачка на дрва.
Никој нема да толерира нестабилна мрежа среде зима ако одбрал да се грее на клима.

Во изолиран стан имаш 30 мин. грејс период после снемување. Во куќа 10 минути.
После ова просторот се претвора во фрижидер.

Оваа влада мора да се растрча и да земе пари од ЕУ за субвенционирање на PVC дограма и изолација, фотоволтаици и соларни панели за топла вода.
А не некое, да простите, ку*ле да ми тврди дека е поисплатливо и попрактично да користи проточно од 18kW.

"Ова?"

Ова е јас со 24кв електричен котел сум на две клими со по 1кв.

Ова е јас со котел од 18кв за деловен простор сум на 3 клими со 3кв.

Ова е пријатели со 12кв панелни греалки, се на 2 инвертера со 2кв.

Ова е куќата до мене со 7 кубика, на еден инвертер со 1кв.

Ова е решението.

Само околу мене има преку 30-40кв ослободено од мрежата. И од пик моќност од термостат преминато на мазна крива на употреба на моќност. 30-40кв се 20-30 стана како ништо да се греат на инвертер. А и се греат. Преминаа од котлите приватни електрични.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom