Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Eve kako mozit fino uredno vo kanal da bidet cevkite do kaj sto imat moznost. 350den e kanalot 2m i trebit da se montirat vaka. Прегледај го приврзокот 219520

Исто може и на лимар да си порачаш по потребна димензија да ти изработат од лим, како олук, само да си го прицврстиш на зид со типлони и штрафови.

Јас дур си чекам замена на греачот на тацна за Хансолот, гледам Србиве си надоградуваат греачи на тацна и на "НеНордик" моделите за тие 2 недели во Јануари ко ќе сне во ладна зона.

greac.png

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

ТИШИНА СИТЕ ОСОБЕНО ТОЈ ЕДНИОТ

Blagodaram brat. Rekoa 3-5 rabotni denovi valja ovaa nedela ke dojdat gevgelija malki da se ispotat
uf jas cekam 10 dena :(
Автоматски споено мислење:

Pojma nemam ni kako se racuna toa ne sum do tolku vnesen vo takvi kalkulacii, pisav kolku prostor kakva gradba i sto izolacija ke stavam.
Konkretno zimoska koga nadvor bese -4 vnatre bese 12 bez nikakvo greenje i vo otvoren prostor od 78m2 so vkluceno kupatilo (celiot sprat bese bez vrati vnatre samo od nadvor imase PVC vrati i prozori).
vidi gi postovite na @bulipilot milsam deka bese... slicna kvadratura samo itong od 35 sm ima vidi na sto se gree i kakvi iskustva ima.

Последно уредено:
Pojma nemam ni kako se racuna toa ne sum do tolku vnesen vo takvi kalkulacii, pisav kolku prostor kakva gradba i sto izolacija ke stavam.
Konkretno zimoska koga nadvor bese -4 vnatre bese 12 bez nikakvo greenje i vo otvoren prostor od 78m2 so vkluceno kupatilo (celiot sprat bese bez vrati vnatre samo od nadvor imase PVC vrati i prozori).
toa ne treba da go rachunash ti, toa ima profesionalci shto go rachunaat. @petna mislam deka moze da te upati.

https://klimi.net.mk/index.php/inverter/arctic-3,5-kw-ch-s12ftxla-ng-detail mislenje za ovaa klima gledam ima dobri karakteristiki sakam da ja zemam pa ako moze vasi mislenja dali e dobra ili ne......
Вакви карактеристики нема ни хиперинвертер од Mitsubishi или Toshiba кои чинат над 1000 евра. Климава е само налепница (C&H) залепена врз постар модел на GREE кој мислам дека повеќе не се произведува Lomo LCLH (барем го нема во понуда) https://klimi.mk/product.php?id=106...D2gSLfpZ5uLw6unKe0mk5d0jkY4TeojkMgW9qCFa-RYaA разликата е што Ломо ЛЦЛХ е R410, а C&H користат фреон R32 (а можеби америве додале и повеќе филтри .... за 32К ICS гледам реклама го нудат постариот модел FTXB35C... во секој сл, тоа се клими за греење простории од 15-20м2 со послаба изолација, до 25 со одлична изолација.

Маркетинг трик е А+++ тој SCOP 5,1 е за Warm Zone иначе е SCOP 4.0 Average Zone за овај C&H

Relativitet...... Kaj drugar sum na gosti, zivee vo nova zgrada vekje 3 godini, so odlichna izolacija i normalno PVC prozori i site tertipi. Si praime neshto muabet, za klimi, ama opshto onaka, chovekot pojma nema normalno, i mi vika "Pojako od Beko nema. Stoplen sum, mali smetki za struja, si raboti imata perfekt." Nishto ne mu rekov...... Relativitet. Nie gagjaj se ovde so pDesigni.

Relativitet...... Kaj drugar sum na gosti, zivee vo nova zgrada vekje 3 godini, so odlichna izolacija i normalno PVC prozori i site tertipi. Si praime neshto muabet, za klimi, ama opshto onaka, chovekot pojma nema normalno, i mi vika "Pojako od Beko nema. Stoplen sum, mali smetki za struja, si raboti imata perfekt." Nishto ne mu rekov...... Relativitet. Nie gagjaj se ovde so pDesigni.
Koj model na beko inverter klima go ima drugar ti daj stavi sliki od klimata i dalecinskoto da vidime sto midel e rebrendirana da ne e rebrendirana LG.

Барам последен совет...
Значи сакам да го исфрлам дрвото како средство за греење, досега имав камин на дрва ама многу обврски со него, сечење, цепење, секој ден потпала, па чадење, пепел...едноставно доста е, а и да придонесам контра загадувањето на воздухот.

Инфо:
Просторот што сакам да го загреам е со површина од 30-ина квадрати.

Куќата е со 30цм дебел зид од полна тула, ПВЦ дограма Саламандер, нови внатрешни врати, таван од Кнауф а над него трска.

Пошто куќата е постара и кога го ставав Кнауфот мајсторите ми препорачаа да не ја вадам трската, идела како изолација на таванот па ја оставив над него, па сметам дека и таванот е некако изолиран.

Мислам по мое дека 3,5-ка е доволна за овој простор, 5-ката да не е многу јака па да делува како on-off клима.

Да ме грее и до -25ц оти фаќа зима по неколку дена или една недела.

Gree Fairy LCLH
Daikin Sensira или сл.
Mitsubishi
Fujitsu?
или предлог...

Буџетот до 50.000 ден.

П.С. Од тоа што досега гледав само Gree декларира работа на температури под -20ц, додека и најскапите модели на Mitsubishi, Daikin, Fujitsu се до -15ц.
Сепак мислам дека би грееле добро и на -25 само со намален капацитет, ако некој има искуство со вакви клими до -15, пишете. Гледав доста Daikin корисници има па добро би дошло мислење од нив а секако и од Gree.

Климата нормално нема да исклучувам во зима од веќе прочитаното тука. :)

Attachments

• IMG_20191002_160726.jpg
    IMG_20191002_160726.jpg
    3,7 MB · Прегледи: 35

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom