Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Eve sto mislis ..? kako e podobro da raboti so 250w i na.podesena 23° da duva max30 ili da raboti so 400/450w a da duva 40-43 na izduv ....??Ќе има интересни дебати за модулација зимово, мене многу ме интересира на тие 200-250w колку има издув? например +5 оти има разлика од млак воздух со 3х степени и жежок над 4х степени.
На некој тои млак воздух му смета тепературата на телoто е 36/7 зато го чустува ко млак/ладен издув мене лично не ми сметаше. тие 200w убаво е да одржава температурата 23 на 400w дава ВруЧо некои сака да му дува нонстоп жешко. Изолација си го прави своето нормално и климата колку дава издув на тие 200w имаш Daikin Ururu Sarara за неа нема +7 0 -7 нормално ќе работи на 200-300 со издув голем, имаш и клими на 200w дава 25c издув "Колку пари толку музика"Eve sto mislis ..? kako e podobro da raboti so 250w i na.podesena 23° da duva max30 ili da raboti so 400/450w a da duva 40-43 na izduv ....??
A sho e fintava so forumov ovie 2 dena sho ne znajt kaj terat?
Se izgubi od zeskovo ...13 oktomvri +25°A sto e problemot dali znae nekoj so Forumot na kajgana bidejki preku Telekabel na PC ili preku wi fi na mob pokazuva deka nema internet, dodeka preku 4g si funkcionira forumot kako sto treba vaka e nekade 5-6 dena
pred 1 nedela i jas od Vip- a1 fix i od 3/4G ne otvarase .....Јас не можам да пристапам од Телеком 4G
budzet e skromen do 30 000budzet?
За номиналниот до скоро важеше како што си го уочил...на +7 надворешна мереа со зададена +30Ц и усис 20Ц и тоа го кажуваа како номинала.
Кој дома на +7 надвор би задал +30Ц за да тоа биде некоја номинала?
Па овие мерења им беа контрадикторни со поимот SCOP кој кажува дека на +7 просторот би имал топлински загуби само 35% од избраниот PdesignH (Pdesignh производителот го одредува произволно)
Затоа и податоците на Еуровент од скоро пред некој месец се сменива....за Сузуми16 и за Fh35VE нејбрзо ке најдеш стари податоци постирани по форумов и спореди ги со сегашните на Еуровент.
А да не луташ еве ти excel таблица па мењај си во C1 PdesignH колку мислиш дека ти треба за собата/просторот.
Таблицата е за Умерена зона, за Ладна zona се други проценти од PdesignH
Za PdesignH =4kw(@-10) на +7 ке ти треба само 1,4kw...филозофија голема нема тука
Задади си PdesignH за твојот простор и ке видиш колку ти треба на +7 (35% од PdesignH) све остало е маркетинг пропаганда да ти шитнат наводни 5.5ки на +7C кои не се ни 3,5ки на -7C и тоа мерено по Тест Процедура зададеана од производителот.
А moze li samo da se naredi stiropor ili mineralna vuna na tavan iznad soba koja se greje so klima (onako samo da gi naredim sam bez da vikam majstori, bez lepenje i drugi stvari?) Izolacija na zidovi imam 8 sm ?Ako treba 3kW @-7°C, tu onda nema izolacija. Stavio bih makar na plafon sa gornje strane stiropor (ako može) ili knauf mineralnu vunu, pa za ostatak para klimu. Bolja je matematika.
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
mislam deka ke ti treba na cel tavan da naredis tervol.... nema da ima efekt samo na taa soba zatoa sto plocata ako cela ne e pokriena ke imas ladno premostuvanje od mestoto kaj sto nema da bide pokrienoА moze li samo da se naredi stiropor ili mineralna vuna na tavan iznad soba koja se greje so klima (onako samo da gi naredim sam bez da vikam majstori, bez lepenje i drugi stvari?) Izolacija na zidovi imam 8 sm ?
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk