Majstorite za klima se najbaran kadar sekade vo svetot. Pa taka tie najdobrite poedinci valda veke si go fatile patot, dobar klimagija na zapad zarabotuva najmalku 5 bona mesecno, a vo svoja rezija ako e komotno po 1000e dnevno sega so montaza na toplotni pumpi. Vo siptaristanot poleka ke ostane samo toa so e so dve levi race.
iskreno koga gledam kakvi pari lapaat i mene me cesa da se fatam da go ispecam ovoj zanaet, nema kojznae tuka nekoja teska filozofija. Sve moze da se nauci, bitna e praksata, i da se ima komplet alat i oprema.
Муабетов ни е малку офф-топик (нека брише админот ако треба)!
Ама ти друже измеша малку баби и жаби,или монтери и мајстори(и тоа Мајстори со голема буква,а не со дерогативно значење како што најчесто мислиме).
Мајстор за клими или HVAC techician е занает и школо,висока струја,електроника и хидраулика.Години курсеви и сертификати врз занаетот.Работа на висина,на комерцијални системи,на VRF,chillery,ТП и сл. И не само монтажа и пуштање во употреба,туку и сервис,дијагностика и поправка!
И точно дека 5000€ плата зимаат.
Ти по нашата(балканската) “ буцни прачка,пиј вино” тргна

Оно не дека и таму нема монтери,ама ќе држиш цефки,ќе висиш од седми спрат,ќе подаваш клучеви и ќе зимаш “минимална” плата.
П.С.а кај нас нема Мајстори одамна! Прекрасниот образовен систем и (пост)комунистичкото воспитување ала:”учи синко за да не работиш” одамна си го направија своето.
П.П.С. А за да не навредам никој и да не бидам сфатен како анти-патриот,мразач на сопствениот народ,ќе цитирам само една реплика од “Професионалац”:
-Ма није Слобо крив! ...ми смо говна!