Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Еве моја стара пресметка.
Си ја дуплирал пораката, избриши ја половина. :)
Во пресметката треба да се корегира цената на струјата. За дрвата не знам која цена е.
Уште треба да ја вкалкулираме цената на инвертерот, во зависност од неговиот животен век. Но како и да е, греењето на инвертер не ќе е поскапо од греењето на дрва. Да не зборуваме за чистење оџак и често варосување.
Автоматски споено мислење:

Со сегашната дневна евтина тарифа на струјата, можеби е добра калкулацијата.

Толку разбираат, ајде и "Ѓоле" нека ги викаат... но добро е што се планираат субвенции за топлотни пумпи! Помина една акција (почеток на годинава) само за Скопје... ми кажаа луѓе, од оние што добиле, им доаѓале комисија од “Град Скопје“, да проверат дали е монтиран! И тие да сработат нешто!... Имаше некој критеријум, немаа право да конкурираат исклучени од парно... така нешто беше!? И мислам тоа е многу исправно!
Инвентори а...ама да не мислеа само на “Инвентор“.... од овде само Андроит ќе земе субвенции! ;) :P
Еве моја стара пресметка.

Греење на букови дрва
1 kWh топлина = 2.3 денари (*1650kwh = 3795 денари за Февруари)
Сметав дека 1 m³ букови дрва се 3.000 денари.
Сметав дека 1 m³ букови дрва даваат 2.000 kWh топлина, затоа што податоците што ги најдов се движеа од 1.800 до 2.200 kWh.
Сметав дека се искористуваат 65% од тие 2.000 kWh, затоа што ефикасноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 60% и 70%.

Греење со ефтин инвертер
1 kWh топлина = 1.6 денар (*1650kwh = 2640 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi HJ35VA, кој според Eurovent има SCOP 3.8 (A). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 2.8 за овој месец

Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*1650kwh = 1856 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 4 за овој месец.

Ако земеме дека наместо 1650kwh, што е нормално за еден простор за еден месец, дека на просторот му требаат 5 пати повеќе kwh или 8250kwh односот ќе остане ист. А заштедата само ќе се зголемува сметано во денари на месец.

Греење на букови дрва
1 kWh топлина = 2.3 денари (*8250kwh = 18.975 денари за Февруари)
Сметав дека 1 m³ букови дрва се 3.000 денари.
Сметав дека 1 m³ букови дрва даваат 2.000 kWh топлина, затоа што податоците што ги најдов се движеа од 1.800 до 2.200 kWh.
Сметав дека се искористуваат 65% од тие 2.000 kWh, затоа што ефикасноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 60% и 70%.

Греење со ефтин инвертер
1 kWh топлина = 1.6 денар (*8250kwh = 13.200 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi HJ35VA, кој според Eurovent има SCOP 3.8 (A). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 2.8

Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*8250kwh = 9.280 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 4.
Ova e se ok,ama kaj nas tesko i sporo ke odi osvem.ako ne dadat subvencii...a toj sto si e zimorliv i saka.vo soba +28 i 2 klimi gratis da mu dadat i pola struja da mu ja plajka opstinata toj pak ke saka pokraj kamin da si sedi.!

Нека седи! Не му бранам. Ама наместо 17 кубика, ќе потроши 1! Зошто ќе користи од мерак, а не за греење.

Нема да смрди воопшто од правилна употреба на камин!

Нека седи! Не му бранам. Ама наместо 17 кубика, ќе потроши 1! Зошто ќе користи од мерак, а не за греење.

Нема да смрди воопшто од правилна употреба на камин!
Ok do nekade si vo pravo :)

U Haier TundraGreen na kompresorot nema da pisuva ni pod razno Hitachi nego nesto vaka..Highly made in PRC
HIGHLY.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Разликата помеѓу Midea i Gree.Мислам дека бакарот е многу подобар од алуминиумот.

eve najdov podatoci za Haier Tundra Green 12-ka
so Hitachi compresor e LINK
Прегледај го приврзокот 215982
LINK od klimi mk
Na Linkot sto si go stavil prvo neka si ja rascistat sami na sebe dilemava dali, modelot e Ready za WiFi ili za cenata ima vgradeno WiFi ili Nema vgradeno WiFi.
IMG_20190826_220229.png
Автоматски споено мислење:

Разликата помеѓу Midea i Gree.Мислам дека бакарот е многу подобар од алуминиумот.

Za toj Aluminium veke ednas sme imale rsspravija na Elite, i izgubi...da go baram linkot od koja godina bese taa raspravija ili sam ke go najdes za da se posramotis?
Toj Bakar mu se pricinuvase kako Aluminium i na eden clen na ovoj forum a ti toa i na srpskiot go prenese...poslatko bese tamu da ti dokazam kolku manipulirase....sea repete baras? :)

Последно уредено:

a za ova sto velis :) :) :) Screenshot (25).png

Jas na ova video gledam deka daikin preselile fabriki vo ceska i turcija a kompresor na tie modeli e GreeDaikin CoLtd.!https://youtu.be/to9ITL6Inlg

И ова ке му се гледа ко Алуминиум да е сликано од подалеку.
IMG_20190826_222939.png

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom