Борат
Сагдиев
- Член од
- 22 јули 2019
- Мислења
- 1.526
- Поени од реакции
- 853
- Локација
- Република Северна Македонија
- Веб-сајт
- www.levica.mk
Врти сучи, па палиме оган на дрва. Поекономично сеуште нема.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И секое сабајле го палиш или имаш некој автомат сам да го запали огнот?Врти сучи, па палиме оган на дрва. Поекономично сеуште нема.
Не го ни гасам. Си има жар ко ќе станам.И секое сабајле го палиш или имаш некој автомат сам да го запали огнот?
П.С Имаш друга тема за греење со дрва
Па тука и те чекав, за да ти биде економично на дрва ти треба уште едно 2000 евра инвестиција, и без жар ке ти биде топло и ке ложиш 2саати у денот а не и преку ноќ. Вероватно имаш 35кв у 120м2...поНЕекономично од ова здравје. Економично за даго направиш уште многу едукација ти треба, и пари.Не го ни гасам. Си има жар ко ќе станам.
Темата е најекономично греење, а од дрва поекономично здравје.
За што ми требаат 2000е?Па тука и те чекав, за да ти биде економично на дрва ти треба уште едно 2000 евра инвестиција, и без жар ке ти биде топло и ке ложиш 2саати у денот а не и преку ноќ. Вероватно имаш 35кв у 120м2...поНЕекономично од ова здравје. Економично за даго направиш уште многу едукација ти треба, и пари.
Razlikata e sto Crown pa i Amber do -30 imaat 2-stage kompresor t.e imaat poinakva izvedba vo nadvoresnata edinica pa mokjta na greenje pocnuva da im slabee na temperaturi -15 i ponisko. Do -15 full kapacitet imaat i visok COP.А шо е финтата шо само оваа u-crown e do -30 а други и многу поскапи се до -15
А шо е финтата шо само оваа u-crown e do -30 а други и многу поскапи се до -15
i amber tie do -30 no 5.5kw, e poskap od u-crown za 10kА шо е финтата шо само оваа u-crown e do -30 а други и многу поскапи се до -15
ti si mi bil komso..... aa ne znaev ...cekaj sega znaci haier tundra 33250mkd vo setec bese posledno(kvalitetnite klimi vo niv i vivax aeri i taa e 35k) i ovie od + 50/60k gree,daykin,mitsu i drugite se kaloriferi a tundrata e odlicna -15ka. ? taka svativ .. ?Носат нордиски клими наменети за Финска и Гренланд ко небаре во зима постојано кај нас температурата е под -20.
Лани во најладното во Прилеп во куќа без изолација претерав со Хаиер Тундра 5.5 и трошеше 1200-1500W што е некаде 60% од вкупната моќ.
Разликата помеѓу нордиските клими и поскапите до -15 е во електрониката и начинот на работа. Нордиската клима од Грее ќе ти работи како калорифер и поради тоа ќе има голема потрошувачка. Ќе исклучува често и ќе ти работи како он офф
Квалитетните до -15 го немаат овој проблем и си одржуваат температура без да гаснат
Хаха добар вицРазликата помеѓу нордиските клими и поскапите до -15 е во електрониката и начинот на работа. Нордиската клима од Грее ќе ти работи како калорифер и поради тоа ќе има голема потрошувачка. Ќе исклучува често и ќе ти работи како он офф
Klimite i toplotnite pumpi se dokazano i provereno poeftino zatopluvanje nego drvata. Baska vo mk kaj so e najeftina strujata vo evropa. Na zapad nikoj veke ne vgraduva kotli na drva, 80% se toplotni pumpi, 20% se pecki na zemen plin i peleti.За што ми требаат 2000е?
Зависи колку затоплуваш и колку дрва трошиш. Ако си во куќа си има бенефиции и за преку лето да можеш да си палиш оган да не арчиш струја. Башка преку зима ем готвиш ем се затоплуваш. Струјата е енормно скапа за да се затоплуваш на било какво греење на струја.
За стан со сопствено парно на дрва систем шпорет, бољер и радијатори е најекономично.
ti si mi bil komso..... aa ne znaev ...cekaj sega znaci haier tundra 33250mkd vo setec bese posledno(kvalitetnite klimi vo niv i vivax aeri i taa e 35k) i ovie od + 50/60k gree,daykin,mitsu i drugite se kaloriferi a tundrata e odlicna -15ka. ? taka svativ .. ?
Хаха добар виц![]()
А ти или било кој, ќе ми објасните што се замарате со температури пониски од -15*С. кога на 90% територија во МКД, (мачно веќе да повторувам)... просечната температура во Декември (максимална +5, а минимална просечна -2) во Јануари (максимална +4, а минималната во просек во најладниот месец е -3 -4*С).... Но секако знаеме пред три год имавме зима со многу ниски температури, каква немало измерено рекоа за СК, во последните 30 години со т до -20, a во БТ до -25 ... но сепак во СК од Октомври до Март таа зима беа измерени цели 100 часа со пониски температури од -10, а со пониски од -14*С само 60 часа... Еве ти т* во Прилеп од најстудениот месец (Јануари) во оваа сезона на греење....i amber tie do -30 no 5.5kw, e poskap od u-crown za 10k
Автоматски споено мислење:
ti si mi bil komso..... aa ne znaev ...cekaj sega znaci haier tundra 33250mkd vo setec bese posledno(kvalitetnite klimi vo niv i vivax aeri i taa e 35k) i ovie od + 50/60k gree,daykin,mitsu i drugite se kaloriferi a tundrata e odlicna -15ka. ? taka svativ .. ?