Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој ја има чистено климата вака ?
https://youtu.be/DswSrqOHXsw

Монтерот што ми ја местеше не се нафаќа за вака да ја исчисти, немало потреба. Од Битола дали има некој што ги чисти вака климите да ми препорача?! Фала, поздрав

Одлично видео, ако има некоја служба во Скопје нека препорача. Сигурно на 5-6 години користење ќе треба хемиско чистење.

Монтерот што ми ја местеше не се нафаќа за вака да ја исчисти, немало потреба. Од Битола дали има некој што ги чисти вака климите да ми препорача?! Фала, поздрав
Baraj go Toni od euroklima aMA vaka profesionalno tesko Ke najdis nekoj

Зошто монтирани?

За немонтирани се мисли. Да купат, да им дадат документи, ДА НЕ МОНТИРААТ. Ако добијат субвенција океј, ако не да ја вратат немонтирана.

искрено не помислив на оваа опција, а сега кога дополнително и вимателно ги прочитав условите гледам дека е потребна слика само од старото грејно тело а не и од новокупениот уред :(

(помешав со субвенциите што ги даваа порано за пвц прозори каде се бараше слика од старите дрвени прозори пред да се демонтираат и од новите кога ќе бидат монтирани)

Kaj mene ja cistea slicno no ja demontiraa cela vnatresna i go iscistija i izmenuvacot i turbinata komplet epten bese prljava mojava klima.Preporacaa sekoja god cistenje na vnatresnata bez demontaza tuku na licemesto i na sekoi 4-5 god so demontaza.

Kaj mene ja cistea slicno no ja demontiraa cela vnatresna i go iscistija i izmenuvacot i turbinata komplet epten bese prljava mojava klima.Preporacaa sekoja god cistenje na vnatresnata bez demontaza tuku na licemesto i na sekoi 4-5 god so demontaza.
E takvo chistenje sakam :) Kolku koshta ? Kje prasham vo Euroklima Bitola dali chistat taka , pozdrav[DOUBLEPOST=1550398721][/DOUBLEPOST]
Mojata 3 godini ne e ischistena samo so pravosmukalka I filtrite sho gi peram ( od strav da ne rasipam neshto ) a pred okolu mesec dena sobrav hrabrost :) I prv pat probav sama da ja ischistam so dezintal od apteka ja isprskav pa po 15 min so voda I tolku ama ne e ubo ischistena, jas sakam detalno ubo kako nova da se napraj se da izlezi od nea sho e sobrano vo ovie 3 godini... :)

Последно уредено:
E takvo chistenje sakam :) Kolku koshta ? Kje prasham vo Euroklima Bitola dali chistat taka , pozdrav[DOUBLEPOST=1550398721][/DOUBLEPOST]
Mojata 3 godini ne e ischistena samo so pravosmukalka I filtrite sho gi peram ( od strav da ne rasipam neshto ) a pred okolu mesec dena sobrav hrabrost :) I prv pat probav sama da ja ischistam so dezintal od apteka ja isprskav pa po 15 min so voda I tolku ama ne e ubo ischistena, jas sakam detalno ubo kako nova da se napraj se da izlezi od nea sho e sobrano vo ovie 3 godini... :)
So demontaza nad 60 evra e od 60 do 80 e 4-5 saati rabota[DOUBLEPOST=1550411144][/DOUBLEPOST]20180522_164216.jpg 20180523_182732.jpg
Kakva bese kako ispadna

Poentata na vodenoto perenje e tokmu za da ne se demontira vnatresnata i bez vadenje da se ispere a celiot procesot da trae 1cas a ne 4-5casa.
So demontaza samo i ventilatorot bi stanal popristapen za da se ispere vo kada, drugoto izmenuvacot ionaka nemoze da se rastavi.
Turbinata-ventilatorot so jak voden mlaz itekako moze da se ispere posto toj sobira kako talog na zemja-prasina, i negledam poenta za rasturanje na cel sistem, otkacuvanje bakari, freon, nanovo vakumiranje i stavanje nov freon...stvarno negledam logika vo toa, osven da ti lapnat 80eu.

Последно уредено:
Не знам дали е до мене само али Ralph breaks the Internet стварно ми се свиѓаше, со оглед на тоа што со ретки исклучоци све беше беда и очај од прошлава година, ова ми се свиѓаше, а првиот дел не го ни памтам. Иако гледам ништо посебно не поминува кај широкиот публикум, по мене многу добро напишана приказна, особено како е визуелизиран Интернетот.

Nemoj da ve jade janza da dozvolite nekoj monter da go vadi valjakot i da go cisti, a da se vadi cela edinica e cista ludost.
Jas vi garantiram deka od 10 izvadeni valci (tehnicki se vika radijalen ventilator) deka 6-7 valci ce bidat debalansirani i ce pocnat da tropkaat, ce se cujat mnogu povece i brzo ce stradaat lezistata. Ova e najpovece od "strucnosta" na onoj koj ce vi ja cisti. Inace obicno vadenje na ventilatorot podrazbira prckanje okolu elektronikata, odvojuvanje od pogonskiot elektromotor, a toa so sebe nosu golem rizik od pravenje greski i prasanje dali se ce bide vrateno na mesto, pa da se kako i pred intervencijata.
Najednostavno cistenje na valjakot (turbinata) e so ostra mala cetkicka nadolzno po rebrata i vrtenje edno po edno rebro, odi poleka no e potpolno sigurno. Prethodno ce gi izvadite plasticnite rebra za usmeruvanje na vozduhot za da imate polesen pristap. Turbinata nema da bide iscistena kako da isprana vo voda, no ce bide dovolno iscistena za da si prodolzi so rabota....
Sto ostanuva da se cisti, ostanuva saceto od izmenuvacot, a toa SAMO se cisti ako se koristi klimata 4-5 meseci na greenje (koga i go sobira djubreto i prasinata ), a vo leto ako ja koristite barem 2 meseca na ladenje, sto nasobrano vo zima odi preku kadickata so kondenzatot nadvor. Istoto se slucuva so nadvoresnata edinica, samo obratno, sobranoto na leto, se samocisti preku zima so defrostite.
E sega ako imate mrzlivi domacinki, kako sto e slucaj so slikata pogore, moze i pecurki da vi fatat klimite.
Eve za primer moite klimi, filtrite se mijat samo dva pati vo leto i 3-4 pati vo zima za koristenje od 7-8 meseci godisno. i koga ce gi izvadam gi mijam radi reda, na niv ima samo malku prasina. Saceto e cisto kako od fabrika, a ednata klima e vo upotreba 12-13 godini.
Ostanuva cistenje na saceto od bakterii i razni mirisi ako se razvil nekoj bioloski proces. Toa mozete ednostavno so naprskuvanje so prigodno sredstvo, koe samo ce istece od kadickata niz crevoto za kondenzat nadvor.
Za cudo kaj mene nema ni od ova potreba ete po tolku godini ne se stvorila muvla, se suvo i cisto, mozebi poradi toa sto klimite imaat jonizatori koi stvarno i rabotat.

Не знам дали е до мене само али Ralph breaks the Internet стварно ми се свиѓаше, со оглед на тоа што со ретки исклучоци све беше беда и очај од прошлава година, ова ми се свиѓаше, а првиот дел не го ни памтам. Иако гледам ништо посебно не поминува кај широкиот публикум, по мене многу добро напишана приказна, особено како е визуелизиран Интернетот.

i mene mi se dopadna, i se iznenadiv odposle koga vidov kolku loso prosol kaj kritiki
na pocetok bev okej ova ke e samo edna dolga reklama, ama funkcionirase
zabaven, solidna prikazna, prekrasna animacija... a boi mene me opustaat taka da (y)

Болгарчета нешто околу чистење на климите (особено на внатрешната единица)... од наједноставното перење на филтрите до чистење со обезмастител (како што вели) https://www.youtube.com/watch?v=d278KCnfVuI&t=396s
Што би била адекватна замена на обезмастителот кој го предлага, а кој што не делува на метал (Al)?.... да препорачавте ако некој знае, некое средство од нашиве маркети или од друго место каде може да се набави!? Мерси! ;)
Ова од видеото незнам колку е ефикасно, но она што го прави е барем едноставно!

А ова https://www.youtube.com/watch?v=C_6To07W9KU ми изгледа посложено, те е за оние повештите!

Болгарчета нешто околу чистење на климите (особено на внатрешната единица)... од наједноставното перење на филтрите до чистење со обезмастител (како што вели) https://www.youtube.com/watch?v=d278KCnfVuI&t=396s
Што би била адекватна замена на обезмастителот кој го предлага, а кој што не делува на метал (Al)?.... да препорачавте ако некој знае, некое средство од нашиве маркети или од друго место каде може да се набави!? Мерси! ;)
Ова од видеото незнам колку е ефикасно, но она што го прави е барем едноставно!

А ова https://www.youtube.com/watch?v=C_6To07W9KU ми изгледа посложено, те е за оние повештите!
Aris razblazen so voda

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom