- Член од
- 28 февруари 2017
- Мислења
- 2.770
- Поени од реакции
- 2.682
Дај боже да си грешка!сите сме сложни дека денес е најефтино а воедно и најкомотно греењето со струја под услов да се грееш на ТА печка или инвертер (колку поскап толку поефтино потоа), ова не важи со класични греалки (кварцни, панели, калорифери) бидејќи тие најчесто ќе работат на скапата тарифа и друга е математиката тогаш.
само едно нешто ме плаши ова е вака денес а како ќе биде за неколку години или децеценија понатаму од денес?
ова мое размислување ми е базирано на тоа што електричната енергија досега беше доминантна во домаќинствата и индустријата но не и во транспортот но со се поголемото вклучување на електричната енергија како погон за возилата кои неминовно ќе станат електрични сите од мотори, автомобили, автобуси, камиони... потрбата за електрична енергија драстично ќе порасне а со тоа неминовно и цената на kwh ќе оди нагоре, се ми се чини дека ќе дојде ден кога ќе ни биде страв сијалица да пуштиме од погоре напишаните причини.
ова нема да биде може и толку голем проблем за оние што денес ќе купат клима за една просечна плата но оние кои ќе инвестираат во скапи системи од 15-20К не сум баш сигурен бидејќи вакви глупости им испаднаа на доста луѓе кои во минатото се грееа на нафта, мазут за денес да им е тотално неиплатливо.
П.С ова есамо моја претпоставка и не мора да биде така и може се зема здраво за готово не и како точно.
Уште и фактот што производството на струја се либеларизира, навестува дека ќе имаме поефтин киловат.
Макар што ниедна глупост не е исклучена.