Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Vo poslednite 96 casa, FH35kata troshela 0,51kw na cas. Vo narednive tri dena normalno taa potroshuvacka ke e malku pogolema deka poladno beshe ovie denovi. Osven vchera shto od 14:20 do 00:00 casot ja ukluciv i vtorata WN35 vo dnevna cisto da vidam kako ke vlijae na potroshuvachkata na FHto, celo vreme sama zagreva 56m2 FHto.

Edno seriozno prashanje koe me machi. FHto si postignuva vo dnevnata, jaka klima e. Vtorata ne ja ni pushtam. E sega, normalno ako ja pushtam i vtorava klima vdnevna dvete zaedno ke troshat edno 300-350w povekje nego shto troshi sega FHto sama, no dali so toa shto ke go namalam tovarot vrz FHto ke pridonese da na taa klima jas i go "prodolzam zivotot"?
Jas mislam deka podobro I dvete da gi uklucish posebno koga ke bidat minusni temperaturi. Tvojata klima e 12000btu I e konstruirana za pomala kvadratura pa kakva I da e klima koj saka da e brend si ima taa kompresor za da zadovoluva negde do 40 m2 I toa vo najidealni uslovi. Ako bese taka nemase da postojat pojaki klimi I se ke bese vo ist rang. Koga imash uste edna klima ne se dvoumi da gi ukl I dvete taka ke imash I podobra raspredelba na toplina a I nema da ja forsirash samo ednata.

Климе дај бе фејсбук профил да видиме што чоече си, да не живееме во незнаење.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Zosto nema opcija na poveketo inverter klimi na samoto dalecinsko da se stisne i na vnatresnata edinica na displej da pokaze momentalna potrosuvacka na elektricna energija taka na primer e Kaj novite modeli na LG Smart i LG Dual Inverter
Treba ovaa opcija da ja ima na skoro site Inverter klimatizeri no zosto ja nema ?
Ja ima samo vo LG klimite.

Eve temperatura 3 stepeni nadvor i 0 nokeska cel prostor okolu 75 m2 samo so 1 klima teram(Suzumi 16000 btu)so toa sto dnevnata e 24 spalnite 22.5 stepeni .
Se e do izolacija posebno tavan ,taka da ako sakate da ste zgreani vo kuka prvo tavan izolirajte ubavo a ne cist beton.
Za potrosuvacka zdravje boze od 01.12 se uste ne zemav merac.

Eve temperatura 3 stepeni nadvor i 0 nokeska cel prostor okolu 75 m2 samo so 1 klima teram(Suzumi 16000 btu)so toa sto dnevnata e 24 spalnite 22.5 stepeni .
Se e do izolacija posebno tavan ,taka da ako sakate da ste zgreani vo kuka prvo tavan izolirajte ubavo a ne cist beton.
Normalno deka e do izolacija,ama na kogo da mu objasnis...Site baraat nesto da gi zgree i da e poeftino ili pak da e brend pa makar i vlezen model...E potoa nesto ne biva,pa uste ako e Gree sigurno e do klimata, ako e brend togas e poradi toa sto e osnoven t.e. poslab model...
Vo dobro izoliran prostor koj ima minimalni zagubi ke pomines i so Gree lomo Eko ili Vivax Aesi...
Ke dojdes na forumot i ke gi falis ili kritikuvas klimite koi gi imas, pa odma tuka ima clenovi koi vleguvaat vo Star Wars, koj e jaci da vidime...
So dobivaat novite koi prasuvaat??Link od nekoja klima koja vo posleden moment ja otkril Klime,@Klima ured ili kavgi nemoj ne zemaj ova zemi Brend japanec,zemi kinez poevtin e podobro gree,vivax e podobar, ne gree e podobar i ojdovme vo nepovrat...
Ke si se trueme uste dolgo nie vo zima...

Последно уредено:
Sto dobro sme napravile kako forum zaednica za da go zasluzime Mandy? Mu dolzime na univerzumot sea fuckers.

Intro: king crimsons starless sviri dodeka, kako so miluva dzimay, gospodinot nicolas cage sece drvo i ne poglednuva nazad koga paga kako sto kul momcite ne gledaat nazad vo eksplozii.

A toa ne bese ni vrvot na nadrealizmot, momentot koga placese i se derese u tesna soba sto potseka na lynch set...

Oof.

Shto izolacija inas na tavan?

Site klimi se dobri na svoj nacin so site svoi mani i doblesti vo cenovniot rang i klasa ,problemot e zosto mora da se omalovazi tugiot izbor za da se istakne sopstveniot brend.[DOUBLEPOST=1542549256][/DOUBLEPOST]
Shto izolacija inas na tavan?
20 cm kamena volna ,do lani imav necelosna 10 cm ,ja pojacav lani ,no imam i vnatresna 10 cm i delumno nadvoresna na 2 zida 5 cm stiropor.
No imam i nedoizgraden del od gorniot sprat koj e vo karabina i toj vlece ladno pretpostavuvam.
Koga bi go sredil toj del i na sever.zid da imam i 10 cm stiropor osven vnatresnata mislam ke mozam i do -10 da gream so 1 klima koj znae ;)

Последно уредено:
Normalno deka e do izolacija,ama na kogo da mu objasnis...Site baraat nesto da gi zgree i da e poeftino ili pak da e brend pa makar i vlezen model...E potoa nesto ne biva,pa uste ako e Gree sigurno e do klimata, ako e brend togas e poradi toa sto e osnoven t.e. poslab model...
Vo dobro izoliran prostor koj ima minimalni zagubi ke pomines i so Gree lomo Eko ili Vivax Aesi...
Ke dojdes na forumot i ke gi falis ili kritikuvas klimite koi gi imas, pa odma tuka ima clenovi koi vleguvaat vo Star Wars, koj e jaci da vidime...
So dobivaat novite koi prasuvaat??Link od nekoja klima koja vo poskeden noment ja otkril Klime,@Klima ured ili kavgi nemoj ne zemaj ova zemi Brend japanec,zemi kinez poevtin e podobro gree,vivax e podobar, ne gree e podobar i ojdovme vo nepovrat...
Ke si se trueme uste dolgo nie vo zima...
Дихтување е пред изолација. Изолацијата нема ефект кога има микро промаја 24 часа секој ден.

Затоа и спомнувам дека прв и основен чекор е силикон и дихт траки. Вкупен тришок 2000 денари. Сите куќи муќи и цело лисиче вака да се испосредат ќе се стокми загадувањето. Ем они стоплени.

@ante1
Neznam sto me spomnuvas vo skoro sekoj post
Sega okolu izolacijata normalno deka i najskapa Klima da imas nema da te zgree ako si bez izolacija
Jas licno imam sendvic dzit so tervol izmegu a od nadvor imam 5cm stiropor fasada i vivax-ot AEZI 18 BTU odlicno si zagreva 55m2
KOLKU PODOBRA IZOLACIJA TOLKU PODOBRO.

A komsijata sto go prodade tezgereto Gree LCLH imase i izolacija na tavan i nov krov PVC stolarija i dzabe se ne mozese da stopli 38m2 izoliran prostor no od koga god prodade tezgereto si kupi Haier Tundra i e odlicno stoplen
Taka da kolku sto e bitna Izolacijata na eden prostor isto i biten faktor e i Markata na inverter klima ne e sekoja marka na klima za greenje.

Denes temperaturive se pravi zimski, a potrosuvackata e odlicna. Konstantna potrosuvacka od 320-380W na nadvoresna temperatura +1 do +3. Ako zememe od posledniot test deka Hansolot ima COP 4.7 na +2, izleguva deka toplotnite zagubi se vo rangot od 1.5KW do 1.8KW, malku pomalku od moite presmetki.

Дихтување е пред изолација. Изолацијата нема ефект кога има микро промаја 24 часа секој ден.

Затоа и спомнувам дека прв и основен чекор е силикон и дихт траки. Вкупен тришок 2000 денари. Сите куќи муќи и цело лисиче вака да се испосредат ќе се стокми загадувањето. Ем они стоплени.
Да изолација, значи и дихтување како основно,кога се мисли на изолација јас мислам на комплет,пвц,надворешна инизолација на таван..Кој неможе да си дозволи мора хотел промаја да среди прво..
@ante1
Neznam sto me spomnuvas vo skoro sekoj post
Sega okolu izolacijata normalno deka i najskapa Klima da imas nema da te zgree ako si bez izolacija
Jas licno imam sendvic dzit so tervol izmegu a od nadvor imam 5cm stiropor fasada i vivax-ot AEZI 18 BTU odlicno si zagreva 55m2
KOLKU PODOBRA IZOLACIJA TOLKU PODOBRO.

A komsijata sto go prodade tezgereto Gree LCLH imase i izolacija na tavan i nov krov PVC stolarija i dzabe se ne mozese da stopli 38m2 izoliran prostor no od koga god prodade tezgereto si kupi Haier Tundra i e odlicno stoplen
Taka da kolku sto e bitna Izolacijata na eden prostor isto i biten faktor e i Markata na inverter klima ne e sekoja marka na klima za greenje.
А кого да споменам ти си најголемиот штетник на темата 100% од постојните членови го знаат тоа..
Немаш две чисти во областа на која зборуваш....Имаш изолација странична и пвц,а на таван немаш ништо..Зато бе пријателе имаш мувла по ѕидовите...Земи опитај малку тој шо знае ќе ти каже,ама не ти си Сезнајко...
Комшијта имал 12ка Ломо зел 18ка Хајер и сега Грее нечини така...Па ако земеше и 18ка Ломо сигурно ќе беше задоволен и од неа...

citam i se cudam ili mojava kuca e hotel promaja ili pak jas ziveam na severniot pol.pa kako moze so eden ured da grees povise prostorii pa neznam i kakva sakas izolacija da imas.znaci jas sto kupiv uste edna klima se zaebav,zasto koga moze i so edna.gi zaebavme i japoncite i kinezite i neznam uste koj,pa nema potreba da pravat klimi so razalicni jacini ili tie japanski inzineri zgresile sto predvidele 3,5 za 30m2 ili 5.5 za 40m2 itn.ovde samo falbi i nisto drugo.edna prosta matematika vika 1kw za 10m2.posle nekoj ce kupi klima pa ce kazuva kakva klima idi begaj ziv nezgrean.zemal i ja bapnal 3.5 vo 40 ili 50 m2 posto neli procital na forumov se greaat i te kako banja.navistina ima vrska izolacijata ama da ne se pretreuva da si bideme porealni.da pisam i za aesi eva si brka rabota so 300w zadadena 24 vo vtora brzina vo 14m2 koja e tivka a nadvoresnata iskreno ne se slusa deka raboti,mitsito staveno na 25 i treta brzina gree 31m2 temeratura ramnomerna i segde ista 23,5,nadvoresna merena kaj nadvoresnite edinici 3 stepeni.mozam da kazam deka ima ogromna razlika od koga se greev so ednata klima koga morase da duva vo cetvrta brzina povise od vremeto,sega e mnogu poramnomerno i podobro zgreano i mislam deka fh nema da ima potreba od cetvrta brzina na izduv.

А кого да споменам ти си најголемиот штетник на темата 100% од постојните членови го знаат тоа..
Немаш две чисти во областа на која зборуваш....Имаш изолација странична и пвц,а на таван немаш ништо..Зато бе пријателе имаш мувла по ѕидовите...Земи опитај малку тој шо знае ќе ти каже,ама не ти си Сезнајко...
Комшијта имал 12ка Ломо зел 18ка Хајер и сега Грее нечини така...Па ако земеше и 18ка Ломо сигурно ќе беше задоволен и од неа...
Jas imam i PVC stolarija i izolacija na dzidovite a na tavan na tavanot e ploca i gore e 1-ot sprat a za muvlata go smeniv olukot sto mi kapese vo dzidot i sega nema muvla.

komsijata ne zema 5.5kw tuku go prodade tezgereto Gree LCLH i kupi Haier Tundra 3.5kw.
I stoplen i zadovolen

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom