- Член од
- 11 јануари 2011
- Мислења
- 121
- Поени од реакции
- 114
Друже, извини вака, ама потрошвачката не е најважната ставкаGo citav ova pred 3 dena, ama sakav da znam dali ako nekoja klima ima "smart defrost" navedeno kako nekakva prednost/opcija znaci neshto ili e toa nekakov prodazen trik?[DOUBLEPOST=1519776552][/DOUBLEPOST]Eve decki nekoi parametri od toa shto merev. Odma da kazam deka najvaznata stavka, potroshuvackata, ne ja izmeriv bidejki seushte nemam merac:
Spalna soba, 22m2 i WC 4m2, Mitsubishi WN35 klima. Nadvoreshna temperatura -2. Zadadena temperatura 25 stepeni. FAN 3 brzina od mozni 4. Duvanje nadolu. Usisna temperatura 25,5 stepeni, izduv 43 stepeni. Temperatura vo sobata na 4 metri od klimata 24 stepeni, na 2,5 metri desno od klimata na visina od 70 cm (kaj shto mi e glavata) e 20/21 stepen. Temperaturata na levata strana od klimata , vednash do nea, blizu mestoto kade shto i e termostatot temperaturata e 23,4 stepeni. Defrost pravi na nekade saat vreme i defrostot trae 5:30 minuti.
Za test, pocnav poleka da namaluvam na dalinskoto, i koga namaliv na 23 stepeni ednata sijalicka od vnatreshnata edinica se zgasna (shto znaci deka termostatot na klimata oseka deka e blisku do zadadenata temperatura), a tek koga na dalinskoto namaliv na 21 stepen vnatreshnata edinica ja krena zelozinata i prekina so duvanje, a da povtoram, T vo sobata beshe 24 stepeni.
Ova definitivno mi kazuva deka imam problem so termostatot na klimata, deka toj dobiva pogreshna informacija za realnata temperatura (edno 3 stepeni pomalku) i deka toa najverojatno e poradi zidot na koj shto e zakacena vnatreshnata edinica, i deka vo najkratok mozen rok ke moram da mu stavam izolacija. Shteta shto ne mozev da vi ja kazam potroshuvackata.

Најважно е дали те топли или уклучуваш ТА печка, панелка и сл.