Значи нема спас од туѓи мислења различни од своето освен banГлупо е така , го игнорираш човекот ама не можеш да ги игнорираш тие што му реплицираат. Се добива слика со дупки во дискусијата!

А ако случајно и тоа се случи, бидеќи се е можно во нашата чудесна мала земја Македонија, најдобро ќе биде да се смени името на форумот во forum.gree-clons.mk
Ама и тоа нема да биде страшно бидеќи има форуми, дал господ

Ima edna pogovorka "KOGA SLEPO KUCE CE PROGLEDA DALEKU GLEDA". Abe samo nie i amerikancite se greeme na 26C, no tie voobicaeno si imaat centralno greenje koe za nivni standardi e smesen izdatok. Jas se gream na 21-22C, mozam i na povece no smetam deka e samo bespotrebno frlanje na pari i macenje na uredite, no nemam nisto protiv onie sto se great na 26C (jas vo leto pustam da se ladam koga imam vakva T po doma), no za vkusovite ne treba da se diskutira. Me iritiraat onie koi vo talambasi udiraat deka odat po kratki rakavi i ispod casti im bilo da ne se great ete na 26 i povece i so prezir gledaat na "kopucive" koi ne go pravat istoto....
Za ilustracija nordiskite zemji se zagrevaat na 19-20C a bogati se do besvest.....
Uste kako student po masinstvo i spremanje na dva ispita po termodinamika mi ostana somnez deka nesto ne vo red so f-lata za presmatka na toplinski gubitoci koja e linearna i vo sebe ja sodrzi taa famozna delta T (razlika medju vn i nad. T), i do deneska toj somnez ne e ni isceznat. Nesto vo taa linearnost ne mi se uklapa. Po moj oset pokacuvanje na ambientalnata T samo za 2 stepena bara mnogu povece energija od presmetkovnata, na primer od delta=30c da odime za 2 C pogore e pokacuvanje od priblizno 7%, sto vo krajniot rezultat dava porast na potrosenata energija od "samo" 7%.
Diskutabilno e dali se trosi isto energija ako e nadvor -20C ili ako e nadvor -5C pri isto delta T.
Dali ova moe custvo e tocno ne znam, no mislam deka ovde ima umesano prsti linearnosta na koeficientot na toplosprovodlivost na izolacijata i dali e toj ist pri sekoja nadvoresna T.
Dobar primer za sporedba e nosivosta na celikot na razlicni T. Do II svetski rat ne se ni znaese za ovaa pojava, germanskite topovi, tenkovi i se sto imase celik vo sebe ednostavno ja gubea cvrstinata poradi niskite T, im se spustase dozvolenata granica na kinenje na materijalot i do 50% sto pri dimenzioniranje e NEDOZVOLIVO. Cvrstinata na celikot opadja so padot na T po nekoja eksponencijalna kriva, mislam
deka ne e linearna ako dobro se secavam.
Ok Златко, ти благодарам, ќе и пренесам на децата и на жена ми дека безпотребно фрламе пари и дека е подобро да се грееме на 20 Ц како Нордијците а не како Америте па колку сака нека им студи и нека се разболуваат !
Да знаеш само колку би ме радувало да се согласат, колку само помала сметка би плаќал...еее
Потпис: Слепо прогледано куче кое далеку гледа
ПС: Абе овоа сега као индијанец да сум а не македонец или амер или нордиец...Хмм
Последно уредено: