Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...

Имаме голем проблем со точностите. Народот страда од повеќе симптоми:
-мојот избор е најдобар. (лош е)
-кај мене е најтопло. (ладно е, не може да се згрее)
-јас многу малку плаќам. (лаже)

Во 2017та година сеуште луѓето купуваат печки на пелети, затоа што постоечките корисници на пелети не им кажуваат дека во вакви денови трошат по 1.5-2 вреќи пелети за да згреат 40-50м2. Некои тоа го прават за да го скријат 'срамот', некои се 'безгрешни', некои едноставно лажат, има и такви кои незнаат како го поминуваат денот. И затоа уште купувааме печки на пелети кои моментално се најнеекономично решение. Масовна заблуда.

Последните 24h Хансол-20 на сетпоинт 25 потроши 23khw за 16м2. Претходниот ден со поголем сетпоинт потроши 33.

Најновиот Амбер 12 -30, oд 50.000 денари има компресор од само 13.000btu?
https://www.deltron.hr/wp-content/uploads/2017/05/AMBER-R32.pdf
Ова е само 1050 бту повеќе oд мојот Хансол12 -20, @mdeni ти рече дека амберот бил хансол со голем компресор, така?

Последно уредено:
Економично е една врло субјективна категорија :) За кого како...

Повеќе пати имам напишано. Имам 2 инвертера кои работат 24h x 30d во добро изолиран стан со ПВЦ 3X стакла итн итн.
Едната клима е подесена 20-25 а другата 23-28 во зависност од колку е саат(дење, ноќе), надворешна темп, луѓе во просторијата, активност(спиење, трчање мали деца, гледање тв)...итн итн
Помали од тие температури не доаѓаат во предвид, кој сака нека се лади, јас се ладам јули и август а сега се греам !

Мојата сметка за струја од 10 Ное 2017 - 10 Дек 2017 е на рамно 8.630 ден
Мојата сметка за струја од 10 Окт 2017 - 10 Ное 2017 беше 6.500 ден

и пред да ме праша некој и непотребно да реплицираме што друго спаѓа во таа сметка, дали жена ми пегла и пере и готви на скапа струја...

Мојата сметка за струја од 10 Сеп 2017 - 10 Окт 2017 беше 2.500 ден
Мојата сметка за струја од 10 Авг 2017 - 10 Сеп 2017 беше 2.100 ден

Ако греење во период од 10 Ное - 10 Дек, значи во период во кој имаше барем 15 топли дена. 10 свежи дена и 5 ладни дена и за кое треба да платите 8630 ден сметка за струја или реално минимум 6500 ден само од климите, за вас е економично, во ред економично е !
Ако сметате дека таа сметка е астрономска, да повторно во ред, астрономска е ! Такво е реалното греење со инвертери ! Без лага, без фалби, без полувистини, без демагогии, без проценти, без провизи, без комплекси дека мојот избор е нај нај ! Да повторам само за крај ! Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...
Ова има поента...точно е што повеќе се грееш тоа повеќе клими ти се исплатуваат...ама дали имаш корист од тоа? дали имаш вистинска потреба од ова? Или е само непотребен ефект? И како влијае на работните часови на климите? е тоа е другата страна на паричката...најверојатно имаш повеќе корист од изолацијата и пвц одколку од климите. Да туриш клима на 28ц макс а надвор да е -10ц е...

Последно уредено:
Да се разбереме греење на пелети се исплати само во објекти каде што се користи индустриска ел.енергија.За илустрација само,на работа додека бевме на топлификација(индустриска тарифа) сметките стигаа до 30000 месечно(патем измрзнавме), сега на пелети во просек околу 12000.Греење 06-16ч Т22-23ц.

Последно уредено:
Да се разбереме греење на пелети се исплати само во објекти каде што се користи индустриска ел.енергија.За илустрација само,на работа додека бевме на топлификација(индустриска тарифа) сметките стигаа до 30000 месечно(патем измрзнавме), сега на пелети во просек околу 12000.Греење 06-16ч Т22-23ц.
Јас потрошив 6500 на пелети за 100м2 10.00-20.00 на 19ц за последниот месец дена...имам кебе и облека со долги ракави...не на 28ц по гаќи ќе одам по дома...

Економично е една врло субјективна категорија :) За кого како...

Повеќе пати имам напишано. Имам 2 инвертера кои работат 24h x 30d во добро изолиран стан со ПВЦ 3X стакла итн итн.
Едната клима е подесена 20-25 а другата 23-28 во зависност од колку е саат(дење, ноќе), надворешна темп, луѓе во просторијата, активност(спиење, трчање мали деца, гледање тв)...итн итн
Помали од тие температури не доаѓаат во предвид, кој сака нека се лади, јас се ладам јули и август а сега се греам !

Мојата сметка за струја од 10 Ное 2017 - 10 Дек 2017 е на рамно 8.630 ден
Мојата сметка за струја од 10 Окт 2017 - 10 Ное 2017 беше 6.500 ден

и пред да ме праша некој и непотребно да реплицираме што друго спаѓа во таа сметка, дали жена ми пегла и пере и готви на скапа струја...

Мојата сметка за струја од 10 Сеп 2017 - 10 Окт 2017 беше 2.500 ден
Мојата сметка за струја од 10 Авг 2017 - 10 Сеп 2017 беше 2.100 ден

Ако греење во период од 10 Ное - 10 Дек, значи во период во кој имаше барем 15 топли дена. 10 свежи дена и 5 ладни дена и за кое треба да платите 8630 ден сметка за струја или реално минимум 6500 ден само од климите, за вас е економично, во ред економично е !
Ако сметате дека таа сметка е астрономска, да повторно во ред, астрономска е ! Такво е реалното греење со инвертери ! Без лага, без фалби, без полувистини, без демагогии, без проценти, без провизи, без комплекси дека мојот избор е нај нај ! Да повторам само за крај ! Вакви се сметките ако со инвертерите СЕ ГРЕЕТЕ ! Ако се ладите на 18Ц и ги гасите навечер и ги пуштате само насабајлее 1-2h и после работа 16h-22h, и кога имате гости, вашите сметки можеби ќе бидат и 3 пати помали но тогаш вие се греуцкате колку да не премрзнете и ги лажите кутрите неинформирани луѓе кои откако ќе си ги фрлат парите за скапи инвертери замислуваќи сауна за 2000 ден месечно, потоа мислат дека инвертерите им се расипани, трошат, а не греат...
Nisto ne se lazeme, toa se realnite smetki, ama i kazi deka realno si zgrean na konstantna temperatura bez da se ebavas so drva kako vo kameno vreme so na kraj bi cinele i poskapo. Ako bi se greel na drva garant dva kubika ke gi spickas na mesec a kade e rabotata i pluis smradot, prasinata po doma i zagaduvanjeto.
@mdeni veke ti naprail uba matematika samo zaboravil da navede deka realno prodavacite kradat po 10-20% od drvata koga kupuvas.

Јас потрошив 6500 на пелети за 100м2 10.00-20.00 на 19ц за последниот месец дена...имам кебе и облека со долги ракави...не на 28ц по гаќи ќе одам по дома...
Како за кого.19ц за најголем број од народов е ладно.Ако грееш на температура и време што е прифатливо за повеќето 22-23ц 08-24ч, колку би потрошил?Ќе рипне сметкава повеќе од дупло, да не речам трипати.А башка таа сметка ти е за надворешни температури претежно позитивни.Па рачунај сега колку ќе дојде, кога ќе фатат минуси.

23-24 e nekoja idealna temperatura, pod 23 veke nekako ne e bas toplo, nad 25 pa vekje e zesko.[DOUBLEPOST=1513943198][/DOUBLEPOST]
19c ne e zatopluvanje tuku mrznenje. Normalno zatoa i niska potrosuvacka. Ko so napisa prethodniot staj 24/7 na 23-24c pa da vidime kako so. Vrekickite za peleti ke se topat pobrzo nego mraz na sonce.
:D

Како за кого.19ц за најголем број од народов е ладно.Ако грееш на температура и време што е прифатливо за повеќето 22-23ц 08-24ч, колку би потрошил?Ќе рипне сметкава повеќе од дупло, да не речам трипати.А башка таа сметка ти е за надворешни температури претежно позитивни.Па рачунај сега колку ќе дојде.
Што знам мене 19 ц ми е таман...на пролет и есен не греам. Само зима окулу 3 месеци и толку.

Што знам мене 19 ц ми е таман...на пролет и есен не греам. Само зима окулу 3 месеци и толку.
Vo toj slucaj ako ti odgovara 19c so klimi ke se grees-e za bespari. Megu 19c i 23c kaj klimite znaci dupla potrosuvacka.

Vo toj slucaj ako ti odgovara 19c so klimi ke se grees-e za bespari. Megu 19c i 23c kaj klimite znaci dupla potrosuvacka.
Да ама клими се дупло поскапи од печка на пелети и траат пократко...Пишав 100 пати. Кој разбра разбра. Поз.

Да ама клими се дупло поскапи од печка на пелети и траат пократко...Пишав 100 пати. Кој разбра разбра. Поз.
Ako toplat na 19c ke traat 100god i parite ke si gi izvadat use prvata godina, ti garantiram :) Plus letno vreme ke si se ladese kvalitetno. Za zatopluvanje na 19c ko so vikas so dobra izolacija i najeftinite on/off ke ti brkaa rabota.

Ako great na 19c ke traat 100god i parite ke si gi izvadat use prvata godina, ti garantiram :) Plus letno vreme ke si se ladese kvalitetno.
Трошоци за грење ми се 300 евра годишно...а клими ми се 1000 евра поскапи и траат упола помалку од печка значи ме чинат 2000 евра повеќе за 10 години. Плус камата на 2000 евра за 10 години загуба од 4000 евра да е цената на енергенс упола 300-150=150 150*10=1500 или у минус од 2500евра сум од клими за 10 години или 250 евра годишно. Нема есап. Дури мислам дека и повеќе е разликата во цена на добра клима.А имам ефтини клими за ладење стари се 20 години и гајле немаат ги користам 4*3*30=120 часа годишно... Дури и старите клими ми се згодни ако сакам на пролет и есен една соба да малку згреам...зимно време оди цела куќа на пелети.ПО 10 пат. Додека не паднат упола цените на климите не ми се исплати...
Ај чао...

Последно уредено:

Само што ми стана идол човече ! Да сме дома као тебе ќе си плаќам MAX 1/10 од сегашната годишна сметка за струја :D
Кажи ми во што е тајната ? Јадење лути хабанероси со џимиринки најмрсни, пиење јака брљовка со феферонки, мачкање со антифриз 3 x дневно ... ? :D

Само што ми стана идол човече ! Да сме дома као тебе ќе си плаќам MAX 1/10 од сегашната годишна сметка за струја :D
Кажи ми во што е тајната ? Јадење лути хабанероси со џимиринки најмрсни, пиење јака брљовка со феферонки, мачкање со антифриз 3 x дневно ... ? :D
Седење 30 години по месец дена во Маврово во зима, 5 години во Северна Европа и 10 години во стан со 30 години стари дрвени прозори...и 19Ц со супер изолација ќе ти биде бања. Тренинг...зимај водка и правец Русија сега...џитни се во замрзнато езеро на -30Ц и после Македонска зима ќе ти биде изгор лето.:Кезец:

Според достапните податоци, дрвото сеуште е најекономично за греење. Блиску второ место е климата. Уште еден доказ дека нафтата денес е прескапа. Пелетите исто така.

upload_2017-12-22_14-31-23.png

Back
На врв Bottom