Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Quentin Tarantino and J.J. Abrams are teaming up on a pitch for a Star Trek movie.

well this will be fun ...

Каде може да се види на нет 'кога денот немаше име' на Лабина Митевска?

Hansl -20, соба од куќа 16м2 мал update.

Решив да не се замараm на дневна база колку троши, но само на месечна, но ме интересираше како се однесува сега, кога времето е прилично заладено, имаме минусни температури цела ноќ и поголем дел од вечерта (-3 до 6 степени) и се осеќа северен студ. Oд вчера 07:30 до денес 07:30, работела 19.5 часа и потрошила 18kwh. Просек 923w/h со сетпоинт 25. Внатре е 22 до 25 степени.

Задавање на 30 во 14-16ч не е од потреба туку е од логика за да се заштеди струја во текот на ефтината тарифа и да се акумулира топлина во просторот. Наменето за претстојниот период во кој се враќаат од работа луѓето и заоѓа сонцето и се губат бенефитите од ѕидовите на јужната страна.

Обично тоа го можат климите со неделни тајмери, што можат да менуваат самите температура во текот на денот по потреба. Особено важно за изутрина во 5-7ч да се крене температурата пред да почне скапа струја да се акумулира топлина во просторот. А ако неможе да го прави тоа климата, немора ќе си троши повеќе во скапа тарифа и тоа е тоа.

Решив да не се замараm на дневна база колку троши, но само на месечна, но ме интересираше како се однесува сега, кога времето е прилично заладено, имаме минусни температури цела ноќ и поголем дел од вечерта (-3 до 6 степени) и се осеќа северен студ. Oд вчера 07:30 до денес 07:30, работела 19.5 часа и потрошила 18kwh. Просек 923w/h со сетпоинт 25. Внатре е 22 до 25 степени.
Mislam deka vo rok od 24h na ovie vremensi uslovi pregolema e potrosuvackata iako si slab so izolacija.
Mesecno kolku iznesuva smetkata so greenje so hansolot ?

Дали климата гаси при работа(откако ќе постигне Т) и ако гаси на кој сетпоинт?[DOUBLEPOST=1512656489][/DOUBLEPOST]
Jas imam SV14, na soncevi periodi na nadvoresna -3 do 3 na izduv dava od 45-50 c, a pretezno oblacni kako denes od 30 do 40 c, jas sum mnogu zadovolen od strana na toa sto vozduhot vleguva od nadvor i go procistuva vnatresniot bez potreba da otvoras prozor (soogled na toa sto treba da luftirame sega so PVC dogramava), taka da i so 25 c da duva e dovolno barem ne vleguva laden vozduh pri provetruvanje od nula ili pomalku stepeni, jas ziveam vo kukja i imam dostatocno golem hodnik i go imam staveno da duva vo hodnikot, ventilatorot se napojuva na fotovoltaik i sosema e avtonomno i ne trosi struja voopsto, zatoa ako ste vo moznost ne se dvoumete, ne se preporacuva kako primaren toploten izvor tuku kako nadopolna... Pozdrav.
Има ли можност да го врти внатрешниот воздух или само од надвор прима?Кога има големо загадување на воздухот (зимно време претежно е така, во Скопје барем) не е баш препорачливо да влегува постојано загаден воздух.

Последно уредено:
Дали климата гаси при работа(откако ќе постигне Т) и ако гаси на кој сетпоинт?[DOUBLEPOST=1512656489][/DOUBLEPOST]
Има ли можност да го врти внатрешниот воздух или само од надвор прима?Кога има големо загадување на воздухот (зимно време претежно е така, во Скопје барем) не е баш препорачливо да влегува постојано загаден воздух.

Не гаси, на ова ладно време ртко оди под 700w. Претходните недели стоеше на 400 и се спуштате на 200 повремено.

Mislam deka vo rok od 24h na ovie vremensi uslovi pregolema e potrosuvackata iako si slab so izolacija.
Mesecno kolku iznesuva smetkata so greenje so hansolot ?
Објавив за првите 18 дена, ја имам 25 дена досега. Ќе објавувам на секој 1ви од месецот.

Не гаси, на ова ладно време ртко оди под 700w. Претходните недели стоеше на 400 и се спуштате на 200 повремено.
Муабетот ми беше да провериш на кој сетпоинт почнува да гаси(пошто е мала собата би требало да гаси), потоа ќе покачиш за еден степен.Така ќе ја добиеш најниската потрошувачка.И нормално ќе видиш дали амбиенталната Т ќе ти биде доволна или ќе треба уште некој степен да покачиш.

Целата филмска кариера на
SELhDpc.gif

Da samo od nadvor zema vozduh, no sepak moram da provetruvam vo sekoj slucaj taka da ova e po prifatlivo barem za mene plus topli... A ima i nekakov vid felc filter ama ne sum dobro zapoznat okolu toa, no nie vo Resen nemame tolku problem so zagadenost.

Дечки немојте така,
Ниедна клима не зима воздух од надвор! Постојниот го работи во просторијата и кога грее и кога лади!
Не е клима ова, мислам во класична смисла.
Ова му доѓе како сончев колектор ама место течност го загрева воздухот и вентилаторот го бутка внатре.
http://sieline.gr/pages/gr/products/solar_systems_boilers/solar_venti.php

Муабетот ми беше да провериш на кој сетпоинт почнува да гаси(пошто е мала собата би требало да гаси), потоа ќе покачиш за еден степен.Така ќе ја добиеш најниската потрошувачка.И нормално ќе видиш дали амбиенталната Т ќе ти биде доволна или ќе треба уште некој степен да покачиш.

На ова време не постигнува да изгаси, користи 700w за да одржува температура. Гасеше кога беше 15 степени надвор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom