Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ејј. После 7-8 доаѓам пак на форумов и уште истите препукувања, со истите безпредметни аргументи.

И ја купив вивакс аери 18ka на ладно беше тивка навистина многу тивка ,ама еве во моментов на топло дава лош звук како хеликоптер одвреме навреме, па после се губи тој звук и се е нормално пак тивка па пак како хеликоптер па пак во нормала. фан спидот ми е на нула и пак загреваше и ладеше ептен бргу... до што би било тоа со звукот? брзо гледам ја достигнува температурата па почнува да дува ладен -млак воздух, норнално ли е тоа... секој совет од некого што има аери нека каже... друго мајсторот што ми ја монтираше ми рече да некористам освежувачи, не го разбреав зошто....
Zemi si merac na potrosuvacka, taka ke uvidis.
Koga buci = ili na mnogu mali obrtai raboti kompresorot (togas ima najgolemi vibracii) ili pa raboti na maximum kompresorot... i na maximum moze da buci samo podrug zvuk e toj
ke vidis na meracot kolku trosi koga buci.
taka posle po zvukot ke znaes dali vlece minimum ili maximum

И ја купив вивакс аери 18ka на ладно беше тивка навистина многу тивка ,ама еве во моментов на топло дава лош звук како хеликоптер одвреме навреме, па после се губи тој звук и се е нормално пак тивка па пак како хеликоптер па пак во нормала. фан спидот ми е на нула и пак загреваше и ладеше ептен бргу... до што би било тоа со звукот? брзо гледам ја достигнува температурата па почнува да дува ладен -млак воздух, норнално ли е тоа... секој совет од некого што има аери нека каже... друго мајсторот што ми ја монтираше ми рече да некористам освежувачи, не го разбреав зошто....
Za bucavata mozes da stavis i gumici kaj sto se drzacite na nadvoresnata edinica za da se namalat vibraciite i bucavata retko koj od monterite gi stavaat tie gumici ama pomagaat pri bucava taka da najubavo nabavi od tie gumici

Koga mi davas kvalifikacii iskazi se dokraj....vo koj del e mojata necesnost ?

Ako mojata necesnost se dolzese na sporedbata Innova-Hansol..prvo treba da ja imas i znaes da ja napravis sporedbata, a znaes li ?

Јасно кажав за нечесноста, во првиот дел, јас како што сфатив од постот на некој начин се фалиш дека си го зафркнал vlavot . И да е така, тие работи не се кажуваат ;) .

А за споредбите не се мешам, оти не се бавам со таа проблематика. Но сум бил во Кина и јасно ми е, дека за 1 долар можеш да купиш 10 кошули, но и 1 кошула може да чини 100 долари се зависи што бараш нормално.
Еве сега и јавно има дека исти производи за Германија и Хрватска биле со различен квалитет. Исто сигурно е и со техника.
Неможе Кинезот 3 пати поевтин а да биде со еднаков квалитет на Јапанац. Јапонците зашто ги кошта 2.000 еур како што кажа во еден претходен пост, сигурно не се глупи...
Не треба и името/брендот да се претплатува ама јасно е "колку пари толку музика".
Битно е соодносот пари/квалитет да одговара.

Не го оспорувам твоето знаење, туку начинот на кој го користиш. Јасно ми е дека треба да се заработува ама сепак тоа би требало да биде на ниво.

Mislam deka bi trebalo da prodiskutirame za vrakjanjeto na dvata casa eftina tarifa do 14-16h ako razbrav ubavo?! Dali so nejzinoto vrakjanje ke se zahuhtaat i predlozite za TA peckite kako opcija za ekonomicno greenje. Ponatamu procitav razmisluvanje da se pojaca klimata na max vo tek na tie dva casa ama ne mi e logicno deka nesto poseriozno bi se dobilo vo smisol deka zidovite i mebelot bi ja akumulirale tolku mnogu taa toplina pa posle bi ja poleka otdavale vo prostorot plus ako nekoj boravi vo prostorijata bi mu stanalo mnogu toplo i neudobno. Na prva so mi teknuva deka e poisplatlivo da se provetri ubavo bas koga e eftinata tarifa :)

Eve kako raboti edna original Midea18 ka. - slicno bi trebalo da rabotat I Vivaks i toa koga ke odi vo defrost ladno ke duva nekoe vreme. Tuka e problem I toa sto imaat kapilara namesto EEV.
Toa sto ima na primer Lomoto 12 LCLH EEV ventil e najgolema prednost vo odnos na vivaks AERI 12
@Klima ured I kaj tebe vaka raboti Aezi modelot

Ja sam se danas igrao sa Mission 18. Nema šanse da ode ispod 382W. Sa druge strane "modulacija" joj nije jača strana. Fujitsu u modulaciji glatko šeta snagu po par vati, a ovde sa 900W skoči na 400W, pa nakon nekog vremena na 1000W. Algoritam ko da ga je sastavljao pijani kinez. Druga loša stvar je da kad postigne temp, prvo ugasi kompresor, unutrašnja nastavi da duva dok ne krene da duva "hladan" tj neugrejan vazduh, pa onda podiže krilca i dalje duvajući istim intenzitetom, pa tek onda smanji duvanje na minimum. E sad, ono duvanje "hladnog", tj nedogrejanog vazduha dok podiže krilca se oseti kao hladan tuš.

Moeto skromno mislenje e deka ne e poradi kapilarata tuku poradi softverska nesovrsenost ili mozebi bag. Zasto za istiot model e navedeno deka:
  • The mission has an intelligent anti-cold air function which very carefully regulates the temperature movement when raising and lowering temperatures. This prevents and sudden sharp rise in temperature or fall in temperature which can cause discomfort.
Ima razni modeli od razni brendovi koi nosat kapilara a sepak ne duvaat neudobno ladno pred i posle defrost.

Eve kako raboti edna original Midea18 ka. - slicno bi trebalo da rabotat I Vivaks i toa koga ke odi vo defrost ladno ke duva nekoe vreme. Tuka e problem I toa sto imaat kapilara namesto EEV.
Toa sto ima na primer Lomoto 12 LCLH EEV ventil e najgolema prednost vo odnos na vivaks AERI 12
@Klima ured I kaj tebe vaka raboti Aezi modelot

Ja sam se danas igrao sa Mission 18. Nema šanse da ode ispod 382W. Sa druge strane "modulacija" joj nije jača strana. Fujitsu u modulaciji glatko šeta snagu po par vati, a ovde sa 900W skoči na 400W, pa nakon nekog vremena na 1000W. Algoritam ko da ga je sastavljao pijani kinez. Druga loša stvar je da kad postigne temp, prvo ugasi kompresor, unutrašnja nastavi da duva dok ne krene da duva "hladan" tj neugrejan vazduh, pa onda podiže krilca i dalje duvajući istim intenzitetom, pa tek onda smanji duvanje na minimum. E sad, ono duvanje "hladnog", tj nedogrejanog vazduha dok podiže krilca se oseti kao hladan tuš.
VIVAX-OT AEZI kaj mene koga vleguva vo defrost odma prestanuva da duva a koga zavrsuva so defrost-ot poleka pocnuva da duva i potoa za edno 30 sekundi odma se zasiluva topol vozduh
A za toa koga postignuva temperatura prvo isklucuva kompresorot pa potoa vnatresnata edinica isto okolu 30 sekundi
Moe mislenje e deka poradi softverot e toa taka a ne poradi kapilarata

VIVAX-OT AEZI kaj mene koga vleguva vo defrost odma prestanuva da duva a koga zavrsuva so defrost-ot poleka pocnuva da duva i potoa za edno 30 sekundi odma se zasiluva topol vozduh
A za toa koga postignuva temperatura prvo isklucuva kompresorot pa potoa vnatresnata edinica isto okolu 30 sekundi
Moe mislenje e deka poradi softverot e toa taka a ne poradi kapilarata
Kapilarata e vinovnikot sto na primer kaj vivaksot AERI 12 kata ako nekoj izmeri na merac ne moze da sleze so potrosuvacka pod 400w I na ladenje i na greenje. - Toa e problemot
Za 18 kite I normalno e da imaat kapilara. I povisok minimum.[DOUBLEPOST=1506452295][/DOUBLEPOST]https://forum.kajgana.com/posts/7516407/

Eve uste e eden primer za vivaks Midea koga odi vo Defrost I duva ladno

Moeto skromno mislenje e deka ne e poradi kapilarata tuku poradi softverska nesovrsenost ili mozebi bag.
Sofrverot ne da im e ne slab tuku e nikakov :)
Fujitsu u modulaciji glatko šeta snagu po par vati, a ovde sa 900W skoči na 400W, pa nakon nekog vremena na 1000W. Algoritam ko da ga je sastavljao pijani kinez.
Ubavo e napisano deka kaj Fujitsu (a i site drugi normalni klimi) potrosuvackata se pokacuva mnogu popoleka po 10W~ 15W bez golemi skokovi i bez zaletuvanje odma na maksimum, a i nikako nepravi random skokovi od pogolema na pomala potrosuvacka po 500W kako vo primerov 900 -> 400 ->1000W.
Skok od 900 na 400w nema nikakva logika za da vo sledniot moment kaci od 400 na 1000W :)
Toa e kako da sofverov si generira Random broj pa toj broj kolkav i da e tolku ke e i potrosuvackata, a kompresorov samo shalta obrtai...verovatno od tamu doagja i taa cesta promena na zvukot :)
Kaj ti e modeli so EXV mozda e podruga modulacijata na potrosuvacka ama kako sto Srbinov ja ima najdobrata Mission serija na Midea koja e mnogu podobra od Vivaxot sto e isto Midea kaj vivaxot moze da e samo beter modulacijava pa posebno na tie modeli sto se na kapilara :)

Последно уредено:
Kapilarata e vinovnikot sto na primer kaj vivaksot AERI 12 kata ako nekoj izmeri na merac ne moze da sleze so potrosuvacka pod 400w I na ladenje i na greenje. - Toa e problemot
Za 18 kite I normalno e da imaat kapilara. I povisok minimum.[DOUBLEPOST=1506452295][/DOUBLEPOST]https://forum.kajgana.com/posts/7516407/

Kaj vivax-ot aezi defrostot koga ke se ukluci odma prestanuva duvanjeto a od koga zavrsi defrostot edno 30 sekundi mlak vozduh i potoa topol taka e ke AEZI modelot a kaj AERI neznam dali e isto mozam da kazam za AEZI-TO zatoa sto go koridtam

Dosta be spamas bez veza, strucnjak stana i ti, kapilara pa kapailara, midea ta midea. Se sto ne e gree ne cini, na Strelco filozofijata. Vivaks si e e Vivaks, Midea si e Midea. Sto ne ti e jasno.
Okolu duvanjeto laden vozduh da pojasnam. Bidejki ne mozat da gi pratat kvalitetnite da ne recam vrvni proizvoditeli na klimi koi imaat mnogu dobar minimum na rabota od okolu 100-tina vati, koj minimum mora da go prati so rabotenje i kompresorot i pri taa potrosnja da dava kolku-tolku topol vozduh, nekoi proizvoditeli za da go imitiraat toa rabotenje softverski reseno go ostavaat ventilatorot da raboti so obrazlozenie deka na toj nacin se isfrla nekoja zaostanata toplina od sistemot. Ovaa situacija nema vrska so defrostot, tuku se slucuva koga klimata ja postignuva zadadenata temperatura vo prostorijata. Znaci ventilatorot raboti non-stop i isklucuva samo koga pravi klimata defrost.
PRIMER Mitsubishi SF serijata koja e edna skala podole od FH go ima toj princip na rabota, FH pak toa go nema no zatoa ima dosta visok minimum i cesto gasi. Imas situacija dali da prodolzi da vrti ventilatorot laden vozduh vo mesto kaj ednata serija, ili da gasi celosno kaj drugata i pak imas situacija da se oseti ladno sto ne duva i oscilacija na temperaturata.
Zatoa kvalitetnite inverteri treba da imaat sto pomal minimum na rabota za da efektot na greenje bide najdobar, na toj nacin ima i najmala potrosuvacka i najdolg vek klimata, otkolku da gasi-pali kompesorot.

Resenie za situacijata so duvanje na ventilatorot e rabota na auto-fan i auto-swing.. Obicno podobrite da kazam proizvoditeli so malku R u glavata, problemot go resile so podiganje na perkite horizontalno za da ne duva na dole tuku u tavan. Otkako ke se ukluci kompresorot i ke pusti topol vozduh perkite se vrakaat nadole, auto-fan pomaga barem da se namali brzinata avtomatski vo ovaa situacija.

Prvo Midea si e Midea ama i Vivax=Midea bogzna koja serija ama sepak e Midea.
Ili imas svoj argumanet deka ne e taka ? Da ne e Mercedes ?

Inaku naucnikov gigovit po obicaj necita ili cita pa itro ja vrti u kjorsokak diskusijata...toa cesto si go pravi pa moram da go koregiram ;)

Eve sto e situacijata za koja diskutirame:
брзо гледам ја достигнува температурата па почнува да дува ладен -млак воздух, норнално ли е тоа... секој совет од некого што има аери нека каже...

Kakvi pobogu defrosti umesavte a uste sme Septemvi....ovde nema defrost, ne se spomnuva nikakvo podiganje perki i slicno.... edinstveno ako korisnikov neprimetil deka nadvor ima defrost, sto nemozam da preudiciram citam sto e napisano....Zarem defrosti pocnaa kaj Vivaxive ?? :)
Ovde se gasi kompresor i prodolzuva vnatresnata da duva ladno ili mlako....po ona sto e napisano tolku moze da se zakluci...

Последно уредено:
Strelco, sedi ne zipi, ne si dostoen za diskusija, prljav si ko gakite na babati.
Do vcera vivaks bese hansol, sega vivaks e midea.

Strelco, sedi ne zipi, ne si dostoen za diskusija, prljav si ko gakite na babati.
Do vcera vivaks bese hansol, sega vivaks e midea.
A ti ne gi lazi lugeto...bilo pa proslo...Vivax do 2015ta bea Gree klimi....od togas navaka se Midea.
I ne bidi prostak....babami btw odamna e pod zemja

Usput ne gilazi lugeto za nekoi visoki tehnologii ....tvojata Sumimi 13ka so ednoreden izmenuvac na +10C pod 200W nemoze da trosi....mozda si gledal nekoja Daisekai od 1200evra pa ti se pomesale loncinjata.
Da se cudis ama ima klimi sto 176W moze da trosat za upola cena...da i zadadev 20C namesto 21C moze i 150 ke trosese ;)
https://www.youtube.com/watch?v=zWnAU23-Qs8
Za visokite tehnologii si trebal dosta povekje da goodvrzes keseto ;)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom