Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Епа 38000 и 50000 не е баш исто искрено да ти кажам. Тоа е и целиот муабет... Ете со попуст нека е 45-46, пак.

Тоа и викам, дека цените летнаа многу, не дека нечини.
GEXI е модел од пред 3-4 години кога доларот беше 40 денари. Не е исто сега кога доларот е скоро 60. Цената за транспорт и шпедиција не е иста што на крај не е исто кога ке додадеш данок и царина на пониска во споредба со повисока влезна сума. Мислам ако веќе правете споредба и анализа земете ги сите факти и позитивни и негативни.

Туку друго е работата. Темава станува премногу лоша. Се прават "анализи" извадени од ракав и базирани на претпоставки, се даваат совети и "стручни мислења" за еден модел или бренд од членови кој користат сосема нешто друго и никогаш во живо не го виделе моделот за кој коментираат, итовремено никогаш ништо не напишале за својот уредот кој го користат. Се губи поентата на форум ако сите имаат едно исто мислење, форум е за дискусија и споделување на лично искуство и мислење а не плукање по други.

Народе кај и кој може да ја донесе LG V inverter h12al
www.lg.com/de/klima/lg-H12AL.
Сериозен конкурент на митсуто.
5c98a3a31bf5e0f7918c73c50b96406e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Epa jas kolku sto gledam ne e 50000, tuku 45000.
50000 e toj so twin stage compressor, a replikata gexi e 45000, taka kolku sto jas mozam da vidam

Каде гледаш цени?
Јас еве го најдов 18ката за 62000 во греемак.

Последно уредено:
Se odnesuva za 12ka.
Na klimi.mk ili slicno 50000den e hansol so twin stage a obicnata sto e do -20 bila (sega ne ja gledam) 45000. Vo greemak ne znam kolku e

Незнам колку ги пратите вестите но Тошиба е во голема криза, акциите на берзите им паднаа драстично некаде пред новата година кога се објави скандалот со погрешните инвестици во нуклернните централи во САД, загубата е повеќе милијарди долари за што и главниот на Тошиба си даде оставка.
Претходното раководство на Тошиба имаше друга афера со лажирање сметководствени извештаи и се вероватно главните кривци за целата ситуација која датира години наназад.
http://www.ictbusiness.info/poslova...-godisnji-gubitak-od-cak-6-2-milijarde-dolara
http://denar.mk/131756/biznis/toshiba-se-soochuva-so-zaguba-od-nekolku-milijardi-dolari

Bez razlika dali se ili ne se vo kriza, ako vi e za primarno zagrevanje za celo zimo bez dodatno greenje, ne bi ja preporacal suzumi, iako e so twin rotarry comp.

Има премала испорачана топлина, и премал COP. И покрај тие слаби перформанси SCOP му е 4.3 што е недозволиво.
331884f7ddf74c0cb68bc51566dbd41f.png

Јас не би ја избрал по таа цена. Ако веќе мора да е од енергија.цом тогаш многу подобар избор е Carrier опцијата од кај нив.
d56f790d5f4d4100bf6b4a4f38c16cff.png

Со што од корисничка гледна точка би добил повеќе топлина со ист COP. Или ако се користи во полабав режим на работа ќе има повисок COP од тошибата. Во секој случај подобар модел.

Тошибата и во своите спецификации наведува слични резултати како во Еуровентот на кој е тестирана.

Da ne se povtoruvam, citaj nanazad, imam pisuvano detalno za Toshiba suzumi+ 16

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom