Iceboy
Porque somos LOS MEJORES
- Член од
- 23 октомври 2008
- Мислења
- 17.304
- Поени од реакции
- 17.973
Јеииии најмртвиот хумор во историјата на хуморот.Утре на сител цел ден жикина династија![]()
Не сериозно, само мене не ми е смешно чудоно или што?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јеииии најмртвиот хумор во историјата на хуморот.Утре на сител цел ден жикина династија![]()
И јас со ТА тешко минам, едвај 20-21 степен успевам до одржувам во соба од 17-18 м2 и на крај на денот пред да ја уклучам за полнење во 22:00 а ја полнам до 07:00 наутро до максимум скоро и да не дува топло само млако-ајде да се издржи уште некој ден после полесно ќе се диши.Prezivi klimatajas vo 5:30 pogledav na mojot nadvoresen termometar i bese -18c a po internet podatoci pisuva -22c za tetovo. Temperaturata vo soba bese 21-22 kontiunirano odrzuvana. Ova ladno vreme odi vo prilog na malku podimenzionirana klima.
TA ne sum siguren dali uspeala da napolni full na 3ka do 07h bidejci vo 5:30 bese na 80% i mnogu bavno polnese
П.С: Како е климата со бука? Ме интересира зошто надворешната единица е близу спална па за навечер дали го вибрира ѕидот кога грее? Внатрешната единица ќе е во дневна, на најслабо дување пуштена, ама дали ќе е доволно тивка за да може да се спие во спалната? Некако да ми кажеш од прилика колку се гласни единиците?
Мн ме интересира каде е ова толку фалено парно, ќе ти наведам два примери девојка ми живее во Капиштец се грее на градско парно плаќа 1400 денари месечно за гарсоњеричка со квадратура од 29м2. Убаво си прочита 29м2 немам никаква грешка. Осетлива е на температури и се жали за тоа што навечер го гасат парното па температурата и паѓа до 21-22 степени. Користи инвертер за догревање(постојано не само сега во најладново).За сите што се радувате на греењето со клими и температурите по дома. Пс. 50квадрати, годишно 14.000ден, рамномерна температура секаде и никогаш под 24,5 во ситните саати пред разденување.
Sent from my Huawei P9
Pri vakvi niski T najbitno e klimata kolkava T dava na izduv i so kolkav izduv go pravi toa.
Na pomala brzina na Fan ke dade povisoka T na izduv.
Na pojak izduv i brzina na Fan ke dade pogolema T na izduv.
Ova mislam na site im e jasno, zatoa slika od termometar pred klimata bez da se znae izduvot ne vredi.
Posto znam kolku dava na izduv FH35-VE na -10(-12) redno ke bese da pokazese nekoj i izduv na poeftinite klimi koi treba da se okolu 45C ili pod toa.
Ke dobiete video kolku T dava na Izduv FH35-VE...ama i trosi.
Bitno e slednovo, barem za mene sto vo ovie denovi se zaborava i zabosotuva.
Dali trosi ili ne klimata na temperaturi od -10C i -15C e nebitno zasto klima so upola cena kolku i da povlece struja nema da moze da izvadi takov topol vozduh na vakvi niski T. Ili ednostavno "eftina klima" nema da ve zgree i vo vakvi uslovi ke mora da dogrevate, a dogrevanje vo vakvi denovi dava duplo KW/h na smetkata za struja.
Zatoa merenjeto tashaci so klimi ~30000den koi kao bozem malku trosat na ladnovo, ama ne great i voopsto ne se vo rang na ova Mitsubishi (ili slicni) ako nemaat muda sega na ladnovo da pokazat T na izduv moze da kjutat od sega pa nataka.
Ke dobiete i video (potocno 2)
wtf ??Јеииии најмртвиот хумор во историјата на хуморот.
Не сериозно, само мене не ми е смешно чудоно или што?
Не е до парното другар толку колку што е изолацијата. Нова зграда,термоизолација максимална и си го прави своето, инаку колку за инфо во дневната каде што е мерачот двата радијатори се наместени на термостатот на 3,5 од 5 можни и 90% од времето се ладни, во спална е скроз исклучено инаку нема шанси да се спие. Првата сметка за ноември ми е 680 денари ама типувам на 12000 до максимум 14000 годишно и да не заборавам дека и бојлерот ми е приклучен на парно што се бањам гратис 4 месеци па може да оксигуваме некои си 1500-2000денари. Ако ме веруваш ладно немам осетено, дали било 03сабајле или -20надвор, првпат во живот да се згреам како човек, инаку на истото парно живеев 30+ години на 300метри и не беше над 23 степени нигокаш ама затоа и зградата беше 50 години стара.Мн ме интересира каде е ова толку фалено парно, ќе ти наведам два примери девојка ми живее во Капиштец се грее на градско парно плаќа 1400 денари месечно за гарсоњеричка со квадратура од 29м2. Убаво си прочита 29м2 немам никаква грешка. Осетлива е на температури и се жали за тоа што навечер го гасат парното па температурата и паѓа до 21-22 степени. Користи инвертер за догревање(постојано не само сега во најладново).
Проста математика 1400х12=16800 денари
Е сега да видиме како стои другата компанија која нуди парно греење во Скопје. Дедо ми живее во Железара. Станот му е околу 55-60м2 и е приклучен на железарското парно. Точно постојано кај него дома е пекол нема гаснење и слично, АМА секогаш има некое ама сеа јбг. Он плаќа 2300 денари месечно за греење.
2300х12=27600 денари
Дека јас со климиве нешто поефтино мн од ова не, еве до сега од 21 октомври до 21 декември сум платил вкупно 6000 денари. Што за мене е прифатливо, поготово што јас греам спрат од куќа кој нема фасада и под пола од спратот имаш тераса која нормално не се грее, и претпоставувам дека ти е јасно дека комшиите мои не ги греат моите ѕидови.
Е сега за оние кои говореа клима vs ТА. Морам да кажам дека греењето во месец декември со клими ме чинеше исто како минатата година во декември месец со ТА печки односно во двата наврати платив околу 5000 денари месечно за струја само за греењето (оние стандардни трошоци кои ги имам за готвење бојлер и слично секој месец ми се приближно исти и се веќе одземени од споменатата сума), додека греењето во октомври односно ноември климиве ми заштедија некои 2000 денари. Така што дека имам некоја којзнае колку голема заштеда немам. Во последниве 2-3 дена за да не гледам потрошувачка од 1200-1800w(ова зборам за Хансолот кои ми грее околу 32-35м2, потрошувачката на Чејнџот е постојано околу 600-800w и подоле споменатата ТА воопшто нема влијание на него) на климите имам вклучено и плус термо печка 2,5kw која ја полнам навечер и не ја пуштам да дува него само да зрачи топлина. Со ова потрошувачката на климите ми е падната на ниво помегу 600-800w а дома одржувам температура од 20 степени (што за мене е супер температура за зимно време), нормално појачувам температура кога девојка ми е кај мене
Imam plus potkrovje,tamu go staviv Lg to.Pa koga ti brka rabota on off klimata na -15 za 33 kvadrati togas sto barase tolku vreme inverter koga mozese da pominis so on off klima od 200 evra.