Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Asalna klima ispod 1000-1300 evra nema. Toa so e do 40.000 bona e sve skart klasa.
Аман бе,нема да греам цела куќа.Ми треба за мојата соба 22 квдрати е.Имам Тесла инвертер ама под нулата дува млако и ладно.Сега сакам да ја сменам.

Аман бе,нема да греам цела куќа.Ми треба за мојата соба 22 квдрати е.Имам Тесла инвертер ама под нулата дува млако и ладно.Сега сакам да ја сменам.
Jas mislam deka ne ti e ispravna klimata, edna obicna on/off klima duva toplo nesto pod nula.
40.000 ka ni tamu ni vamu da e, za hansol ne stiga za lomo previse e, a se sto e izmedju od 30.000-40.000 od brendovite ce bide samo preplateno so isti efekt kako lomoto
Pogledaj go Carrierot https://klimi.mk/product.php?id=216 ako sakas nesto so eurovent
eurovent http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?rub=04&srub=01&ssrub=&lg=en&select_prog=AC&select_partic=1900&select_marque=Carrier&select_class=AC1 / A / S / R&select_model=42/38QHC012DS&champ_php=champ_12&retourpage=0&quicksearch=ok&filtre_prog=&filtre_marque=
Jas ja gledav carrierot 2.5ka I nekako na eurovent mi sedi OK http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?rub=04&srub=01&ssrub=&lg=en&select_prog=AC&select_partic=1900&select_marque=Carrier&select_class=AC1 / A / S / R&select_model=42/38QHC009DS&champ_php=champ_12&retourpage=0&quicksearch=ok&filtre_prog=&filtre_marque=

Дојдоа ја заменија надворешната единица и пак еве сега е -2 степени климата си работи не е дефект но наместо топло она дува ладно напати млако и прави дефрост на секои пола саат.Неможам обична соба од 22 квадрати да згреам а ја платив 25 илјади денари.

Дојдоа ја заменија надворешната единица и пак еве сега е -2 степени климата си работи не е дефект но наместо топло она дува ладно напати млако и прави дефрост на секои пола саат.Неможам обична соба од 22 квадрати да згреам а ја платив 25 илјади денари.

Znaes ovie majstori sekogas mislat problemot e vo nadvoresnata, ete pobaraj gi nanazad moite maki so greeto change ce vidis deka problemot se resi koga ja zamenia vnatresnata i toa prvin i gi izmenija site senzori vo vnatresnata pa koga vidoja pak ne ja biva ja zamenija cela vnatresna

@zzoranpetrovic ти се верува ли дека обична он-оф клима Нео на издув има 50с и тоа сега моментално на -2 надвор ??
да ти снимам видео да видиш дека и обично кинеско ѓубре ако е се во ред грее како треба

Rekordni 60 denari za 24h potrosi changeto na ovie ladni temperaturi i toa vo spalna 16m2. Postaveno e od 18-12h na 25c i ostatokot na vremeto na 20c. Zadadenite temperaturi gi postignuva bez nekoj napor. Cerkickata edna uci tuka prikvecer zatoa go ima toa rabotno vreme i temperatura

@goran0505 си приметил ли да направи дефрост ?
мојата нема сеуште ни Д од дефрост, капка вода нема пуштено од како е монтирана, сува барут :D

@faraon

Po tehnickata specifikacija za Teslata 12 ka se gleda deka ne e mnogu bas dizajnirana za greenje.
Mali imputi nominalni I maksimalni na greenje ima i mnogu mal maksimum na odavanje na toplina.
Za 31 karta ima Lomo 12 LCLH I ima dalecinsko so ifeel koj mnogu pomaga od iskustvo so Hansolot temperatura vo prostorijata da e porealna nakratko kazano so ifeel e podobro greenjeto. za tolku pari jas bi odel so Lomo LCLH tuka kolku sto pametam nikoj se nema pozaleno od nego.

A eve specifikacija za Teslata inverter da vidite kolku e slabo podesena na greenje.

http://tesla.info/wp-content/uploads/2016/08/Tesla-klima-TC32H3-12410IA-spec.pdf

Пријателчиња, ова е мојот прв пост на форумов, па ако згрешам нешто ни ми замерувајте Имам конкретно прашање, моите имаат инвертер panasonic 3,5kw купен пред 4 години. Оваа година прекина да допли и при чек ја јавува следнава грешка ф97. До сега дадов 100 евра за мајстори и никој од нив не го реши проблемот Има ли асален сервисер, да направи коректна дијагностика во земјава ? Било каков предлог е добредојден

Rekordni 60 denari za 24h potrosi changeto na ovie ladni temperaturi i toa vo spalna 16m2. Postaveno e od 18-12h na 25c i ostatokot na vremeto na 20c. Zadadenite temperaturi gi postignuva bez nekoj napor. Cerkickata edna uci tuka prikvecer zatoa go ima toa rabotno vreme i temperatura
10 god star inverter 12ka toshiba so r22 kupen poloven vo italija za 50e sam si go demontirav i sam si go namestiv doma nastaven na 23 stepeni nonstop za soba od 30tina kvadrati trosi 70 den dnevno. Edinstvena maka e so ne moze da zgree plus uste edna soba sega koga e poladno. Koga e preku nula so 70-80 den dnevo gree 50+ m2 znaci nonstop.

Пријателчиња, ова е мојот прв пост на форумов, па ако згрешам нешто ни ми замерувајте Имам конкретно прашање, моите имаат инвертер panasonic 3,5kw купен пред 4 години. Оваа година прекина да допли и при чек ја јавува следнава грешка ф97. До сега дадов 100 евра за мајстори и никој од нив не го реши проблемот Има ли асален сервисер, да направи коректна дијагностика во земјава ? Било каков предлог е добредојден

Diagnosis display = F97
Abnormality / Protection control = Outdoor compressor overheating protection
Abnormality Judgement = 4 times occurance within 10 minutes
Emergency operation =
Primary location to verify = • Insufficient refrigerant • Compressor

Тука пишува примарно да се провери дали има недостаток на фреон и компресорот.

F97 (high compressor temperature and discharge) –
this issue occurs due to faulty compressors or low gas charge. Repair or replace the compressor and restore ideal gas charge to resolve the problem.

Последно уредено:
Тоа што си ја платил 25к не гарантира квалитет, макар да и цената иако е висока за тој модел сепак се работи за буџет клима. Истата не е со 3.5KW просечна моќност реално туку околу 2.8kW , сепак за просторија од околу 22m2 со основна изолација ( да не фури од секаде би требала да ги загрее.

Има 3 работи кој може се проблем:

1. Дефектна клима - бидејќи ја замениле мала веројатност но сепак внатрешната може да е проблем.
2. Лоша монтажа - не е грешка трета страна да ја провери за секој случај
3. Неправилно користење - од коментарите претходно добивам впечаток дека не ја користиш правилно односно вклучи/исклучи по потреба. Ако не сум грешка и ако вака ја користиш ова ти е грешка, инвертер климите ( па и on/off ) не е препорачливо да се вклучуваат/исклучуваат по потреба, не е исто како шпорет на дрво на пример кое зрачи енергија, клима уредот го затоплува воздухот. Со вклучи/исклучи нема да се затоплиш и ке потрошиш повеќе струја. Мој предлог е да не ја исклучуваш туку намали ја и зголемија температурата по потреба. Кога не си дома на пример или не ја користиш само намали ја на 18-20 степени да одржува некоја ниска температура а да не излади собата комплетно па макар и да не си дома 2-3 дена она нека работи, кога ке си дома само покачи ја температурата колку што тебе ти е пријатно ( 22-27 ). Ова е поради тоа што кога ке излади собата и кога ке ја вклучиш климата ке и треба време додека да постигне температура, за тој период почесто ке влегува во дефрост и ке работи на максимална снага и потрошувачка и додека да се приближи или постигне Т ако ја исклучиш и утре пак ја вклучиш пак почнува одново и никогаш нема да имаш топла просторија. Знај дека и самиот мебел, ѕидови и предмети акумулираат топлина во себе, така ако е ладна просторијата и тие се ладни и им треба време ( читај денови ) додека да акумулираат топлина од топлиот воздух, со вклучи/исклучи тоа никогаш нема да се случи.

Така да мој совет е АКО ја исклучуваш климата остави ја вклучена, пробај барем 1-3 дена не ја гаси ке видеш разлика ( под услов да не е дефект климата и да не фури просторијата )

За тоа дека нема салам клима под 1000-1300 евра е реално смешен коментар, на балканов 80% од продадените клими се под таа сума, ке треба сите да измрзнат. Назад имам коментар дека лично користам вивакс клима од 40к ( за 50м2 цел стан ) па освен бучна надворешна ( што е поради монтажата 90% ) другото е супер и си загрева просторија без никаков проблем. Мене ако ме прашаш пак 40к за 22м2 просторија е голема сума. Ако веќе менуваш GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G од 31к во 22м2 ке шеташ на куси ракави ( под услов да не фури од никаде просторијата и да не ја играш вклучи/исклучи постојано ) и тоа економично стоплен.

Последно уредено:
Тоа што си ја платил 25к не гарантира квалитет, макар да и цената иако е висока за тој модел сепак се работи за буџет клима. Истата не е со 3.5KW просечна моќност реално туку околу 2.8kW , сепак за просторија од околу 22m2 со основна изолација ( да не фури од секаде би требала да ги загрее.

Има 3 работи кој може се проблем:

1. Дефектна клима - бидејќи ја замениле мала веројатност но сепак внатрешната може да е проблем.
2. Лоша монтажа - не е грешка трета страна да ја провери за секој случај
3. Неправилно користење - од коментарите претходно добивам впечаток дека не ја користиш правилно односно вклучи/исклучи по потреба. Ако не сум грешка и ако вака ја користиш ова ти е грешка, инвертер климите ( па и on/off ) не е препорачливо да се вклучуваат/исклучуваат по потреба, не е исто како шпорет на дрво на пример кое зрачи енергија, клима уредот го затоплува воздухот. Со вклучи/исклучи нема да се затоплиш и ке потрошиш повеќе струја. Мој предлог е да не ја исклучуваш туку намали ја и зголемија температурата по потреба. Кога не си дома на пример или не ја користиш само намали ја на 18-20 степени да одржува некоја ниска температура а да не излади собата комплетно па макар и да не си дома 2-3 дена она нека работи, кога ке си дома само покачи ја температурата колку што тебе ти е пријатно ( 22-27 ). Ова е поради тоа што кога ке излади собата и кога ке ја вклучиш климата ке и треба време додека да постигне температура, за тој период почесто ке влегува во дефрост и ке работи на максимална снага и потрошувачка и додека да се приближи или постигне Т ако ја исклучиш и утре пак ја вклучиш пак почнува одново и никогаш нема да имаш топла просторија. Знај дека и самиот мебел, ѕидови и предмети акумулираат топлина во себе, така ако е ладна просторијата и тие се ладни и им треба време ( читај денови ) додека да акумулираат топлина од топлиот воздух, со вклучи/исклучи тоа никогаш нема да се случи.

Така да мој совет е АКО ја исклучуваш климата остави ја вклучена, пробај барем 1-3 дена не ја гаси ке видеш разлика ( под услов да не е дефект климата и да не фури просторијата )

За тоа дека нема салам клима под 1000-1300 евра е реално смешен коментар, на балканов 80% од продадените клими се под таа сума, ке треба сите да измрзнат. Назад имам коментар дека лично користам вивакс клима од 40к ( за 50м2 цел стан ) па освен бучна надворешна ( што е поради монтажата 90% ) другото е супер и си загрева просторија без никаков проблем. Мене ако ме прашаш пак 40к за 22м2 просторија е голема сума. Ако веќе менуваш GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G од 31к во 22м2 ке шеташ на куси ракави ( под услов да не фури од никаде просторијата и да не ја играш вклучи/исклучи постојано ) и тоа економично стоплен.
Каде ги има во која продавница во МК?Од никаде не ми фури добро сум заштитен од таа страна.Приетив кога е -1 дефрост си прави на секој пола саат,не е можно инвертер клима толку често да прави дефрост ..Мене ми е да се стоплам пари не жалам.Во дневната имаме камин на дрва абе бања е кога ке влезам во мојата соба онака ладничко а климата работи по 12 часа на ден.

Дечки прва година се греам на ќумбе, земавме гусено и сега од ќумциве за еден месец ми капе црнило ѕидов лом. Не се добро наместени ? Затнато е , време за чистење или?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom