Aj sega da go razgledame poimot Tbivalent, makar sto nesto pisuvav porano za ova. Pokraj ovaa T se deklarira i snagata pri taa T i COP-ot.
Porano starite On/Off klimi se deklariraa na nekoja T=+7 C, bidejci pod taa T pocnuva drasticno da gubat dusa. Ova go nasledija i invertorite i do neodamna toa bese i edinstven nekoj deklariran pokazatel, sega vo denesno vreme e porealen prikazot po katalozite, pokraj pokazatelite na +7 C se deklarira i T na bivalencija i uste na T od -15 kako krajna moznost za greenje na klimata, sto ovozmozuva (normalno ako se tocni ovie fabricki podatoci ) mnogu polesen izbor na ona sto nie potrebno a i vednas se gleda koja klima sto cvecka e.
-prviot pokazatel za +7 C ne e ni mnogu biten vo slucajov so invertorite
-tretiot za -15 C e i te kako vazen, no so ogled deka tuka prosecnite T se mnogi povisoki, denovite so extra niski T se malku, ne se ni isplati da kupuvame klimi koj imaat dobri pokazateli na ovie T ( tuka nema klima ispod 1000 e od popoznat brend ), pa zatoa ova i ne go esapam deka e od presudna vaznost.
-ostanuva ovaa Tbivalent koja e od sustestvena vaznost za mene, a se nadevam i za vas.
Voopsto ne e vazen maksimalniot COP koj se deklarira, eve da ja zememe za primer ovaa prethodnava FUJITSU 12LMCA koja ima COP 4 i so toa odi vo klasa A+ na greenje. Vo prevod toa znaci na +7 C ce mi dava 4 Kw a ce trosi 1Kw. Po sto sega mozam da se zagream i so klima so COP 3 ( sto e vo G klasa ) i pak ce mi trosi 1KW, me razbirate. Na ovaa T dnevno ce potroste 5-6 kwh , a so klima koja ima COP 4 ce potrosite 1kwh povece, mizi da te baem.
No na -7 C prikaznata e sosem poinakva:
Ova T e nocna mora za proizvoditelite, zatoa sto na nea doadja do drasticen pad na kapacitetot na klima uredot vozduh-vozduh . Poimot bivalencija e pozajmen od toplotnite pumpi vozduh-voda i oznacuva kriticna T na koja MORA da se napravi nesto za da temperaturata vo prostorijata ne pocne da padja nadolu namesto da se odrzuva, a uredot da ne raboti na granica na rentabilnost. Toa se postiga so bivalencija (do togas uredot bil monovalenten, znaci rabotel samo toj ), a ponatamu stanuva bivalenten t.e. mu se pridruzuva uste eden na pomos.
Ova kaj nasive split sistemi vozduh-vozduh go nema, no kako poim pocna da se koristi, fala bogu, po deklaraciiite na firmite koi drzat do sebe i posteno si gi kazuvaat manite/nedostatocite.
Za nas se ovie podatoci krucijalni, bidejci so snagata koja se deklarira na ovie -7C nie ce mozeme uspesno da se ZAGREVAME i edinstveno taa ni stoi na raspolaganje, ne ona kupi klima 3.5 Kw i ce si grees 30m2, ce si grees kurac na -7..................
Uste nesto tuka: pak se dadeni maksimalnite mozni snagi koi moze da gi dade klimata na taa Tbivalent, da ne zaboravime deka vo toj mod klimite rabotat kratko, ne povece od 10-15 min ( poradi toa sto epten se preopteretuva kompresorot), znaci od ovaa snaga mora de se spustime uste najmalku 20-tina % podolu so sto ja dobivame snagata sto ni e na raspolaganje, a i COP-ot koj sega ce se dvizi okolu 2.5 (kaj dobrite klimi, kaj podobrite e uste povisok ).
Eve pak da ja razgledame RSG12LMCA;
Na -7C ima P=3.1 Kw i COP 2.43, znaci ako se namalat za 20-25% opteretuvanjata dobivate na izlezot od 2,3-2,6 Kw, a ce trosite 1.2-1.3 KWh, sto e sosema pristojno po mene.
Uste nesto ovaa tkn Pdesign koja se deklarira na -10 C i za ovaa klima e deklarirana na 3.5 KW, mene ne mi e jasno koja e taa snaga i kolku vreme moze da ja oddava klimata (dali voopsto i moze na -10 C, koga se deklarira deka na -15 C dava 2.6 Kw). Znaci na -7 dava 3.1Kw, na -15 dava 2.6 Kw (sto e vo red) i opaa na -10 dava 3.5 Kw???????
Jas vaka gi gledam rabotite. Bi mi bilo interesno da otvorime diskusija i sekoj sto ima da kaze neka kaze, pa makar i pogresno, nikoj nema da se smee se razbira, za da dojdeme so zaednicki sili do vistinata.
Pozdrav do site.