Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
како прво кој ќе ги плати тие броила,
друго кој ќе го плати сообраќајот (претпоставувам знаеш дека т.н паметни броила имаат сим картичка) за: ти, јас... да следиме во реално време колку се троши,
трето и да се менуваат ќе трае 10 год. затоа што на толку време ги менува евн броилата за т.н баждарење кое не го прават туку ставаат нови,
...продолжи ја низата понатаму зошто ова во блиска иднина ќе биде само на хартија и мачкање очи на народот
Sekako deka graganite gi plakaat broilata preku smetkite i slicno taka da kolku pobrzo gi zamenat digitalnite so smart digitalni brola tolku podobro za site i onaka narodot gi plaka i segasnite broila koj se otcituvaat ednas na tri meseci

како прво кој ќе ги плати тие броила,
друго кој ќе го плати сообраќајот (претпоставувам знаеш дека т.н паметни броила имаат сим картичка) за: ти, јас... да следиме во реално време колку се троши,
трето и да се менуваат ќе трае 10 год. затоа што на толку време ги менува евн броилата за т.н баждарење кое не го прават туку ставаат нови,
...продолжи ја низата понатаму зошто ова во блиска иднина ќе биде само на хартија и мачкање очи на народот

Pa i sega ima pametni broila koj se so sim karticka eve kaj mene doma vo kuka imam 4 digitalni broila od novite lani dojdoa posle 10 godini gi zamenia pak so istiot model na broila dodeka ednoto broilo koj e za delovniot prostor stavija smart koj se cita stanjeto vo baza vo skopje kade sto vo sekoe vreme mozat da e vidat potrosuvackata a i ako ne se plate smetka na vreme ja isklucuvaat strujata od baza vo skopje inaku jas sum od Stip
Para se ima a sekako toa od nas gep dovaga za promena na broila eden kup davacki ima vo smetkata za struja.

Дали некој има искуство со поврзување топлотна пумпа на веќе постоечка инсталација на парно со радијатори?

Pa i sega ima pametni broila koj se so sim karticka eve kaj mene doma vo kuka imam 4 digitalni broila od novite lani dojdoa posle 10 godini gi zamenia pak so istiot model na broila dodeka ednoto broilo koj e za delovniot prostor stavija smart koj se cita stanjeto vo baza vo skopje kade sto vo sekoe vreme mozat da e vidat potrosuvackata a i ako ne se plate smetka na vreme ja isklucuvaat strujata od baza vo skopje inaku jas sum od Stip
Para se ima a sekako toa od nas gep dovaga za promena na broila eden kup davacki ima vo smetkata za struja.
Zosto site 4 broila ne gi zamenile so novi Smart Broila ?

Zosto site 4 broila ne gi zamenile so novi Smart Broila ?
затоа што како прво тие се друг тип на броила кои имаат вградено покрај модем за комуникација и склопка преку која во случај на нередовно плаќање те исклучуваат а тоа ги прави значително поскапи од обичните,
друго користи сим картица од телеком за која евн плаќаат месечно претплата за цело времетраење додека броилото е на адреса на корисникот,
причини многу но или не сакаш или не можеш да разбереш зошто ти велам дека во скоро време таа работа нема да заживее и е мачкање очи на народот

затоа што како прво тие се друг тип на броила кои имаат вградено покрај модем за комуникација и склопка преку која во случај на нередовно плаќање те исклучуваат а тоа ги прави значително поскапи од обичните,
друго користи сим картица од телеком за која евн плаќаат месечно претплата за цело времетраење додека броилото е на адреса на корисникот,
причини многу но или не сакаш или не можеш да разбереш зошто ти велам дека во скоро време таа работа нема да заживее и е мачкање очи на народот
Da se nadevame deka vo narednite nekolku godini 90% da bidat smar broilata bidejki sekako graganite gi plakaat preku smetkite i konecno da ima redovno otcituvanje

големината на самиот уред или цена нема да ја коментирам
Ама за интернетот спаѓа под ИоТ интернет и тие пакети имаат смешни цени

големината на самиот уред или цена нема да ја коментирам
Ама за интернетот спаѓа под ИоТ интернет и тие пакети имаат смешни цени
јас не ја знам цената ако ја знаеш кажи ја да имаме некоја престава колку е реалниот трошок на месечно ниво по корисник, оти мислам дека евн имаат >800К броила па и да биде по пола евро месечно по броило се многу пари

Последно уредено:
Koga nadvoresnata edinica e bez dotur na svez vozduh,vo zatvoren nadvoresen prostor,i samoto mesto e razladeno i bez nikakva cirkulacija na svez vozduh.
Ovde ni grejaci od rerna po 3,5kw ne spasuvaat.
Kakov dotur na svez vozduh kakvi gluposti, gledas deka ledot e posledica na resetkite sto go sobiraat snegot i kape defrostot od gornite edinici pa gi zaledil. Tie koi se od strana na zidot, nemaat nikakov problem.
Montazata t.e. nezastitenista na edinicite e problem, ne edinicata t.e. greacite.

Kakov dotur na svez vozduh kakvi gluposti, gledas deka ledot e posledica na resetkite sto go sobiraat snegot i kape defrostot od gornite edinici pa gi zaledil. Tie koi se od strana na zidot, nemaat nikakov problem.
Montazata t.e. nezastitenista na edinicite e problem, ne edinicata t.e. greacite.
Ne gledas deka nema provev na vozduh.Edno 20 -30 klimatizeri se napikani vo toj prostor a seto naokolu e zidovi,takva e konstrukcijata na zgradata a edinicite se vnatre vo prostorot.Leto tuka e pekol a vo zime kocan ladno.Klimatizerite rabotaat so mnogu slaba efikasnost i pri laadenje i greenje.
Pouka!
Mnogu e vazno kade ke bide ekspozicijata na nadvoresnata edinica na klimatizerite,a ne samo da se zemat pari i da se izvrsi montazata.
Zatoa pamet vo glava koga ke se proektira nesto.
Ama mozi vasiot amber ima da pee ovde,zimi laktovo :pos: .

Ти стварно мораш у администрација да им работиш на греевци...
Не гледам друго објаснување за твоето очито незнаење!

@filipinec окуј ме царе :pos:
ме изнасмеа мајсторов! капа до под!

Ти стварно мораш у администрација да им работиш на греевци...
Не гледам друго објаснување за твоето очито незнаење!

@filipinec окуј ме царе :pos:
ме изнасмеа мајсторов! капа до под!
I mene me iznasmeja,veli 10m3 drva :LOL: koledarski ogan pomaga.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom