Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Со 2 кубика дрва нема шанси да поминеш цела грејна сезона, ти требаат минимум 5,6
Па со бука ако се грееш, едно столче седни покрај ќумбето и само ставај дрва. Бука не држи жар како даб.

Оваа инвертер клима што троши 100€ за грејна сезона мора да е некоја добра јапанка.
Со Аехис и Аемис тешко :)
Значи буквалист со до немај-каде!
Зеле рачунале просек на 3000kw (и тоа ваљда поделено на 6 месеци).
Калоричната моќ на дрвото е таа.. нема модулација, ама и никој нормален не би се греел на 6-ти спрат од 50 квадрата на дрва! Ова чисто како пример дадено..

Ја не знам како парното го извадија поскапо од клима :cautious:
До вц-то ти се грее, а оди со една клима рамномерно загреј дури и две соби да те видам!

Второ забораваат дека некои домаќинства со на пример 2 деца, бебе или икс други причини кај што се пушта машина/сушара секој ден, бојлер нон-стоп, ако се готви, не се чека ефтина струја и ред други работи.. можат многу лесно и без клима да влезат во втора категорија, а со клима во трета без проблем!
Со две-три клими и поголем стан, а па за куќа муабет да не правиме... више не испаѓа математиката!

И хрватите и србите заклучија дека греењето на гас им е поефтино од ТП на струја иако имаат поефтина струја од нас!
А ние тек тој луксуз го немаме...

Се замолуваат @zlatko_ti412 или @Strelec ако сакате, ако сте во можност да ми ги објасните овие чкртајнците.

Станува збор за VTT или Eurofins тест на Perfera 30 H, стара нордик серија.
Верувам добро ги познавате овие тестирања.

Јас не ја разбирам баш најдобро таа нивна регулатива EN14511.

Почитувани со почит :)

Последно уредено:
Се замолуваат @zlatko_ti412 или @Strelec ако сакате, ако сте во можност да ми ги објасните овие чкртајнците.

Станува збор за VTT или Eurofins тест на Perfera 30 H, стара нордик серија.
Верувам добро ги познавате овие тестирања.

Јас не ја разбирам баш најдобро таа нивна регулатива EN14511.

Почитувани со почит :)
Ме мрзи пак да преведувам од Лапонски, по сеќавање ќе ти ги пишам....

Страна 7, график 1 - претставен COP (y-оска) на надворешна температура (x-оска)
  • линија со црвена боја - COP измерен (ко шо гледам 2 линии веројатно значи 2 пати мерено)
  • линија со плава боја (испрекинато) - COP средна вредност

Страна 8, график 1 - 50 часовен тест (x-оска) на темература од +12С спушта на -30С па крева пак до +12С (y-оска десно)
  • линија со темно плава боја - надворешна температура (следиш по y-оска од десна страна)
  • линија со светло плава боја - потрошна во вати (следиш по y-оска од лева страна)
  • линија со розова боја - произведена топлинска енергија во вати (следиш по y-оска од лева страна)

Страна 8, график 2 - исто мерење само поубаво се претставени дефростите (кај што паѓаат надолу линиите)
  • линија со розова боја - произведена топлинска енергија во вати
  • линија со темно плава боја - потрошна во вати

Страна 9, график 1 - потрошна и производство на топлина од -30С до +12С
  • линија со светло плава боја - потрошна во вати 2 мерења
  • линија со светло плава боја (испрекинато) - потрошна во вати - средна вредност
  • линија со розова боја - произведена топлинска енергија во вати 2 мерења
  • линија со розова боја (испрекинато) - произведена топлинска енергија во вати - средна вредност
Страна 10, график 1 - 50 часовен тест (x-оска) на темература од +12С спушта на -30С па крева пак до +12С (y-оска десно) - плус податок за влажност на воздухот
  • линија со црна боја - влажност на воздухот надвор во % (y-оска оди нагоре до 100%)
  • линија со виолетова боја - температура на воздух при издув во C (y-оска)
  • линија со розова боја - температура на воздух при усис во C (y-оска)
  • линија со темно плава боја - надворешна температура во C (y-оска)

Страна 10, график 2 - 10 часовен исечок од 20ти до 30ти час од погорниот 50 часовен тест - прикажана (deltaT) разлика на темпeратурите при усис и издув
  • линија со црна боја - разлика при темепратура на усис и издув (делтаТ)

Страна 11, график 1 - истиот 50 часовен тест - со податоци за протокот на воздух - airflow низ внатрешната единица
  • линија со тиркизна боја - проток на воздух низ внатрешната единица - не знам шо значеше ова бројка али се конвертираше во м3 на час или минута

Размислувам и не можам да се одлучам што клима да купам. Имам неколку модели на памет па ми треба малку помош.

Искрено најмногу и фрлив око на Gree AIRY PRO White GWH12AVCXD-K6DNA1A , убав дизајн, добра е на -10 со 3kw, а и добив добра цена 37500.
Единствено што ме закочи за неа е дека прочитав многу коментари од корисници за внатрешната единица дека баш 12ката е бучна, 18ката го немала овој проблем. Климата ми треба за детска соба 15м2 па сакам да е потивка зошто треба да работи и навечер.
Го разгледував и Vivax ACP-12CH35AEHI+ , исто супер дизајн, потивка многу за разлика од Gree Airy, ама со само 2.1кв на -7, колку што можев да најдам на EPREL. Па се сомневам да не биди малку.

Во предвид доаѓаат и Gree CLIVIA GWH12AUCXB-K6DNA1A i Gree FAIRY PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F. Тука се некаде и со цена и со греење 2.7-2.8Кв на -10. За Fairy прочитав и добри и лоши коментари од корисници. Е сега oд Gree моделиве сите се декларирани околу 60db. Па не знам на silent за навечер дали се потивки или не. Ако има некој што има таква да сподели искуство доколку сака.

Haier не гледам зошто веќе имам две во канцеларија 12ка и 18ка. За ладење и греење се добри ама маана имаат што немаат греач на тацната и имаат само една дупка на тацната за испуст на водата. Па замрзнуваат и мака мачам со врела вода ги одмрзнувам. Што не е случај со Даикинот што го имам дома, и тој нема грејач ама има повеќе дупки на тацната, водата брзо истекува и никогаш не замрзнал како другиве две.

Знам дека е малце болна тема кога се зборува на форумов за Gree :D Порано немаа Еуровент, па можи беше до некаде оправдано. Ама сега кога некои од моделите имаат се зборува лошо понекогаш и од инает :D . И продавачиве од Gree ја претеруваат ПОСЕБНО кога ќе се споредуваат со Даикин или Митсу, како што прочитав пред некоја страна, ама што е тоа е (медицина је ту немочна) :D .
Кој можи нека поможи

Е сега oд Gree моделиве сите се декларирани околу 60db. Па не знам на silent за навечер дали се потивки или не. Ако има некој што има таква да сподели искуство доколку сака.

Тоа 60ката декларирана е максимумот, на пониските брзини е доста потивко.... новиве модели скоро сите се испод 20db на Silent мод.
Е сеа кај поефтинките модели.... лагерите (најверојатно) нема да се керамични и ќе си почнат да зујат по некоја година па ќе станува се погласна и погласна... тоа е кога се плаќа поскапо има повеќе околности во игра.....не е се само во тоа колку дава на -10С...

Види збарај си сервисно од внатрешна единица за моделот кој планираш да го земаш и ќе видиш таму имаш детално инфо на која брзина од вентилаторот со колку децибели работи.

Е сега oд Gree моделиве сите се декларирани околу 60db. Па не знам на silent за навечер дали се потивки или не. Ако има некој што има таква да сподели искуство доколку сака.

Кој можи нека поможи
Nemoze da e fiksna bucavosta i neznam kaj toa citas go napisale 60db....za sekoja brzina na duvanje razlicna e bucavosta t.e sto e pojako duvanjeto pogolema e bucavosta logicno neli...za AIRY dadeni se podatocite za bucavost za sekoj kapaciet na izduv....nemoze da e samo edna bucavost a ima 7/8 brzini na izduv,...i se dvizi od 19 do max 44dB...ama na Silent ke bide 19 pri ladenje i 29 pri greenje....toa sto sve se pisuvaat gluposti po internet Eprodavnicii se trgovci da te zezne na finta potivka e nekoja druga....ama potivkava i slabo gree...sto e pobitniot moment neli..

Последно уредено:
Што не е случај со Даикинот што го имам дома, и тој нема грејач ама има повеќе дупки на тацната, водата брзо истекува и никогаш не замрзнал како другиве две.
Па што не си земеш пак Даикин кога веќе си задоволен?
Твојата е Sensira 5kW поголеми димензии и двореден изменувач. Затоа има повеќе дупки, повеќе вода ствара кога прави дефрост.
Ако е Sensira 2.5kW или 3.5kW има една дупка. Не е проблем доколку ја извадиш лулата од долу и цревото, нема да мрзне.

Една Sensira 2.5kW ќе ти биде супер.
Има скоро 2kW na -10 доволно за 15м2
Кај сите нови модели Даикин користи нов патентиран тип на ел. мотор на внатрешна. Сум пишувал веќе, нема лагери нема бучава. Идеално за во спална.
Новиот модел исто доаѓа со вградено WiFi и подобро дајлинско.

Ќе гледаш FTXF25F / RXF25F

Исто она што ти вика трговците погоре дека потивката полошо грее односно треба да биде на повисока брзина на фан, Даикин грее најдобро кога е на најтивко. Затоа и има одличен Ауто фан

Последно уредено:
Nemoze da e fiksna bucavosta i neznam kaj toa citas go napisale 60db....za sekoja brzina na duvanje razlicna e bucavosta t.e sto e pojako duvanjeto pogolema e bucavosta logicno neli...za AIRY dadeni se podatocite za bucavost za sekoj kapaciet na izduv....nemoze da e samo edna bucavost a ima 7/8 brzini na izduv,...i se dvizi od 19 do max 44dB...ama na Silent ke bide 19 pri ladenje i 29 pri greenje....toa sto sve se pisuvaat gluposti po internet Eprodavnicii se trgovci da te zezne na finta potivka e nekoja druga....ama potivkava i slabo gree...sto e pobitniot moment neli..
Na energetskata lepenka e dadena 60db za vnatresnata i 64 za nadvoresnata.
Автоматски споено мислење:

Па што не си земеш пак Даикин кога веќе си задоволен?
Твојата е Sensira 5kW поголеми димензии и двореден изменувач. Затоа има повеќе дупки, повеќе вода ствара кога прави дефрост.
Ако е Sensira 2.5kW или 3.5kW има една дупка. Не е проблем доколку ја извадиш лулата од долу и цревото, нема да мрзне.

Една Sensira 2.5kW ќе ти биде супер.
Има скоро 2kW na -10 доволно за 15м2
Кај сите нови модели Даикин користи нов патентиран тип на ел. мотор на внатрешна. Сум пишувал веќе, нема лагери нема бучава. Идеално за во спална.
Новиот модел исто доаѓа со вградено WiFi и подобро дајлинско.

Ќе гледаш FTXF25F / RXF25F

Исто она што ти вика трговците погоре дека потивката полошо грее односно треба да биде на повисока брзина на фан, Даикин грее најдобро кога е на најтивко. Затоа и има одличен Ауто фан
Нема потреба да давам толку пари за Даикин. Друга работа што шанса нема да купам 2.5ка. Најмалку 3.5 собата е на југо-запад во лето е цело време на сонце треба и да се лади. Знам што ми зборуваш за Даикин веќе го имам години презадоволен сум и за ладење и за греење. Греам топ 33м2 а ладам преку 70. Работи ден и ноќ и лето и зимо филтрите ги перам во работа зошто не е изгаснат. Денски то терам од 24 до 28 на аутофан, а преку ноќ 22 еко мод и фанот на сајлент.
За некоја година планирам топлотна пумпа да ставам за двата спрата и поткровље (највероватно даикин) затоа не ми се вложува сега во скапа клима. На почеток планирав до 60000 но сега мислам 40 ќе биди максимумот само заради тоа.

Последно уредено:
@ZigZag1115 ovoj model na greenje modulira so okolu 300 W

Дознавме Clivia-ва колку најниско модулира?

ми треба климица за спална од 12 квадрати, ако ја направиле добро да модулира да ја зимам.

Али со оглед на тоа дека е gree pular нашминкана, се сомневам...

gree pular кај мене на викендичка 420w најниско

Размислувам и не можам да се одлучам што клима да купам. Имам неколку модели на памет па ми треба малку помош.

Искрено најмногу и фрлив око на Gree AIRY PRO White GWH12AVCXD-K6DNA1A , убав дизајн, добра е на -10 со 3kw, а и добив добра цена 37500.
Единствено што ме закочи за неа е дека прочитав многу коментари од корисници за внатрешната единица дека баш 12ката е бучна, 18ката го немала овој проблем. Климата ми треба за детска соба 15м2 па сакам да е потивка зошто треба да работи и навечер.
Го разгледував и Vivax ACP-12CH35AEHI+ , исто супер дизајн, потивка многу за разлика од Gree Airy, ама со само 2.1кв на -7, колку што можев да најдам на EPREL. Па се сомневам да не биди малку.

Во предвид доаѓаат и Gree CLIVIA GWH12AUCXB-K6DNA1A i Gree FAIRY PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F. Тука се некаде и со цена и со греење 2.7-2.8Кв на -10. За Fairy прочитав и добри и лоши коментари од корисници. Е сега oд Gree моделиве сите се декларирани околу 60db. Па не знам на silent за навечер дали се потивки или не. Ако има некој што има таква да сподели искуство доколку сака.

Haier не гледам зошто веќе имам две во канцеларија 12ка и 18ка. За ладење и греење се добри ама маана имаат што немаат греач на тацната и имаат само една дупка на тацната за испуст на водата. Па замрзнуваат и мака мачам со врела вода ги одмрзнувам. Што не е случај со Даикинот што го имам дома, и тој нема грејач ама има повеќе дупки на тацната, водата брзо истекува и никогаш не замрзнал како другиве две.

Знам дека е малце болна тема кога се зборува на форумов за Gree :D Порано немаа Еуровент, па можи беше до некаде оправдано. Ама сега кога некои од моделите имаат се зборува лошо понекогаш и од инает :D . И продавачиве од Gree ја претеруваат ПОСЕБНО кога ќе се споредуваат со Даикин или Митсу, како што прочитав пред некоја страна, ама што е тоа е (медицина је ту немочна) :D .
Кој можи нека поможи
Јас имам Хаиер дома и никад нема замрзнато а нит пак грито а немаат грејачи

@ZigZag115, јас тука најмалце се разбирам али од тоа најмалце што се разбирам гледам дека за слично сме тука. Бараме клима јас за 12 квадрати, ти за 15 квадрати. Мислам дека е најважно ниско да модулира и да биде тивка. Ниско да модулира не толку за потрошувачката колку за да не се пали гаси.

Just suggestion: https://ananas.mk/proizvod/mitsubishi-klima-msz-muz-hr35vf/551145 слична цена како Airy-то али дефинитивно ќе ти брка работа.
https://www.energija.com.mk/Product/Details/NEW-Seiya-Classic-2?mId=294 - ист муабет дури може и подобар. Очекувам дека е подобра од mitsubishi-во

Gree се супер, јас имам на викендичката, со 27к денари (тогаш, некогаш и поевтино се наоѓаше Pular) се грееме супер во 54 квадрати дури и на минусни температури. Возможно, невозможно - не знам, ние се грееме. Ја ставаме на 30 на најладното, две спални и дневна со кујна грее супер, по куси ракави одиме некогаш и на 0 степени. Имаме 10ка изолација. Wifi има, функционалности по далечинското милион, но не модулира ниско. Нас тоа не ни значи, али веројатно за спална во нашиот случај значи. Инаку тивка е. Али да ја ставиш за 15 квадрати мислам дека ќе се гуши.

Нема потреба да давам толку пари за Даикин. Друга работа што шанса нема да купам 2.5ка. Најмалку 3.5 собата е на југо-запад во лето е цело време на сонце треба и да се лади. Знам што ми зборуваш за Даикин веќе го имам години презадоволен сум и за ладење и за греење. Греам топ 33м2 а ладам преку 70. Работи ден и ноќ и лето и зимо филтрите ги перам во работа зошто не е изгаснат. Денски то терам од 24 до 28 на аутофан, а преку ноќ 22 еко мод и фанот на сајлент.
За некоја година планирам топлотна пумпа да ставам за двата спрата и поткровље (највероватно даикин) затоа не ми се вложува сега во скапа клима. На почеток планирав до 60000 но сега мислам 40 ќе биди максимумот само заради тоа.
Ок купи си од Грее како што си одлучил.
Ќе биде добро за форумот кога ќе споделиш твое искуство од прва рака, дирекна споредба на Даикин со Грее.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom