Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Што мислите за оваа клима? https://setec.mk/products/midea-extreme-save-pro-solstice-kit-1

Наскоро ќе купам клима. Имам стан од 60 м2 со 2 спални соби, дневна соба и кујна. Изолацијата овде е просечна, а зградата е стара 15 години. Претходно користевме печка со радијатори со вода за да ја распределиме топлината низ целиот стан. Барам клима од 24000 BTU и ќе ja користам 24/7 на 24 степени. Гледам мидеа најдобри перформанси даваат за цената.
Jss sum eden od tie sto ima vo 40 kvadrati otvoren prostor staveno klima toshiba Shorai od 24btu i odlicno si ja brka rabotata veke treta godina,go gram celiot sprat.
Za gorniot sprat zedov uste edna Toshiba Shorai premium 24btu i ke bide montirana vo 50m2 otvoren prostor i ke gree celiot sprat.Zosto da ne e mozno samo zavisi od konfiguracijata na prostorot i do moznosta za niska modulacija na klimata.
Toshibta odlicno si si ja brka rabotava snaga ima duri i ja grejam celata kuka.
E sega kako ke se snajdi Midejata toa zavisi od konfiguracijata na ptosyorot i od klimata!!!.
Treba ped klimata dovolem otvoren prostor,za da ne se gusi da ima kade da izduvuva i niska modulacija.Za midejata od 24btu ne sum bas siguren deka ke ti ja brka taa rabota zosto gi nema sposobnostite na Toshubata od 24 btu.

Здраво Дечки мислење за климава

CА Series Gentle Breeze​

Шифра: ASW-H18E3A4/CAR3DI-C0

Гаранција: 60 месеци

• A++ / A+++ висока енергетска класа при ладење / греење (топла зона)
  • DC Hybrid inverter технологија
  • SOFT AIR микро отвори за безосетно ладење
  • вграден WiFi уред за постојана контрола
  • I FEEL опција со далечинско како термостат, VOICE Control, 4D Wind, UVC дезинфекција
  • греач во када на надворешната единица против мрзнење
  • опсег на работа ладење – надворешна температура од 15 ÷ 52oC
  • опсег на работа греење – надворешна температура од -25 ÷ 24oC

Цена​

Редовна36.990,00 ден

Здраво Дечки мислење за климава

CА Series Gentle Breeze​

Шифра: ASW-H18E3A4/CAR3DI-C0

Гаранција: 60 месеци

• A++ / A+++ висока енергетска класа при ладење / греење (топла зона)
  • DC Hybrid inverter технологија
  • SOFT AIR микро отвори за безосетно ладење
  • вграден WiFi уред за постојана контрола
  • I FEEL опција со далечинско како термостат, VOICE Control, 4D Wind, UVC дезинфекција
  • греач во када на надворешната единица против мрзнење
  • опсег на работа ладење – надворешна температура од 15 ÷ 52oC
  • опсег на работа греење – надворешна температура од -25 ÷ 24oC

Цена​

Редовна36.990,00 ден

Eve sporedba

Eve sporedba

aux ima full dc hybrid технологија затоа барам мислење дали вреди или некој да сподели искуство

@sime.s I Vivax ima 3D DC inverter Tehnologija sega site inverteri imaat takva sofisticirana tehnologija
full-dc-inverter-01.jpg

Jss sum eden od tie sto ima vo 40 kvadrati otvoren prostor staveno klima toshiba Shorai od 24btu i odlicno si ja brka rabotata veke treta godina,go gram celiot sprat.
Za gorniot sprat zedov uste edna Toshiba Shorai premium 24btu i ke bide montirana vo 50m2 otvoren prostor i ke gree celiot sprat.Zosto da ne e mozno samo zavisi od konfiguracijata na prostorot i do moznosta za niska modulacija na klimata.
Toshibta odlicno si si ja brka rabotava snaga ima duri i ja grejam celata kuka.
E sega kako ke se snajdi Midejata toa zavisi od konfiguracijata na ptosyorot i od klimata!!!.
Treba ped klimata dovolem otvoren prostor,za da ne se gusi da ima kade da izduvuva i niska modulacija.Za midejata od 24btu ne sum bas siguren deka ke ti ja brka taa rabota zosto gi nema sposobnostite na Toshubata od 24 btu.
Новиот Shorai Edge 24бту го зеде од 140000 денари?
Со вакво далечинско што доаѓа?
Screenshot_20250822_202255_Chrome.jpg

Добар модел, во спецификации вика најниско може да спушти до 300W на греење. Импресивно за клима од 7 kW

Ама пак кога ќе размислиш дека за исти пари се зема 5kW премиум модел како Мицу ЛН или Даикин Перфера или Даисеикаи 10...

Прегледај го приврзокот 453716

Добар модел, во спецификации вика најниско може да спушти до 300W на греење. Импресивно за клима од 7 kW

Ама пак кога ќе размислиш дека за исти пари се зема 5kW премиум модел како Мицу ЛН или Даикин Перфера или Даисеикаи 10...
Ja zedov Toshiba Shotaj Premium Ras 24 J2KVRG-E plazmi i jonizatori za 99 000 denari so 25000 sibvencii ,za neto od 74000 denari.I taa modulira 300w kako EDGE samo e postar model so premium vnatresna edinica
Ja nacekav na stara zaliha,da se pobara mozi da ima uste po mekoe parce,ama lugevo ne ja znaat i nerazbiraat pa i ne ka zabelezale.
Samo sum seuste vo renoviranje i uste nee postavena za cel vtor sprat so glavna prostorija od 50m2.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 453716

Ja zedov Toshiba Shotaj Premium Ras 24 J2KVRG-E plazmi i jonizatori za 99 000 denari so 25000 sibvencii ,za neto od 74000 denari.I gaa modulira 300w kako EDGE samo e postar model so premium vnatresna edinica.
Ja nacekav na stara zaliha,da se pobarat
mozi da ima uste po mekoe parce,ama lugevo ne ja znaat i nerazbiraat pa i ne zabelezale.
Samo sum seuste vo renoviranje i uste nee postavena.

Ja zedov Toshiba Shotaj Premium Ras 24 J2KVRG-E plazmi i jonizatori za 99 000 denari so 25000 sibvencii ,za neto od 74000 denari.I gaa modulira 300w kako EDGE samo e postar model so premium vnatresna edinica.
Ja nacekav na stara zaliha,da se pobarat
mozi da ima uste po mekoe parce,ama lugevo ne ja znaat i nerazbiraat pa i ne zabelezale.
Samo sum seuste vo renoviranje i uste nee postavena.

Последно уредено:
@tzlatko Злате, да те прашам неш..
Денес ја чистев мицуто.. арно ама, недела, кога ќе ти затреба нешто, а немаш..

Немав товатна маст за лежиштето на турбината, и на крај капнав моторно уље.
Оно имаше остаток од претходно, ама убаво ја прскав, шприцав, перев..
Проблем ќе да е.. или ќе преживее?
Инаку лежиштето е гумено :toe: од левата страна! Некој да ми кажуваше, немаше да му верувам! Ни лагер, ни метал, ни ниш!

Од десно има метално лежиште што налегнува на осовината од турбината.. ама тоа посекако не се врти оти таму е штрафот.

П.С. доживљај е првпат да се расклопува..
составувањето, песна!

Еве за љубопитните:
IMG_0421.jpeg
IMG_0422.jpeg
IMG_0420.jpeg
IMG_0423.jpeg

Инаку лежиштето е гумено :toe: од левата страна! Некој да ми кажуваше, немаше да му верувам! Ни лагер, ни метал, ни ниш!

Од десно има метално лежиште што налегнува на осовината од турбината.. ама тоа посекако не се врти оти таму е штрафот.

составувањето, песна!

Еве за љубопитните:
Прегледај го приврзокот 453896
Прегледај го приврзокот 453897
Прегледај го приврзокот 453898
Прегледај го приврзокот 453899
Извини што се умешувам во муабет, какво средство (пена) користеше за чистење на изменувачот?

Извини што се умешувам во муабет, какво средство (пена) користеше за чистење на изменувачот?

составувањето, песна!

Еве за љубопитните:
Прегледај го приврзокот 453896
Прегледај го приврзокот 453897
Прегледај го приврзокот 453898
Прегледај го приврзокот 453899
Ај па и ти, што мајка бараше Мицу старо една година да го расклопуваш и растураш?! Кај мене претходиот Вирпул вртеше 21 год. без расклопување (се чистеше склопен колку можеше да се чисти, со усисивач и по некој спреј, ама ретко). Последната година шкрипуцкаше вентилаторот, не многу страшно. И на крај кога престана да грее, го расклопуваа, електроника поправаа, менуваа кондензатори и брзо потоа отиде во канта. Од уљето не би требало да има проблем освен ако гумата не е некоја ептем нежна, мислам дека мали се шансите да има штета.

Se gleda deka te biduva ....
Što ne go slikna gumenoto ležište, mene toa mi e interesno da go vidam.
Inače od moevo iskustvo motorno ulje nikako ne se stava na lizgačkive ležišta od ventilatorive, a kaj motorive so vn. sogoruvanje toa e baš za podmačkuvanje na site lizgački ležišta.
Ako veće imalo mast ne si trebel da stavaš maslo bidejći toa će ja rastvori postoečkata mast, može sega da dobieš pološa kombinacija otkolku ništo da ne si stavil, vodata i taka bega od masta.
Jas sekogaš po ovie ležišta od turbini ( termava baš imaa problem so bučni turbini) i ventilatori za PC sum staval isklučivo vazelin, medicinski od apoteka i sekogaš bilo OK, so se drugo bilo beter, a sešto sum probuval.
Interesno ova ležištevo mi e, dali e tvrdo ili meko, najverojatno e sinteruvan materijal od poveće sostojki.
Najverojatno se će bide dobro so turbinata ako ostanalo od starata mast. Ako ne, sega ti za 5 min go vadiš ležišteto (slikaj go molim te) go ćistiš temelno i stavaš vazelin.
Ne ni kaža dali e se vo red ili ima promena vo zvukot pri vrtenje na turbinata.
Bitno e ako se javi zvuk da ne ja koristiš taka, tuku odi na rasklopuvanje......

Se gleda deka te biduva ....
Što ne go slikna gumenoto ležište, mene toa mi e interesno da go vidam.
Inače od moevo iskustvo motorno ulje nikako ne se stava na lizgačkive ležišta od ventilatorive, a kaj motorive so vn. sogoruvanje toa e baš za podmačkuvanje na site lizgački ležišta.
Ako veće imalo mast ne si trebel da stavaš maslo bidejći toa će ja rastvori postoečkata mast, može sega da dobieš pološa kombinacija otkolku ništo da ne si stavil, vodata i taka bega od masta.
Jas sekogaš po ovie ležišta od turbini ( termava baš imaa problem so bučni turbini) i ventilatori za PC sum staval isklučivo vazelin, medicinski od apoteka i sekogaš bilo OK, so se drugo bilo beter, a sešto sum probuval.
Interesno ova ležištevo mi e, dali e tvrdo ili meko, najverojatno e sinteruvan materijal od poveće sostojki.
Najverojatno se će bide dobro so turbinata ako ostanalo od starata mast. Ako ne, sega ti za 5 min go vadiš ležišteto (slikaj go molim te) go ćistiš temelno i stavaš vazelin.
Ne ni kaža dali e se vo red ili ima promena vo zvukot pri vrtenje na turbinata.
Bitno e ako se javi zvuk da ne ja koristiš taka, tuku odi na rasklopuvanje......
Многу зафанат бев, немаше ни кој да ми придржи.. малку упм одеше работава..
Па затоа немам фотки од целиот процес..
Да биде бељата поголема, купив пена од Тему, и нормално (балканец :D) не го прочитав упатството, па си ги изгорев и рацете.. уште ме пече кожата! (требаше нараквици да ставам)
Ни до сликање ми беше ни до снимање..
И тоа најлонот смрден исто од Тему, мал некако, а ем за 5.5ка го земав намерно божем поголем.. :cautious:
Па капеше, течеше, се измрда.. абе шо да ти кажувам.. маки видов..

Наредно чистење, веќе знам... обавезно не само што ќе сликам, туку и ќе снимам.
Инаку чудно меко, гумено... како затка личеше лежиштето!
Не ми даде срце, ништо да не ставам..

На монтажа со рака ја завртев турбината да видам дали негде гребе, дали е наместена правилно.. па ја стегнав.
Поголем проблем ми беше тоа оти има луфта лево-десно, па од десна страна штрафот што оди на осовината од моторот.. не сум(бев) баш сигурен дали го погодив на право место. Нема зарез на осовината, цела е цилиндрична, па го навртев.. од око кај што мислев дека треба.
Нормално ја пробав на крај, и си работи нормално..

Ако сетам дека нешто дава звук, ќе знам што е, ќе реагирам.. ако издржи до пролет, наредно чистење ќе купам и саглам маст за да ставам..
Повеќе мисла ми е штрафот од десно што не се наврти до крај..
Засега се е океј.. па ќе видиме.

Не се извинувај.
Што знам, од Тему порачав, сите тие ла*на се исти...
Искуцај средство за перење клима и ќе ти ги даде..
За воља на вистината, ептен убаво чисти, ама прочитај погоре, не е да се фаќа со гола рака.

Ај па и ти, што мајка бараше Мицу старо една година да го расклопуваш и растураш?! Кај мене претходиот Вирпул вртеше 21 год. без расклопување (се чистеше склопен колку можеше да се чисти, со усисивач и по некој спреј, ама ретко). Последната година шкрипуцкаше вентилаторот, не многу страшно. И на крај кога престана да грее, го расклопуваа, електроника поправаа, менуваа кондензатори и брзо потоа отиде во канта. Од уљето не би требало да има проблем освен ако гумата не е некоја ептем нежна, мислам дека мали се шансите да има штета.
Човек, не го чистев од што ми беше досадно...
Морав! Чекав летово да помине, ептен беше затестена...

И не можеш да споредуваш стара клима со овие новиве...
Ај ламелите се исти, некако со усисивач, со прскање ќе ги исчистиш и така и така.. ама турбината ти е посебна приказна!
Новиве се ептен фини, закривени, аеродинамични, ...
Мало сутра што ќе ја исчистиш на место!!
А баш ради тоа, и полесно се прљаат новиве!
Да знаеш само што ѓубре испадна, страв ќе те фати што дишиме!
Двапати ја перев со црево под притисок у туш кабината! Не планирав ни да и ставам средство, ама откако првиот пат се подзасушу, и видов пак кафено стои, ја испрскав со пената, и пак ја перев!

Немаш појма како зафркнати-извиткани се тоа перцата на неа...
Плус нечистотијата се лепи од внатрешна страна на нив.
Ете ѕирни да ја сликата да видиш колку беше затестена пред да почнам.

Последно уредено:
Поголем проблем ми беше тоа оти има луфта лево-десно, па од десна страна штрафот што оди на осовината од моторот.. не сум(бев) баш сигурен дали го погодив на право место. Нема зарез на осовината, цела е цилиндрична, па го навртев.. од око кај што мислев дека треба.
Нормално ја пробав на крај, и си работи нормално..
Nešto ne ti e vo red, pred demontiranje turbinata sigurno ne odela aksijalno levo-desno, ne smee ni da odi.
Voobičaeno site ovie turbini imaat lizgačko ležište levo, a desno imaat trkalačko zaedničko so elektromotorot od turbinata, se spajaat so obična spojka i štraf za steganje. Balansiranjeto e preku odzemanje edna perka i pravenje na otvor od kade i proađa štravcigerot pri demontaža.
Ako odi levo desno po se izgleda ne ti e stegnat dovolno štrafot, mora da go dostegneš inače gumičkata levo će odi jabana, a so toa i ležišteto.
Za centriranje bitno e baš da ne odi mnogu levo i osovinkata od turbinata da ne se trie stranično na kapakot od ležišteto.
Po moe mnogu brzo ti dospealo za čistenje, ako e kujnata vo neposredna blizina i nema aspirator znae ova da se slučuva za 1-2 godini.
Mojava ima 5 komplet sezoni, saćeto e kako novo, a turbinata samo so oštra četkička ja imam ednaš čisteno, no što e tuka e.

Nešto ne ti e vo red, pred demontiranje turbinata sigurno ne odela aksijalno levo-desno, ne smee ni da odi.
Voobičaeno site ovie turbini imaat lizgačko ležište levo, a desno imaat trkalačko zaedničko so elektromotorot od turbinata, se spajaat so obična spojka i štraf za steganje. Balansiranjeto e preku odzemanje edna perka i pravenje na otvor od kade i proađa štravcigerot pri demontaža.
Ako odi levo desno po se izgleda ne ti e stegnat dovolno štrafot, mora da go dostegneš inače gumičkata levo će odi jabana, a so toa i ležišteto.
Za centriranje bitno e baš da ne odi mnogu levo i osovinkata od turbinata da ne se trie stranično na kapakot od ležišteto.
Po moe mnogu brzo ti dospealo za čistenje, ako e kujnata vo neposredna blizina i nema aspirator znae ova da se slučuva za 1-2 godini.
Mojava ima 5 komplet sezoni, saćeto e kako novo, a turbinata samo so oštra četkička ja imam ednaš čisteno, no što e tuka e.
Можеби не објаснив убаво...
Сега е стегната и не мрда ни милиметар. Работи како нова.
Проблемот беше на местење, пред да го стегнам штрафот, е тогаш одеше лево-десно, и не бев сигурен која позиција е фабричка. Нема зарез за штрафот да пропадне, па да се знае..
Па така од око, според размакот од двете страни, ја центрирав и затегнав.

Инаку немам кујна блиску, ама на прометен пат сум, и имам многу прашина дома :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom