Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Na moite podobro mu e so klimava temperaturava-postojana e ne e promenliva od kolku so kaminot.
Ke zgasni,pa pretoplo,custvoto so klima mu e podobro,zboruvame za otvoren golem prostor,a za mali povrzani prostorii ne znam.Ova e od licno iskustvo.
Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..
Супер штом е така.
Кај мене не е! А верувам и кај многу луѓе штом се ослонуваат на дрва/пелети. Со таа разлика што јас сум свесен кај е проблемот, и не се жалам "како климите не грееле".

Нејсе, и дрвата се многу поскапени, не е како што беа. Пелетите гледам по 240ден вреќинче одат...
Од чисто економски аспект, греењето на клима е најисплатливо.. ама да нагласиме дека сите ние плаќаме субвенционирана струја! Објективната реалност е сепак подруга...
Стан, изолирана куќа, или бар дел од обична куќа може да се згрее со клими ефтино...
Ама повеќе простории ако сакаш(топло ВЦ на пример ) или голема квадратура, дрвата и вака се најефтини.

П.С. никогаш не сум можел да ги разберам скопјаниТе.. абе плаќаат 2000ден парно, ни да мислиш ни да се замараш.. кењаш(со извинение) на топло.. и први плачат како скапо им било централното
Во нормалната држава, нема да имаат ни избор, а не па субвенции да зимаат за клими и да се откажуваат...
Автоматски споено мислење:

П.П.С. вчера бев Ск, и на враќање само што ќе се качиш на автопат.. се гледа цела котлина покриена со смог! Како ќебе!
Велес исто, буквално цел град покриен, а нигде оџаци не чурат! (кај 16h )
До кога дрвата и ќумбињата криви ќе ни бидат што и летно и зимно време државава ни е како запалена депонија во Карачи Индија?!

Последно уредено:
Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..
Супер штом е така.
Кај мене не е! А верувам и кај многу луѓе штом се ослонуваат на дрва/пелети. Со таа разлика што јас сум свесен кај е проблемот, и не се жалам "како климите не грееле".

Нејсе, и дрвата се многу поскапени, не е како што беа. Пелетите гледам по 240ден вреќинче одат...
Од чисто економски аспект, греењето на клима е најисплатливо.. ама да нагласиме дека сите ние плаќаме субвенционирана струја! Објективната реалност е сепак подруга...
Стан, изолирана куќа, или бар дел од обична куќа може да се згрее со клими ефтино...
Ама повеќе простории ако сакаш(топло ВЦ на пример ) или голема квадратура, дрвата и вака се најефтини.

П.С. никогаш не сум можел да ги разберам скопјаниТе.. абе плаќаат 2000ден парно, ни да мислиш ни да се замараш.. кењаш(со извинение) на топло.. и први плачат како скапо им било централното
Во нормалната држава, нема да имаат ни избор, а не па субвенции да зимаат за клими и да се откажуваат...

П.П.С. вчера бев Ск, и на враќање само што ќе се качиш на автопат.. се гледа цела котлина покриена со смог! Како ќебе!
Велес исто, буквално цел град покриен, а нигде оџаци не чурат! (кај 16h )
До кога дрвата и ќумбињата криви ќе ни бидат што и летно и зимно време државава ни е како запалена депонија во Карачи Индија?!

Сето ова океј, само климите во мк се поскапи од кај комшиите, исто и за монтажа. И сега демек субвенции ќе даваме а си ги земаа директорите со по два стана во Скопје.

Последно уредено:
Сето ова океј, само климите во мк се поскапи од кај комшиите, исто и за монтажа. И сега демек субвенции ќе даваме а си ги земаа директорите со по два стана во Скопје.
Тоа "демек" се знае како оди.. пола ваму-пола кај "нашите".
Ама ништо битно не мења во големата слика!
Како бе сред метропола, во колективно станување.. ти или било кој друг ќе бирате како ќе се греете :ROFLMAO:
Па то нема ни у Београду!
Е ради тоа сме ваква калакурница.
едит: не сме ни поскапи ни поефтини.. негде плус, негде минус!
ама во глобализација на никој не му е гајле дали ти зимаш 500€ плата, а комшијата 1000.

@најубав ќе те упати, он ги разбира овие..
Ама ако греалка/калорифер од 2kw те стоплува, ќе те стопли и оваа..
Чудо не може да направи!

Se novo ke bidi za vo aprartmani po 22kvadrati se

Zemi go a mozes i ovoj model

Se novo ke bidi za vo aprartmani po 22kvadrati se
Она што ти го гледаш е ефтина клима за резиденцијална употреба (куќи, станови...)
Она што ти треба е клима систем за комерцијална употреба (хотели, апартмани...)

Од Daikin имаш систем како Sky Air за помали хотели, VRV за средни и CHILLER за големи.
Внатрешните единици може да бидат прикриени тавански, касетни, високо зидни...
Целосен систем за ладење, греење, вентилација и топла вода.

Тоа од форуми не можеш да го добиеш. Треба да контактираш фирма која може сето тоа да го изведе.
Јас знам за една, можда има и други

Она што ти го гледаш е ефтина клима за резиденцијална употреба (куќи, станови...)
Она што ти треба е клима систем за комерцијална употреба (хотели, апартмани...)

Од Daikin имаш систем како Sky Air за помали хотели, VRV за средни и CHILLER за големи.
Внатрешните единици може да бидат прикриени тавански, касетни, високо зидни...
Целосен систем за ладење, греење, вентилација и топла вода.

Тоа од форуми не можеш да го добиеш. Треба да контактираш фирма која може сето тоа да го изведе.
Јас знам за една, можда има и други

ај потсети ме.. кога последен пат беше во "апартман" со Дајкин VRF? :rolleyes:

ај потсети ме.. кога последен пат беше во "апартман" со Дајкин VRF? :rolleyes:
Само мој совет до членот. Со климите што ги планира многу работи можат да му тргнат наопаку.

Пример ќе ти го украдат дајлинското од климата. Друго е кога имаш контролер вграден во зидот.

Пример гостинот ќе ја вклучи климата и ќе го отвори прозорецот цела ноќ.
Друго е кога климата сама ќе изгасне ако е прозорецот отворен...

Значи еден куп примери има. Не е како резиденцијална клима каде што ти самиот си пазиш, си чуваш...
Гостите нема да се толку педантни.

Само мој совет до членот. Со климите што ги планира многу работи можат да му тргнат наопаку.

Пример ќе ти го украдат дајлинското од климата. Друго е кога имаш контролер вграден во зидот.

Пример гостинот ќе ја вклучи климата и ќе го отвори прозорецот цела ноќ.
Друго е кога климата сама ќе изгасне ако е прозорецот отворен...

Значи еден куп примери има. Не е како резиденцијална клима каде што ти самиот си пазиш, си чуваш...
Гостите нема да се толку педантни.
Па затоа и бара клими од 300€
Да имаше поефтини, за тие ќе прашаше :rolleyes:
Господ знае и кај ќе ги лупаат..

А за врата/прозор си има микро-прекидач.. да не се правиме на тошо..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom