Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
sto e problemot so aplikacijata Gree + (pisuva deka 2.4 gHz mrezata ima problem) nefunkcionira wi fi kontrola nad Gree klimite

Здраво луѓе.
Размислувам за стан кој е 76 квадрати голем (3 спални соби) и има инсталирано фенкојлер и клими во спалните соби.
Освен ако не одлучам да сменам нешто во тоа, јас не би имал никаков дополнителен трошок.
Дaјте ми мислење, дали ова задоволува потреби за греење и ладење.
Дали е изводливо и економично, во споредба на традиционално греење на само инвертери или парно на пример итн.
Ве молам да споделите реално мислење и работи што би требало да ги имам в предвид.

Искуства со тие што имаат Тошиба клима.
Имам Тoshiba Seiya ras-b13j2kvg-e кога е пуштена на греење, кога зголемувам температура од 20 нагоре или од 27 надолу, кога ќе дојде 24 на далечинското два пати дава звучен сигнал, како да е поставена дифолт таа температура. Имам термометар дома во таа соба и покажува 22-23 температура, па кога ја подесувам климата да дува на 22 степени не сака да почне да дува, мора да ја подесам на 25(да ја мине дифолтната темп и да дува). Подесена е на Heat мод, со автоматска брзина на вентилатор(пробано и на брзина 2 на вентилатор исто). Гледав на нет како да ја ресетирам фабрично, пробав но не успешно..
Мислам дека маката е тоа што го дава звучниот сигнал два пати кога стигам до 24 темп. на далечинското, а не знам како да го решам тоа..?
Оваа клима претежно ја користам да ја затопли спалната соба и ја зголемувам температурата кај 19часот навечер на 25 степени, кај 11 навечер ја намалувам на 22 и престанува да дува. Ја имам приметено само во утринските часови кај 4-5 часот дува понекогаш на 22 поставена.

Како за споредба во другата соба имам Мицубиши клима, кај неа се е нормално, подесена на 21-22 си дува нон стоп.

Последно уредено:
sto e problemot so aplikacijata Gree + (pisuva deka 2.4 gHz mrezata ima problem) nefunkcionira wi fi kontrola nad Gree klimite
Нема проблем апликацијата си работи него ти кажува дека кај тебе има проблем со WiFi мрежата на 2.4Ghz.
Ако имаш двоканален рутер коj може да зрачи и на 2,4Ghz и на 5Ghz прво провери дали 2.4Ghz не е исклучена, и втор совет (ако двете фреквенции се активни) да им смениш SSD за да се разликуваат, пример:
MojNet....на 2.4ghz
MojNet_5G...на 5Ghz
Тие мали IOT уредчиња у најголем процент се компатибилни само со 2.4Ghz WiFi мрежи заради дометот и заради малиот трафик, не им треба голем трансфер на дата на кратки растојанија што го нуди 5Ghz WiFi.

Нема проблем апликацијата си работи него ти кажува дека кај тебе има проблем со WiFi мрежата на 2.4Ghz.
Ако имаш двоканален рутер коj може да зрачи и на 2,4Ghz и на 5Ghz прво провери дали 2.4Ghz не е исклучена, и втор совет (ако двете фреквенции се активни) да им смениш SSD за да се разликуваат, пример:
MojNet....на 2.4ghz
MojNet_5G...на 5Ghz
Тие мали IOT уредчиња у најголем процент се компатибилни само со 2.4Ghz WiFi мрежи заради дометот и заради малиот трафик, не им треба голем трансфер на дата на кратки растојанија што го нуди 5Ghz WiFi.
gotovo se povrzav ,sredeno :D

Имам термометар дома во таа соба и покажува 22-23 температура, па кога ја подесувам климата да дува на 22 степени не сака да почне да дува, мора да ја подесам на 25(да ја мине дифолтната темп и да дува).
Eve pročitaj što si napišal. Ne razbiram što ne e vo red. Klimata i tvojata i bilo koja ako i zadadeš 22C nema da se vkluči se dodeka temperaturata ne stane 21C, baška drugi raboti....
Prvo nepoznato e kolku e toćen termometarot i kade e postaven i ako meri 22 ili 23 C kako očekuvaš da taboti klimata ako e stavena na 22C, možebi vo prostorot e 24C i zatoa i se vklučuva na 25C.
Vtoro klimata ne e el. grealka i ne se koristi na toj način. Ako sakaš greenje so klima i voednačena T vo prostorijata mora da se koristi poinaku bez česti paligasenja, koga će se zagreat site predmeti i zidovi na slična T togaš i klimata će si raboti kako što treba.

Vidov greemak pocnale da prodavaat solarni paneli i inverteri, ima posebna tema negde na forumov na taa tematika?

Хеј дечки,

да споделам како сум задоволен од Vivax AEYIs на малку потопло време. Деновиве греам 30 квадрати (отворени врати), побарана температура 18.5 степени(пишував претходно дека климата има проблем мал што секогаш испорачува ~2 степени повисока температура од побараната), во собата обично прави околу 20.5 до кај 22 степени тука некаде уствари и е точката на on/off. Температурата во собата е мерена на 5 метри оддалеченост од климата на висина 1.65м. Искрено кога беа минусите на овие температури во собата ми беше ладно, но сега вака ми е комотно да шетам по кратки ракави, но јас како човек искрено не сакам многу облека на мене, па така и од дете подобро да ми е свежичко отколку дуксер да носам.

Дополнително ја открив дека вака знае да модулира и на 230/240w и ми троши нереално малку, односно околу 2-3.5kw* на ден, дури Daikin-от што модулира многу пониско нема толку мала потрошувачка. Реално климата во 60% од времето е како на off од on/off работење. Би сакал за споредба ако може некој да сподели колку трошат вашите клими на времево.
*Климата троши 2kw кога е цел ден уклучена на овие 18.5, а реално мене повеќето денови ми троши цел/пола киловат повеќе дека после бањање ја палам на 30 степени, а после тоа некој период е на 26 степени.

Следно лето планирам овие 30м2 да бидат 42м2 здравје дали еден дел или цел период од денот ќе видиме. И важно нешто, планирам тие додатните 12м2 да ги изолирам од сите 3 страни внатрешна изолација. Два надворешни ѕидови, еден ѕид граничи со тоалет. Дополнително изолација и на под дека ќе менувам паркет, а и на плафон веќе кога ставаме изолација. Така таа соба се надевам дека полесно ќе се загрева, па машинава од дневна би можела да ја покрива, а ако не може, греалката ќе ја упалиме тие 10 дена во годината.

Климичкава ако беше некои 5-6 од 10 оцена едно време, полека но сигурно ми оди на кај 8-9 од 10 оцена.
Високиот SCOP мислам дека игра значајна улога во целава прича за климава. Баш би сакал да измерам COP кога ќе се ослободам, се надевам ќе биде тоа поскоро.

Attachments

• IMG_402584E07401-1.jpeg
    IMG_402584E07401-1.jpeg
    272,1 KB · Прегледи: 16
Последно уредено:
Како се грееш на 18? Кај сите ваљда држи степен два повеке штознам, кај мене околу степен ипол на 40 см од подот е.
Јас да и зададам толку ке се вклучи во август да лади.

Еве и од февруари кај мене во 30квадрата

Како се грееш на 18? Кај сите ваљда држи степен два повеке штознам, кај мене околу степен ипол на 40 см од подот е.
Јас да и зададам толку ке се вклучи во август да лади.

Еве и од февруари кај мене во 30квадрата

Искрено ме нервираше што одеше on-off дека се мрдаат перките нагоре надоле на 10-15 минути и си ја најдов оваа температура како некоја идеална на која ем ретко менува on-off ем ми е топ температура. Btw, на прочистувачот што ми е на 3.5м од климата, на висина 60см ми покажува 21 степен кога на климата и барам 18.5.

Ако и побарам 22 степени како во јануари, ќе ми прави 25 степени што ми е веќе доста топло како што не сакам да ми биде.

Дополнително ја открив дека вака знае да модулира и на 230/240w и ми троши нереално малку, односно околу 2-3.5kw* на ден, дури Daikin-от што модулира многу пониско нема толку мала потрошувачка.

Normalno ke trosi i od Daikinot pomalce.
Prvo, ekspozicijata na nadvoresnata edinica i e na juzna strana.
Vtoro,prostorot sto go grees e na juzna strana pa imas dopolnitelno toplinski pridobivki.
Samo ovie dve raboti mozat duplo pa dri i za 70% da ja namalat potrosuvackata,kaj Vivaksot vo odnos na Daikinot.
Dodeka so Daikinot i ako e prostorot ist sepak se naoga na severna srana ekspozicijata na nadvoresnata edinica a i nikogas sonce ne videl ni prostorot.
Zatoa ne e merilo toa.
Jas provetruvam denes sel den od sabajle otvoreno pa ne paga temperaturata pod 19c.Koga ne bi provetruval,i i da ne grejam ne bi padnala cel den pod 20c.
Neznam nekoj ko ke recat denje gream na 21c a noke ja namaluvam na 19c.
Jas noke da ja namalam na 19c nema se vkluci cela nok,isto kako da sum ja isklucil klimata.
I zatoa na vakvi topli denovi voopsto ne ja ni vklucuvam,ednostavno samo popladne,imame toplotni dobitoci a ne gubitoci,normalno sem ako ne se naogame na severna strana i klimata i prostorot.
Ednostavo za merenje na efikasnosta na klimatizerot e relevantno samo Delta T vlez izlez vo isti moment so dva termometri,pa soglasno so formulata,za M3 vozduh i potrosuvacka,pa da se najdi COP.

Последно уредено:
Февруари доста економично, гледам прогнозава вика Март ќе е потопол....
Најверојатно толку беше од зимата...

Screenshot 2024-03-03 at 22.46.27.png Screenshot 2024-03-03 at 22.46.59.png Screenshot 2024-03-03 at 22.47.39.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom