Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не не, таму само хејт мавам.Си ја погрешил темата, ова за во „непопуларни филмски мислења“![]()
Ете сам си одговори на прашањето.A bas me zamisli, klimava na Hitachi vika 1520Kw ke potrosi godisno....dilemata e za 1400 ili za 4910 casa?
Zasto ako SCOp i e 4.3 toa se 6536 u toplina predadeni. Tie 6536 deleni na 1400h iskaca 4,6KW na saat sto e mnogu, poverovatno mi e da tie 6536 gi raspredelat na site 4910h potrebni za greenje u godinata sto doagja 1,3Kw/h koi neli prema T nadvor ke se raspredelat soodvetno, na poladno 3~5Kw nekad 1Kw itn itn, ama 4,6 mi se mnogu nekako i kaj se drugite casovi do 4910.
„Сложни браќа куќа градат. Несложни и дворот го расипуваат.“ - Народна поговоркаАј не заебавај, а лабораторија каде ќе правиме - имаш доволно голем подрум за работилница?![]()
I na tolku mudruvanje iskoci deka tie 1520Kw/h sto se navedeni na Energetskata nalepnica se odnesuvaat za potrosuvacka za cela grejna sezona (7meseci=4910casa) a ne samo za tretina od nea kako sto prvicno kaza. Koj kako ke gi trosi i dali ke gree cela sezoa negova rabota. Sto samo zabuni vnesuvate neznam, koj obicen kupuvac go interesira kako e racunato proseci i nominali i sto formuli se koristeni.Ете сам си одговори на прашањето.
Дизајнираната моќност на уредот е 4,7kW, пресметаниот scop e 4,3. Значи дека просечно при работа на номинална моќност за еден час ќе потроши 4,7/4,3=1,09kw/h.
1,09*1400=1530 киловати годишно, односно 1520. Разликата е најверојатно заради заокружувањата.
1400 часа се зема просек затоа што уредот нема да работи сите 4900 часа со полна сила. Годишно вкупно треба да предаде 6500 киловати, односно во просек 1,3kW топлина секој час при што ќе троши околу 330W/h струја.
Е сега како е дојдено до 1400 часа во сезоната да се земе за просек, тоа не знам. Можеби е тоа обајснето во европската регулатива 14825, каде се дефинира пресметувањето на референтните SCOP i SEER. Тоа е документ на 80-90 страни, а проблемот е што чини околу 300 евра, а го нема да се симне бесплатно, барем јас не успеав да го најдам. Ако некој го најде, нека сподели.
Прегледај го приврзокот 138877
„Сложни браќа куќа градат. Несложни и дворот го расипуваат.“ - Народна поговорка![]()
Uste da se nadovrze i cenata na edniot ured(58000) i drugiot ured (30000) pa da bide celosno kompletirana slikata. Great i slicna kvadratura, so suzumito koj by the way e 13ka(a ne 16kata od slikata) great edna dnevna so 10cm izolacija i PVc prozori, Lomoto gree isto edna soba na potkrovje bez izolacija i isto PVC prozori.Ko po dogovor podatokot sto go prikaciv e bas so otvotena strana od tvojava suzumi
![]()
Aj da si koristel toshiba, aj barem da si videl na delo toshiba, aj da si koristel lomo,aj da si videl lomo na delo, pa aj da razberam sto se pravis strucnjak. Seidis po cel den pred monitor, guglas po cel den i se pravis nesto pameten, a po mene se dokaza deka nemas logika da soberes dva so dva. Koj si pa ti merodaven da sudis za nekoi klimi so koi si nemal nikakov kontakt. Koj ima lomo, ima pravo da ja fali ili kudi, koj ima toshiba isto taka, ti ako imas mitsubishi kazi si sto mislis za nea i fakaj magla, ne se pravi pop tuka.Uste da se nadovrze i cenata na edniot ured(58000) i drugiot ured (30000) pa da bide celosno kompletirana slikata. Great i slicna kvadratura, so suzumito koj by the way e 13ka(a ne 16kata od slikata) great edna dnevna so 10cm izolacija i PVc prozori, Lomoto gree isto edna soba na potkrovje bez izolacija i isto PVC prozori.
Nemam ceni kolku e sega toa suzumi sto pred 5 god bilo 58k no sigurno togas nemase mnogu izbor kako sto ima denes, tie bea cenite i toa e toa....iako dosta strucnjaci na temava i sega bi frlile poprvo na suzumi "3,5ka" nego na lomo samo zatoa sto ednava ima EV sertifikat so 3KW PdesignH i samo 2,65KW na -7. Za tie pari i najeftina 18ka 20k poeftina ke dade 3,5~4Kw toplina na -7 ama so e bitno toa neli samo EV se vazi![]()
Ja gi sobiram 3 so 3, ti si toj na 2 i 2 plateni ko 3 so 3Aj da si koristel toshiba, aj barem da si videl na delo toshiba, aj da si koristel lomo,aj da si videl lomo na delo, pa aj da razberam sto se pravis strucnjak. Seidis po cel den pred monitor, guglas po cel den i se pravis nesto pameten, a po mene se dokaza deka nemas logika da soberes dva so dva. Koj si pa ti merodaven da sudis za nekoi klimi so koi si nemal nikakov kontakt. Koj ima lomo, ima pravo da ja fali ili kudi, koj ima toshiba isto taka, ti ako imas mitsubishi kazi si sto mislis za nea i fakaj magla, ne se pravi pop tuka.
Iskazi se ubavo, ne se srami, nekolku pati konkertno imav prasanja do tebe, na nisto ne odgovori, kazi si sto te maci, ne bidi pussy.Ja gi sobiram 3 so 3, ti si toj na 2 i 2 plateni ko 3 so 3![]()