Hmm naprotiv tabelata sto ja postira vika deka malite klimi se dosta poekonomicni od golemite, tocno davaat pomalku energija ama i konzumiraat pomalku.
E sega ako ti imas koja nema sila da ti ja zadovoli pobaruvackata na energija vo prostorot taa postojano ke raboti na maksimum i nema da e voopsto ekonomicna, ama toa ne e deka malata ne e ekonomicna nego deka e loso dimenzionirana.
Se slozuvam deka pravilno odreduvanje e mnogu vazno, normalno i na pravilno ocenuvanje na potrebite na korisnikot.
I da toa sto jas go zboram e ako mozes da kupis premium japonski model super da treba da go napravis toa ke dobies poveke, ako ne mozes da si go dozvolis toa mozes da najdes dobri kineski klimi koi za parite plateni ke si dadat zadovolitelni rezultati. Nekoi kineski se malku preceneti ama toa si e nivno sepak se so godini broj 1 u klimatizacija pa mora da go naplatat toa jbg.
Razlikata na Toshiba pomegu Daisekai 9.5 25 modelot i 35 modelot tuka bese 2500sek koga prasuvav
Kaj Daikin nikoj ne kaza kolku e pogolemiot model ne mi trebal toj i ne sakaa ni cena da kazat (nivna politika)
Kaj Mitsubishi za LN i RW modelite razlikata bese 1000-1500sek zavisi od prodavacot. Poveketo bea nakaj 1500sek
[/QUOTE]
Vnimatelno koncentrirano razglrdaj gi tabelite.
Zemi za reper edna ista nadvoresna temperatura.
I koga ke posakas odredena toplina na taa temperatura ke zaprimetis deka RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E / ima najdobri rezultati i najgolema COP.Eve na primer na 2c nadvoresna temperatura prostorot ti bara 2551w toplinska energija kaj 24btu ke ja isporaca so 613w,ili so COP 4,16 a dodeka kaj site drugi taa toplina ke ja isporaca so polos COP.
Eve primer na 2c temperatura kaj 16 btu 2826w tolinska energija so 953W trosok ili COP 2,96,ili neka bidi 2335w toplinska energija ke povleci 766w ili COP 3.O5.
Mozis da napravis stik proba na bilo koja klima vo soodnos so taa sto ima najgolem kompresor ili pogolem od pomalata i ke vidis deka sekogas pogolemata klima e vo prednost.RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E koja ima najgolem kompresor e najefikasna .Znaci pogolemmiot compresor e pomalce optovaren i sekogas vadi povisok COP a so toa site klimi ispod neize imaat poslab COP vrednost,zatoa sto treba da bidat poke optovareni za da ja ja dobijat taa toplotna vrednost zasto imaat pomali kompresorcina.
Ova e uste eden dokaz deka kolku pogolem kompresor tolku imame podobar COP ako pomalce go optovaruvame odnosno so pomali rps(obrtaj).
Racunaj deka studijava na Toshiba i e pravena na ista klasa na uredi.Toa veruvam deka bi tebalo ova pravilo da vazi i kaj site proizvoditeli.Fizikata ne e menliva.Pa sega kako velis ti slab sum bil so matematikata.Navistina naskolo prepisvav nmnogu,ama i so prepisvanje se ucelo

.
Zatoa ti velam ako ne ti e golema razlikata odi so 3,5 dali Tosiba ili Mitsu seedno,bomba se i dvata modeli.
Posnaznata klima sekogas ke ti dade povisok COP zasto e pomalce optovarena bidi vo toa siguren ,ispitano e.
Porastereteno raboti, a kaj tebe ima prostor i volumen sto da topli.
Jas koga bi bil i ne mu ja mislam mnogu ka zema Mitsu 50 RW so istiot kompresor i nadvoresna koja go nosi Mitsu LN 60 VG so zafatnina 17cc (zmev od kompresor).Kad je bal nek je maskenbal.

Dodeka Mitsu nordic 25 ima 9cc,kompresot kako na Zlateta ,a Mitsu 35 nosi kompresor LN od 130cc . Ovie se mnogu jaki kompresorcina.
Toshiba Nordic 25 Daisekai 9,5 ima DX131A1T-30N 13,1cc dodeka nordic 35 ima DX151A1T-30N ili 15,1cc ,ista kako kako kaj mene ,japonski kompresorcina.
Mojata ti kazav na -7c dade 8,8KWtoplina,ama so Shoraj Edge vnatresna,normalno testirana vo Bitolski uslovi.
Sepak razmisli za pogolema od 2,5kw posto gledam vo vkupnata investicija ke ti meni okolu 5-10% doolnitelno ako doplatis za 3,5kw bez razlika koj model super se i dvete ponudi.