Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа и викам дека на местото на електричниот котел со задоволство би ставил слаба ТП.
Koga veke imas podno sto ne probas so Bafer i mesacki ventil, Baferot bi go greel samo preku nokj na eftina. Investicija od nekoi 700evra
Primer so 500L bafer...500kg voda 24kw kotel za 90min ke go napuni od pocetni 20C na 80C. Ke potrosis 36Kw za toa koi ke te kostaat upola zasto vo eftina tarifa ke se polni.
500L zagreani na 80c imaat 46,5kw akumulirana toplina, megutoa ako podnoto go teras so 30C iskoristlivo ti e samo ona megju 30C~80C ili ke imas realni 29kw za trosenje.
Sega prasanjeto e za kolku vreme/casovi ovie 29Kw ke bidat dovolni no koga ja imas i klimata koja pomaga nad 50W/m2 ne bi trebalo da imas zagubi.
Za 50m2 toa se 2500w * 12h=30kwh....znaci bi ti zadovol baferot za nekoi 12casa greenje i toa nonstop da vrti vodava neovisno od T vnatre....ako imas i temperaturna reculacija moze i podolgo da ti trae akumulacijata vo baferot.
COPot bi ti bil 2 namesto 1 a bafer sekako ke ti treba u idnina ako mislis TP da stavas.

Јас и претходно го палев парното, и сеуште го палам за тестирање ден-два сосе подното, да испуштам воздух и притисок да нагодам.

Ако го упалам подното од 22ч до сабајле до 7, подот си седи загреан без проблем до следниот 22ч. Особено во комбинација со инвертер. Не ми треба бафер воопшто, само тајмер ми треба реално. Ама пак ќе дреме само и не давам ни денар за него моментално зошто се од тоа е фрлена пара.

Сепак и тоа е баснословно скапо во споредба со инвертер.

Така е, подобро инвестирај еднаш како што треба за после да немаш баснословни сметки за струја, скапи пелети, чад и цепење дрва.
Еве слики од 4-5 монтажи од Грее Версати3 ТоплинскиПумпи Воздух-Вода А+++ Енергетска класа и Еуровент сертифицирани.

Attachments

• IMG-8eacf6d92b27cbf1d3e973faa289a50b-V.jpg
    IMG-8eacf6d92b27cbf1d3e973faa289a50b-V.jpg
    233,4 KB · Прегледи: 48
  • IMG-9688534482252207a2ac15c868e9965c-V.jpg
    IMG-9688534482252207a2ac15c868e9965c-V.jpg
    241,6 KB · Прегледи: 49
  • IMG-96b5e7e98605373c09c907e5213e392d-V.jpg
    IMG-96b5e7e98605373c09c907e5213e392d-V.jpg
    126,1 KB · Прегледи: 49
  • IMG-385e8e2b884dc4bcd917f4fe0f956169-V.jpg
    IMG-385e8e2b884dc4bcd917f4fe0f956169-V.jpg
    206,4 KB · Прегледи: 48
  • IMG-174b4d12deda5c22d43dbddf439bd83c-V.jpg
    IMG-174b4d12deda5c22d43dbddf439bd83c-V.jpg
    176,4 KB · Прегледи: 48
  • IMG-8c24f1e24e5f7a9f52c9e7bc0d843cef-V.jpg
    IMG-8c24f1e24e5f7a9f52c9e7bc0d843cef-V.jpg
    188,2 KB · Прегледи: 45
Ова изгледа супер, особено што личи мала надворешната единица. Што пари фаќа ваква конверзија сосе работна рака? Иако јас би сакал многу помал бафер од овој.

Реално ОВА е она за кое вреди да се дискутира за парно и слично. А НЕ електричен котел. Вакво некое, плус по еден инвертер и така и така има во просторот - решено и ладење и греење.

Monoblok li e ova? Ako e monoblok mnogu lesna i ednostavna e montazata, isto kako obicna pecka da si povrzal eden vlez i izlez za voda ima monoblok plus normalno kabel za struja i gotovo.
Автоматски споено мислење:

Ова изгледа супер, особено што личи мала надворешната единица. Што пари фаќа ваква конверзија сосе работна рака? Иако јас би сакал многу помал бафер од овој.

Реално ОВА е она за кое вреди да се дискутира за парно и слично. А НЕ електричен котел. Вакво некое, плус по еден инвертер и така и така има во просторот - решено и ладење и греење.
Pa i nema potreba od bafer, i bez nego ke si raboti top.

Последно уредено:
Да Моноблок е, баферите на сликата се за доста голем објект, за помали објекти-станови монтираме помали бафери кои се монтираат на зид.

Attachments

• IMG-7b8bd5e4c4a73d55407090719c7b182f-V.jpg
    IMG-7b8bd5e4c4a73d55407090719c7b182f-V.jpg
    147,3 KB · Прегледи: 41
Последно уредено:
@mdeni za kolkav prostor imash 24kw kotel?

@Strelec aj za kaj mene, iako ke cekam zimava da pomine pa ke vidam posle sto ke odlucam, ama teoretski, za 2x10m2 so radijatori, rebra moze da prefrlam od dnevnata koja ke si ja gream so hansolot, koja toplotna pumpa bi odgovarala, valjda nekoja najmala, kolku bi me cinelo?

Да Моноблок е, баферите на сликата се за доста голем објект, за помали објекти-станови монтираме помали бафери кои се монтираат на зид.
Rabotat li direkno prikluceni bez bafer ili ne? Pritisokot vo sistemot za centralno obicno se dvizi od 1.7- 2 bara, ne bi trebalo ova da e mnogu pa da zaradi toa se upotrebuva dodaten toploten izmenuvac(baferot).

Rabotat li direkno prikluceni bez bafer ili ne? Pritisokot vo sistemot za centralno obicno se dvizi od 1.7- 2 bara, ne bi trebalo ova da e mnogu pa da zaradi toa se upotrebuva dodaten toploten izmenuvac(baferot).
Normalno deka rabotat bez bafer inaku so bafer bi se isporacuvale...baferot e opcionalen zaradi elektricen grejac kako bekap koj grejac neide vgraden vo pumpite.....koj saka bekap na struja grejac moze da mu se ugradi.

Normalno deka rabotat bez bafer inaku so bafer bi se isporacuvale...baferot e opcionalen zaradi elektricen grejac kako bekap koj grejac neide vgraden vo pumpite.....koj saka bekap na struja grejac moze da mu se ugradi.
Значи може без бафер? Само надворешното?

Тоа никогаш не го разбрав кај овие пумпи. Рецимо не ми треба греач никаков, океј ќе и е на пумпата да работи сама? Влага цефка фи50 рецимо и излага ф50. И струја. Без други ствари.

Вака рецимо ако направам во иднина ќе си ослободам една соба плус која сега е неоперстивна ако се упали парното заради електричниот котел и бучавата од него. Ако се ослободи собата тоа е премија.

Фала за информацииве Стрелец. Мислам дека овој муабет реално ретко каде е објаснет убаво за човек утре да размисли на ваков чекор.

Значи може без бафер? Само надворешното?

Тоа никогаш не го разбрав кај овие пумпи. Рецимо не ми треба греач никаков, океј ќе и е на пумпата да работи сама? Влага цефка фи50 рецимо и излага ф50. И струја. Без други ствари.

Вака рецимо ако направам во иднина ќе си ослободам една соба плус која сега е неоперстивна ако се упали парното заради електричниот котел и бучавата од него. Ако се ослободи собата тоа е премија.

Фала за информацииве Стрелец. Мислам дека овој муабет реално ретко каде е објаснет убаво за човек утре да размисли на ваков чекор.
Monoblok tp ima sve vgradeno vnatre, split tp ima freonsko povrzuvanje megu vnatresnata i nadvoresnata edinica kako klimite. Prednosta na monoblok e lesnata montaza i demontaza, imaat malku ponizok cop od split tp, treba da se pazi zimno vreme da ne zamrzne da ne pukne izmenuvacot to est ne smee da se isklucuva i koga ne si doma.

Fenomenalni sistemi ima za greenje deneshno vreme. Cisti, kulturni, ekonomichni. Ne e ni skapo iskreno. Ako ne pati nekoj od toa da ima brend doma i ednostavno saka na poevtin nachin da si go reshi problemot so greenje (i ladenje) ima evtini varijanti od poevtinite brendovi. Eve, izminative denovi vo komshilukov se rastovaraa drva. Iskreno, zal mi e za lugjevo.

Не знаев дека ја шминкаат за улогава

tumblr_op6mizw8xB1smsmqro1_500.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom