Најдобрите и најглупавите направи од S.F. филмовите

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
29.002
Поени од реакции
61.832
Отварам тема за сите оние направи, играчки, апарати, изуми... од S.F. филмовите. Сите оние работи кои се плод на човековата имагинација и кои се толку добри што посакуваме да беа измислени и да ги имавме денес, како и оние кои се толку глупави што за време на филмот се прашувате: па добро, на кого му паднало на памет ова...?

Еве неколку изуми кои мене многу ми се допаѓаат:

1. Hoverboard-от од Back to the future II, дефинитивно најдобриот скејт-боард кој се појавил на филм.
061009095238_movie-inventions.jpg

2. Neuraliser-от од Меn in Black, со кој можете да си ја ресетирате меморијата.
061009105754_neuralizer3.jpg

3. Phaser-от од Star Trek, за да пецнете некој ако ве нервира. Има повеќе нивоа оваа cool направа
061009105933_phaser.jpg

4.Невидливата наметка од Predator. Нема потреба од коментари, мултипрактик направа
061009110017_predator_cloaker.jpg

5. Ласерскиот меч од Star Wars. Незнам што ќе ми е, ваљда да се чувствувам моќно :) :duel:
061009105718_lightsaber2.jpg

И секако, мал список од најглупавите изуми кои се појавиле на филм:

1. Теренско транспортно возило од Star Wars. Ако ви се верува дека една така напредна цивилизација може да направи вака глупаво преносно средство во форма на Слон со тенки нозе:
AT-AT_Walker.jpg

2. Бомбата - тиква од Spiderman. Онаа која кога ќе се распрсне, ги дезинтегрира луѓето до скелети. Мислам, ајде... :tapp:
goblin_pumpkin.jpg

3. Тракерот за мобилни телефони од The Dark Knight. Магична направа со која Бетмен во исто време може да ги следи сите разговори во Готам Сити. Направата визуелно ги лоцира оние кои муабетат. Машина која на многу луѓе им го расипа филмот.
dark-knight-poster.jpg

И така... вашите посакувани и апсурдни апаратчиња од S.F. филмовите, овде...

Според мене, најдобар изум од SF-филмовите е Emergency Medical Hologram од Star Trek: Voyager.

EMHMarkI.jpg

А најглупи ми се OOM-9 Droids од Star Wars Episode 1.

250px-OOM-9.JPG

Интересна тема ИоСоњо :)

Не практикувам да гледам СФ филмови, али од оние што ги имам гледано во моментов ми текнува на даската на Силвер Сурферот од Fantastic Four 2.
silversurfer.jpg

Ем си фраер и сурфаш на вода ако немаш поима од истото, ем можеш кај сакаш да летнеш, кул делува :)

А од глупиве во моментов не ми текнува, а се сложувам со точка 2 од прв пост, околу направата во Спајдермен, ептен глупо.

Онака да ве прашам, што мислите за машината во Paycheck?

Онаа со која можете да ја обиколите земјината топка цел еден пат, а коа ќе се вратите на истата точка - гледате во иднината.
Кул или глупост? :)

Не сум го изгледал тој Paychek, го имав еднаш дома ама незнам зошто не го гледав. Кул е да ја гледаш иднината, ма да многу пати тие изумите за гледање и тајм травел се циркус.

Онаа со која можете да ја обиколите земјината топка цел еден пат, а коа ќе се вратите на истата точка - гледате во иднината.
Глупаво е да ја гледаш иднината, зошто со тоа ништо од тоа што било предвидено нема да се случи. :)
Не сум го изгледал тој Paychek, го имав еднаш дома ама незнам зошто не го гледав. Кул е да ја гледаш иднината, ма да многу пати тие изумите за гледање и тајм травел се циркус.
Има еден куп сф филмови во кои се што се случува е збркано.
Да почнам од Хироус:
1. Прва сезона, Хиро од иднината иде и му кажува на Перо шо треба да направи. Не можел он да ја смени иднината?
2. Трета сезона од Хироус. Перо ги губи моќите, ама Перо од иднината сепак во минатото го пука Нејтан. По дифолт, Перо од иднината не би требало да пука, зошто Перо од сегашноста нема моќи. :)

Ај доста забегувам од темата да си ги кажам моите омилени и неомилени сф направи.
Омилени:

1. Sonic Screwdriver од Doctor Who

Sonicscrewdriver.jpg

Нема врата која не можеш да ја отвориш со ова, нема уред кој не можеш да го поправиш. :vozbud:

2. Телепортот од скоро сите сф филмови

Неомилени и немам, зошто тие шо не ми се допаѓаат и не ѓи паметам. :)

Back to the Future - DeLorean DMC-12 Time machine

Патуваш низ времето со кола. Друго што повеќе треба?

back-to-the-future.jpg

Star Trek - Food replicator

Си кажуваш која било храна или пијалок и она ти се реплицира за 1 секунда. Кул.

Coffee_replicates_then_mug-788830.jpg

Star Trek - Holodeck

Виртуелна реалност на највисоки ниво според своите желби. Повеќе ништо не треба...

Holodeck.jpg

Ова беа најдобрите изуми за мене. За најлошите ке ми треба време дур размислам...

Еве да набројам неколку поинтересни.
  • Телепортот од Star Trek
  • Фејзерот од Star Trek - го местиш на Стан пукаш, местиш Килл тепаш.
  • Warp Drive мотор од Star Trek, патување низ Hyperspace во Star Wars - брзина на светлината, што повеќе. Патуваш каде сакаш кога сакаш за кратко време.
  • R2-D2 и C-3PO
    starwars.jpg

Роботи како роботи ги има во многу филови, ама овие два ми се најинтерсни од сите.
Сега на овие ми текна, нормално има други кои вредат да се кажат овде.

Мислам дека немаше заобиколување на Земјата. Влегуваш во машината местиш ова она и ја гледаш иднината. Убо машинче, подобро изведено од други начини за да ја гледаш иднината кај некои други филмови.

Мислам дека немаше заобиколување на Земјата. Влегуваш во машината местиш ова она и ја гледаш иднината. Убо машинче, подобро изведено од други начини за да ја гледаш иднината кај некои други филмови.

Да, но принципот на работа беше со заобиколување на кривата на Земјината топка. Глеј го пак филмот. :)

Командниот брод на Генерал Гривус стар варс.

280px-InvisibleHandROTS.jpg

Нарада-звездени патеки
star_trek_2009_narada.jpg

Нај кул лик и херој

Сигурни вивер

sigourney-weaver-alien-3.jpg

Најдобар изум...дефинитивно телепортерот

390955750_6c78eb96dd.jpg

Се разбира и Сферата заслужува место

spherespheretd4.jpg

Најомилени:

1. Lt.Comander Data - Star Trek

Еден од најдобрите ликови во Ѕвездени патеки.
И еве ги неговите спесификации:

2. Телепортерот од Ѕвездени Патеки

3. Холодекот од ѕвездени патеки.

А најглупи ми се OOM-9 Droids од Star Wars Episode 1.

250px-OOM-9.JPG

Овој тип на дроиди се вика B1 Battle Droids, a OOM-9 се вика командантот на дроидската армија во The Phantom Manace. Инаку воопшто не мислам дека се глупи, баш напротив. Ефтини за изработка, така да можат да се произведат во огромен број. Нивните борбени способности не се баш најдобри, но бројната надмоќност на овие дроиди и донесе многу победи на Конфедерацијата за време на Clone Wars.

1. Теренско транспортно возило од Star Wars. Ако ви се верува дека една така напредна цивилизација може да направи вака глупаво преносно средство во форма на Слон со тенки нозе:
AT-AT_Walker.jpg

Не знам што им фали на AT-AT. За формата нема да коментирам, уопште не ми личи на слон, а и не изгледа така лошо. Во битките се страв и трепет за Бунтовничката Алијанса. Вооружен со моќни бластери, има речиси непробоен оклоп. Најдобро копнено борбено средство на Империјата. Единствена маана му е слабата подвижност. Но затоа во битка секогаш околу него за заштита се наоѓаат помалите и побрзи AT-ST.

Најдобри технологии - Стар Трек, Холодекот и Репликаторот, беконечно многу храна и забава, што друго ти треба? :smir:
Најбесмислени технологии - Повеќето од Војната на Звездите (вселенските камили, Звездата на Смртта и слично), и секако, лебдечкиот скирол од Враќање во Иднината :nenene:

35-2.jpg

Лееее умирав за скејтбордот на Марти. Убедливо најдобрата направа од сите sci-fi филмови.

Омилени имам многу, па зошто да не ги набројам сите.:)

1. The Death Star (Star Wars)
Death_star1.png

Минијатурна Планета/Месечина, како сакате наречете ја. Опремена со непробоен штит, секакви ласери, бластери и најмоќното оружје - ласерот за уништување на планети.
Премоќно створење, кој не би го посакал.:)

2."Костумот" на Darth Vader (Star Wars)
darth-vader.jpg

Едноставно го прави уникатен, моќен, доминантен...

3. The Force (Star Wars)

Не е гаџет, направа, изум, но едноставно ме фасцинира таа осмисленост и морав да ја споменам. (нема лутиш:))

4. Hoverboard-от на Марти (Back to the Future)
t10hoverboard.jpg

Спомнат е неколку пати ко што гледам, и вреди. Прекрасен изум, едноставно сакам да го имам бе.:)

5. Stargate (Stargate)
stargate1.jpg

Еден вид телепортација. Секоја планета си има по една ваква, пишуваш "координати" на планетата и оп, таму си. Што да биде повеќе. Перфектно.

6. Neuraliser (Men in Black)
t10neuralizer.jpg

Моќта на меморијата е во твои раце. :)

Не ми текнуваат други, сигурно ги има уште, ќе се надополнам другпат.
Исто и за најглупави, не ми текнуваат, ќе пишам другпат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom