Прекрасна тема, но за жал никаква дискусија.
300 и
Sin City како што спомнаа претходно мислам дека го заслужуваат врвот на листата.
Hellboy одлично прикажан,
Jonah Hex имаше добра актерска екипа и тука не ја сметам Megan Fox, туку како негативец John Malkovich и протагонист Josh Brolin.
Scott Pilgrim бе, не-толку сериозен стрип, но закон е напраен, Michael Cera го доловува ликот, како и карактерот за Ramona. Оно геј екс-дечковците нејзини баш се претставени лигаво, ептен иритирачки, да ги утепаш од ќотек.
Watchmen не беше добро прифатен од публиката пошто не беше и најлесен филм за гледање, а беше добро прикажан, фокусиран на карактерите, извлечено повеќе од оригиналната приказна.
Punisher со продолжетоците ја утнаа ептен. Посебно War Zone, а таков добар ладнокрвен карактер, без око да му трепне.
V for Vendetta! Е тоа е адаптација на лик. Исто како и
Watchmen, не толку добро прифатен од публиката.
Џимеј спомна погоре,
X-Men е добра адаптација, претставени се многуте карактери, можеби Wolverine е напраен помек, но сепак добро е.
Е сега, за
Superman и
Batman нема да спомнувам ништо, оти веќе се е праење пари, приказните испревртени... иако на многу луѓе баш овие два карактери им се омилени и не би сакале да бидат унаказени во следните продолжетоци.
Во групата со Superman и Batman, ќе го спомнам и
Spider Man кој ќе добие целосен reboot, ќе се снимаат повторно истите филмови, со целосна нова екипа. Како ќе заработат на едно исто два пати ако не на овој начин?
Мене лично ми е криво за карактерот и приказната на
Dr. Strange - The Sorcerer Supreme, која има добиена филмска адаптација, но во 1978 и сосема неуспешно. Анимираниот филм е сосема друга работа. Кој го има гледано, знае за што зборам.
Ете, деновиве излезе адаптацијата на The Green Hornet, следуваат куп други, Iron Man 3, Batman Year One, Thor, The Avengers, Flash, X-Men: First Class, X-Men Origins: Magneto, The Wolverine, Superman: The Man of Steel, Green Lantern, Captain America, Ant-Man, повеќето од добропознатите Marvel и DC Comics. Знам оти има уште што следуваат, сум ги изоставил, но еве, простор нека има за другите.
Да очекуваме адаптација и на Justice League 2013-2014та година