Најдобар производител на матични плочи?

• Креатор на темата Креатор на темата m.i.n.a
  • Време на започнување Време на започнување

Најдобар производител на матични плочи?

• ASUS

Гласови: 109 36,5%
  • ABIT

Гласови: 21 7,0%
  • MSI

Гласови: 48 16,1%
  • JWELE

Гласови: 7 2,3%
  • INTEL

Гласови: 50 16,7%
  • GIGABYTE

Гласови: 64 21,4%

• Вкупно гласачи
    299
Иначе интересно е тоа што порано имаше преку 250 производители на плочи. Денес има негде околу 50 тина од кој горе набројаните се најдобри ( vo anketata). Сепак врвот го држат МСИ АСУС и Гигабајт. Исто така мислам дека скоро сите плочи се Made in Taywan.

Незнам дал знаете но ASUS у суштина значи аs US ( amerika )

Со која иронија збори овој на видеово :pos2:

Dear Customers,

Gigabyte launched a complete top-to-bottom P55 line-up with SATA3 and USB3 called the GA-P55A series. Soon MSI will also have a model called P55-GD85 with USB3/SATA3 support. The big difference between MSI and Gigabyte is that Gigabyte does SATA3/USB3 the cheap way ! This implementation has some serious impact on performance! Check attached presentation!

Please spread attached PDF presentation to your customers. Make sure your customers know that Gigabyte GA-P55A has crippled VGA and that you pay extra for SATA3/USB3 but get less performance because of the cheap implementation

^Ова сам го смисли или некој ти помогна. :)
Или направи copy-paste на некој спам mail.
Немет high-end x58 и сега се фати за usb портите. Аман.

Иначе импелментацијата на новиот стандард е според строго одредени правила.
Неможат индивидуалните производители да бутаат тоа што нив ќе им текне.

Ете ти ја, X58 Eclipse, нели го слушаше батката што збореше. Иначе информацииве за Гигабајт се 1000000 % точни. Ќе видиш слики. Не е за усб порти торко. Не ти иде енглески ?

Тие SATA3 и USB3 ќе излезат за година - две, до тогаш Gigabyte, ASUS и останатите ќе ги унапредат матичните со подобри чипсети и контролери, по нова технологија и сл. Така да што ќе ми е да го купам тоа нешто кога нема ништо излезено од тоа(SATA3 И USB3)

Ете ти ја, X58 Eclipse, нели го слушаше батката што збореше. Иначе информацииве за Гигабајт се 1000000 % точни. Ќе видиш слики. Не е за усб порти торко. Не ти иде енглески ?

X58 Eclipse е средна класа, значи ништо посебно....

Да, да, точни се, како не....
Моментално само Nec има контолер за usb3.0, поточно NEC D720200F1.
И овој истиов го лупаат на сите нови матични и ревизии на постари модели.

А и во случај да има лоша имплементација од страна на gigabyte (што не ми се верува), нема сеуште usb 3.0 производи на пазарот.
Ваквите треба да се појават кон крајот на следната година, до тогаш многу работи ќе се променат.

Ај сега пробај нешто друго ... :tv:

Ние бате ги избацивме пред 10 години :tv:

Не за џабе е логото
msi_logo.jpg

Штета што сте ги избациле. Сега и да сакам да купам МСИ плоча, неможам, оти користам RAID 5......

Asus P55 boards come with a new type of DIMM slot called Q-Dimm which can only lock your memory from one side. So what will happen during transport? Right, the memory modules might fall out of the system. Your customer will find out at home that his new computer system does not work, leaving him unsatisfied

2d0fatl.jpg

Asus P55 boards come with a new type of DIMM slot called Q-Dimm which can only lock your memory from one side. So what will happen during transport? Right, the memory modules might fall out of the system. Your customer will find out at home that his new computer system does not work, leaving him unsatisfied

2d0fatl.jpg

Готово, ме убеди, крај, одам да поклонам се што имам од Асус и зимам само
banner_20091202151250.gif
. Какви перформанси, какви услови, се работи без прекорно.... и што е НАЈВАЖНО и што секој хај-енд корисник го бара: “САМО“ на MSI плочите, за рамот има по 2 прицврстувачи. Неверојатно!

Ај сеа логика: Не знам од кај ги копираш овие цитираниве работи... ама КАКО БЕ ЌЕ ПАДНЕ РАМОТ??? Демек зимаш компјутер, одиш дома, го ставаш куќиштето на земја и слушаш дека нешто си тропка внатре. Го отвараш, и гледаш разлетани рам плочки, така? ц ц ц....

X58 Eclipse е средна класа, значи ништо посебно....

Да, да, точни се, како не....
Моментално само Nec има контолер за usb3.0, поточно NEC D720200F1.
И овој истиов го лупаат на сите нови матични и ревизии на постари модели.

А и во случај да има лоша имплементација од страна на gigabyte (што не ми се верува), нема сеуште usb 3.0 производи на пазарот.
Ваквите треба да се појават кон крајот на следната година, до тогаш многу работи ќе се променат.

Ај сега пробај нешто друго ... :tv:

Ве гледам дека ја тормозите темата за USB3 па си реков да ви објаснам кој се проблемите ... па после да изјаснувате .

Значи контролерот нема врска со приказната ... И-5 процесорот (пошто има само 16х Пци-е интегриран контролер ) е порадо крив . Значи контролерот на Нец го има веке одамна ... Проблемот е што за да се добие полна усб3 функционалност треба да се земи барем 4х од ПЦИ експерс магистралите . Значи контролерот е најмал проблем од приказната .
Гигабајт на П55 ја зафркнаја работата со то шо зедоја 8х Пци-е магистрала и ја користат за Усб3 и Сата 6.0 . Тоа за прво значи дека ако ти уклучена УСБ 3 функциата графичката ти работи на 8х Пци-е . А ако имаш 2 графички УСБ 3 и Сата 6.0 автоматски се исклучува за двете графички да делат по 8х.

Проблемoт со тоа како да му се даде на П55 усб3 нема да го снема ...Али сметано дека со новиот дизајн на плочите со 2 чипа ( интегриран мемориски контролер и пци контролер на процесор и чипсет за се останато ) се зависи од процесорите на интел стнава малце тупа приказната пошто тие изгледа имат став :„ Шо ке ти е на Маин Стрим плоча да клаваш поке од 1 графичка “

И Милојко Ако веке се збора за темата со П55 ... На МСИ а богме и на АСУС изведбата со Нвидиа 200 PCI-e Бриџ ( Кој не мултиплицира Пци - е лејнови туку само ги дели дополнително ) е заправо поголемо сранје одколку гигабајтското решение ... ПОшто на Гигабајтското решение бар имаш полна брзина УСБ 3 и Сата 6.0 ... А на начинот на кој што АСУС и МСИ го решија проблемот никогаш нити имаш полни брзини на графичките на ПЦИ - е нит пак на УСБ3 .

Така да УСБ3 ... сега за сега не фала ... Кога ке излезат 8хх чипсетите на АМД , П65 на интел тогаш ке има вградена чипсетска подршка ... До тогаш ... Поарно е да не се купва ништо шо тврди дека има подршка .

Gigabyte GA-P55A series offer SATA3 & USB3. But to enjoy the full SATA3 or USB3 speed speed your 1st PCI-E x16 slot always runs at crippled 8x speed.

MSI P55-GD85 uses a PLX switch chip converting 4* PCI-E x1 Gen1 (250MB/s) lanes into 2* PCI-E x1 Gen2 (500MB/s) lanes. This gives enough speed for SATA3/USB3 without crippeling your VGA like Gigabyte GA-P55A series

Еве уште една многу битна информација за сите кој ќе купуваат P55 плочи .

Most P55 mainboard use plastic push-pins to attached their cooling to save cost. Problem is these don’t provide enough pressure to ensure optimal cooling. Also LN2 overclockers can not easy remove the cooling without damaging the push-pins

This why all MSI P55 boards come with metal screws to attach the cooling

Паднав во несвест ... :nesvest:

Ве гледам дека ја тормозите темата за USB3 па си реков да ви објаснам кој се проблемите ... па после да изјаснувате .

Значи контролерот нема врска со приказната ... И-5 процесорот (пошто има само 16х Пци-е интегриран контролер ) е порадо крив . Значи контролерот на Нец го има веке одамна ... Проблемот е што за да се добие полна усб3 функционалност треба да се земи барем 4х од ПЦИ експерс магистралите . Значи контролерот е најмал проблем од приказната .
Гигабајт на П55 ја зафркнаја работата со то шо зедоја 8х Пци-е магистрала и ја користат за Усб3 и Сата 6.0 . Тоа за прво значи дека ако ти уклучена УСБ 3 функциата графичката ти работи на 8х Пци-е . А ако имаш 2 графички УСБ 3 и Сата 6.0 автоматски се исклучува за двете графички да делат по 8х.

Како што веќе кажав разликата помеѓу x16 и x8 е 6%.
Додатно, нема usb3.0/sata6.0 производи на пазар.
Додатно2, 5% од корисниците користат повеќе од една графичка.
Додатно3, nec контролерот е тазе (нема ни месец дена откако излезе).

Gigabyte GA-P55A series offer SATA3 & USB3. But to enjoy the full SATA3 or USB3 speed speed your 1st PCI-E x16 slot always runs at crippled 8x speed.

MSI P55-GD85 uses a PLX switch chip converting 4* PCI-E x1 Gen1 (250MB/s) lanes into 2* PCI-E x1 Gen2 (500MB/s) lanes. This gives enough speed for SATA3/USB3 without crippeling your VGA like Gigabyte GA-P55A series
Еве уште една многу битна информација за сите кој ќе купуваат P55 плочи .

Most P55 mainboard use plastic push-pins to attached their cooling to save cost. Problem is these don’t provide enough pressure to ensure optimal cooling. Also LN2 overclockers can not easy remove the cooling without damaging the push-pins
This why all MSI P55 boards come with metal screws to attach the cooling

Читај погоре....

Болд : Ти сериозен си или ..... :nesvest:

Готово, ме убеди, крај, одам да поклонам се што имам од Асус и зимам само msi . Какви перформанси, какви услови, се работи без прекорно.... и што е НАЈВАЖНО и што секој хај-енд корисник го бара: “САМО“ на MSI плочите, за рамот има по 2 прицврстувачи. Неверојатно!

Ај сеа логика: Не знам од кај ги копираш овие цитираниве работи... ама КАКО БЕ ЌЕ ПАДНЕ РАМОТ??? Демек зимаш компјутер, одиш дома, го ставаш куќиштето на земја и слушаш дека нешто си тропка внатре. Го отвараш, и гледаш разлетани рам плочки, така? ц ц ц....

А бе Корун ... ако вика Милојче дека ќе паднат, значи ќе паднат... :)
Нема заебавање, ај сега марш сите во ривер по msi гомнемици ... :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom