Национализам...позитивен или негативен?

• Креатор на темата Креатор на темата Wade
  • Време на започнување Време на започнување
Oк. :(
Напротив. Имам замерки за некои денешни текови, имам замерки за сервилноста на народов, за неговата неспособност да се солидаризира меѓу себе во таа најбитната, егзистенцијална смисла и да се бори за своите права и слободи со тоа што ќе ги учука овие face first во тоа стиропорот. Ама чоечка мака е тоа, а луѓе, нели, не постојат.
:place:

Кога 24 Мај ќе биде на исто рамниште со Велигден и Божик, или Ѓурѓовден ќе биде денот на македонската војска, може да зборуваме за некаква гордост.

Ама освен верни следбеници на југословенизмот повеќе и нема потреба да се очекува од овој народ.

пс. Србите и славно воено минато е еден од поголемите оксиморони на Балканот.

Десет пати посилен континуитет бидејќи од цар Самоил наваму ако ништо друго има бар биолошки континуитет.

Од сулејман величенствениот и турската сперма во нашите прабаби има уште 100 пати појак биолошки континуитет.

Од сулејман величенствениот и турската сперма во нашите прабаби има уште 100 пати појак биолошки континуитет.
90% од тоа војниците биле потурчени јаничари, торбеши и крали марковци. Не се толку страшни црните арапини.

Сигурно, остатокот 10% биле норвежани.
nai povishe od tie 10% bile iliri od dardania (okolu 68%), posle imalo grci od epir (ustfari albanski vojnici so grçki dresovi) (nekade okolu 49%), a ostanatokot mozhda bile qetforica bullgari i dvajca antiçki slloveni od skandinavia.

Последно уредено:
nai povishe od tie 10% bile iliri od dardania (okolu 68%), posle imalo grci od epir (ustfari albanski vojnici so grçki dresovi) (nekade okolu 49%), a ostanatokot mozhda bile qetforica bullgari i dvajca antiçki slloveni od skandinavia.
Pse be Daixhi, nuk ka slavomaqdonisht futbolisti? Ako je imal takov kontinuiteti, i mie qe imafme jaki futbollisti, zaradi jaki ilirski geni. A vidis, samo xhemaili, xhaka, i çistokrfni albanci samo gi biva za futbolisti!

Pse be Daixhi, nuk ka slavomaqdonisht futbolisti? Ako je imal takov kontinuiteti, i mie qe imafme jaki futbollisti, zaradi jaki ilirski geni. A vidis, samo xhemaili, xhaka, i çistokrfni albanci samo gi biva za futbolisti!
Ne si go sfatil poentata zashto si ushte axhami. Genetiçki vo ballkanot site se etniçki çisti, a nai povishe posle koga çe mu banjat so sapun me shamponit. A futbollot go kazhuva sukcesot na koi imat nai jak prosperiteti vo ballkanot! Sigurisht! Izviçnik!

Ova me potseti na Juliet od adrs koga otide da zhivee so lost.

Национализмот (а не државата) е тој што е потребен за зачувувањето на нацијата. Нација без чувства на националност или ќе се расцепи или ќе биде голтната од нешто поголемо од нејзе. Потребно е да знаеш од кој тим припаѓаш за да преживееш на овој свет. И нема потреба да се залажуваме себеси: опстанокот е и секогаш бил тимска задача.
Зошто го премолче прашањето во врска со идентификациската карактеристика на национализмот? Како посвоен бугарин во Русија ќе знае дека не е русин? На кој тим ќе припаѓа тој?
Ако некој мора да ти каже што си за да знаеш, тогаш на кој начин тоа е твој идентитет?

Зошто го премолче прашањето во врска со идентификациската карактеристика на национализмот? Како посвоен бугарин во Русија ќе знае дека не е русин? На кој тим ќе припаѓа тој?
Ако некој мора да ти каже што си за да знаеш, тогаш на кој начин тоа е твој идентитет?

Една банана е посвоена од гајба јаболки.
Како таа посвоена банана што живее во гајба со јаболки ќе знае дека не е јаболко? На кој тим ќе припаѓа таа?
Ако некој мора да ти каже дека не си јаболко за да знаеш дека не си јаболко, тогаш на кој начин јаболклукот е твој идентитет?

97BkJYy.jpg

Една банана е посвоена од гајба јаболки.
Како таа посвоена банана што живее во гајба со јаболки ќе знае дека не е јаболко? На кој тим ќе припаѓа таа?
Ако некој мора да ти каже дека не си јаболко за да знаеш дека не си јаболко, тогаш на кој начин јаболклукот е твој идентитет?

97BkJYy.jpg
Бананата и јаболкото имаат повеќе основи по кои се разликуваат - облик, вкус и слично.
Што е еквивалент кај национализмот? Како посвоениот бугарин ќе знае дека не е рус, доколку никој не му каже дека е посвоен? Јазикот не му е вроден туку мора да го научи, исто е и со историјата и културата.
На кој начин тоа што не е веродено и што мора некој да ти го каже е твој идентитет? Правиш аналогија со овошја, но на бананата никој не и кажал дека е банана, нејзините карактеристики ја прават тоа што е.

Последно уредено:
Бананата и јаболкото имаат повеќе основи по кои се разликуваат - облик, вкус и слично.
Што е еквивалент кај национализмот? Како посвоениот бугарин ќе знае дека не е рус, доколку никој не му каже дека е посвоен? Јазикот не му е вроден туку мора да го научи, исто е и со историјата и културата.
На кој начин тоа што не е веродено и што мора некој да ти го каже е твој идентитет? Правиш аналогија со овошја, но на бананата никој не и кажал дека е банана, нејзините карактеристики ја прават тоа што е.

Исто е и кај луѓето, љубопитна банано.
Различните националности имаат различен генетски состав кој што е уникатен единствено за нивното подрачје. Овој уникатен микс од генетски халпогрупи влијае на физичките и когнитивните карактеристики на еден човек. Неговата боја на кожа, бојата на неговата коса, очи, градбата на телото, висината, големината на мозокот, интелигенцијата итн.

6c0K2Zf.png

Исто е и кај луѓето, љубопитна банано.
Различните националности имаат различен генетски состав.
Хм...дали тоа јас нешто сум пропуштил по биологија.....? Дали постои ген што ја одредува националноста и ако постои кој ген е тоа?! Ете, како посвоениот бугарин ќе дознае дека не е рус благодарение на тој ген?

Хм...дали тоа јас нешто сум пропуштил по биологија.....? Дали постои ген што ја одредува националноста и ако постои кој ген е тоа?! Ете, како посвоениот бугарин ќе дознае дека не е рус благодарение на тој ген?
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Значи се ти е дадено погоре, бев мошне трпелив со тебе. Незнам дали намерно се правиш наудрен или едноставно толку ти фаќа црпката, али за мене беше доволно дискусија за денес.
Буквално се осеќам како да му објаснувам на аутистично дете како да собира и одзема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom