Набројте барем пет нешта за кои сте благодарни на Господ

Значи универзум кој постои одсекогаш а не е креиран?
Како дошол да постои? Тоа е прашањето.
Out of nothing,nothing comes ;)

Да ја читаше темата за Аквински, и малку размислуваше, глупости од типот:
непредизвикани по пат на каузалност.
...немаше да тересеш, ни да тераш припрост инает на темава.

Еве, цитирам едно мислење од таа тема, размисли за ова:

Кант тврдеше дека парадоксите се јавуваат затоа што просторот и времето, исто како каузалноста се функции на нашиот ум, со чија помош ние воспоставуваме ред во сетилноста. Тие реално не постојат независно од нас.

Исто како и Господ. Од каде дошол?

Tоа збориме,ако одиме од каде дошол господ т.е кој го “створил господ“,ќе се запрашаме “кој е створителот на створителот на господ“....ќе одиме во бесконечност.
Ова го опишав горе со примерот:
Тоа е исто како на пример “Гонзо“ сака да шутира но за да шутира му треба дозвола од “бодихрама“,“бодихрама“ за да даде дозвола треба да ја праша “кламидија“,ако оди вака до бесконечност прашање е дали “гонзо“ ќе шутне?

Значи некој мора да “шутне“ т.е мора да има старт(бидејќи ако нема старт,нема да постои).
За да постои таков старт,значи бог мора да биде еден и единствен(во спротива оди во бесконечност),неможе да биде воопшто сличен на неговата креација(ако е дел од универзумот,ќе речевме универзумот постои и пред да постои-тотално нелогички),не може да роди нити да е роден,е семоќен,абсолутен,никој него не е рамен и е тотално независен.Во спротива се друго нема смисла.

Зошто би било нелогично ако говориме за креатор кој представува нешто сосема различно од нас.Креатор кој,ако замислиме го створил цел универзум,поседува неверојатно знаење...т.е таквиот креатор е надвор од сето она што нашиот ограничен ум може да замисли.

Тој со знаењето Харвард дан имат завршено?

Старт имаат времето и просторот, универзумот постоел одсекогаш. Пред да почнат времето и просторот, постоел само сингуларитетот - одсекогаш. Што значи универзумот нема почеток, има само фаза од која доживува промена - од статична во динамична.

Еј Хопкинг, остај ти сингуларитет сеа.. Старт имале времето и енергијата.... а просторот постоел одсекогаш.
Него, и јас го имам читано/гледано како ги објаснува работите... ај добро да речиме Биг Бенг е океј, мада сумливо ми е и то до негде... (нели претходно универзумот бил концентриран во атом со невидена густина, нешто ко Винзипован или рарован :icon_mrgr:)..
А пред тоа, од ништо настанало нешто. Да речиме дека и во тоа верувам.
Е сеа, тоа "нешто" уште да ми објаснит некој кај се наоѓа, ќе бидам многу благодарен. :cuc:

Tоа збориме,ако одиме од каде дошол господ т.е кој го “створил господ“,ќе се запрашаме “кој е створителот на створителот на господ“....ќе одиме во бесконечност.
Ова го опишав горе со примерот:
Тоа е исто како на пример “Гонзо“ сака да шутира но за да шутира му треба дозвола од “бодихрама“,“бодихрама“ за да даде дозвола треба да ја праша “кламидија“,ако оди вака до бесконечност прашање е дали “гонзо“ ќе шутне?

Значи некој мора да “шутне“ т.е мора да има старт(бидејќи ако нема старт,нема да постои).
За да постои таков старт,значи бог мора да биде еден и единствен(во спротива оди во бесконечност),неможе да биде воопшто сличен на неговата креација(ако е дел од универзумот,ќе речевме универзумот постои и пред да постои-тотално нелогички),не може да роди нити да е роден,е семоќен,абсолутен,никој него не е рамен и е тотално независен.Во спротива се друго нема смисла.
Едноставно е - како што на Господ не му е потребен почеток (постои одсекогаш), така и на универзумот не му е потребен почеток или креатор - постои одсекогаш.
Биг бенг - от е само експанзија - ширење, со кое времето и просторот од статична преоѓаат во динамичка состојба на постоење.

Болдот ти ги сруши сите тврдења за Бог кој ги даде. Тврдеше дека Бог е вечен и нема почеток, за после да го напишеш болдот - ако нешто нема старт, неможе да постои.

Еј Хопкинг, остај ти сингуларитет сеа.. Старт имале времето и енергијата.... а просторот постоел одсекогаш.
Него, и јас го имам читано/гледано како ги објаснува работите... ај добро да речиме Биг Бенг е океј, мада сумливо ми е и то до негде... (нели претходно универзумот бил концентриран во атом со невидена густина, нешто ко Винзипован или рарован :icon_mrgr:)..
Е сеа, тоа "нешто" уште да ми објаснит некој кај се наоѓа, ќе бидам многу благодарен. :cuc:
Не постоел просторот одсекогаш, погрешно си го разбрал. Просторот и времето се еден феномен кој се нарекува - просторвреме. Со Биг Бенгот почнува да се шири просторот и да тече времето, што значи сингуларитетот бил точка каде целиот простор, време и материја биле сконцентрирани.

1. mnogu blagodaren za kocenjeto na evolucijata, ne bi sakal sega da ziveam na mars. Crveno e mnogu.
2. za vkorenuvanje na mnogu retardirani ideologii, rasposnavanje karakteri nikogas ne bilo polesno.
3. blagodarnost sto postoi pa sam mi zima danok za da ja dvizi ekonomijata so negovite hramovi i celiot toj funckionalen sistem.
4. the dark ages
5. miki1

Не постоел просторот одсекогаш, погрешно си го разбрал. Просторот и времето се еден феномен кој се нарекува - просторвреме. Со Биг Бенгот почнува да се шири просторот и да тече времето, што значи сингуларитетот бил точка каде целиот простор, врмеме и материја биле сконцентрирани.

Братче, супер го разбрав јас него хехехехе, него финтата е што уствари не можам да го сфатам.

Значи, не можеме да прашаме што имало пред Биг Бенгот, зошто тогаш е самиот старт на времето и ширењето на просторот со балон ефект.. После тоа хронолошки се појавило се друго... бла бла
Е сеа види... таа ТОЧКАТА уствари под енормна сила на гравитација го собрала цел универзум со се партали во еден атом. (пред бб)
Со твој зборови, сингуларитет или статична состојба на елементарите стостојки на универзумот.

И таа точката сеа, остај што во нејзе има одговор на се.. плус се наоѓа НИГДЕ?
Што значи тоа, се наоѓа или не се наоѓа? Ако постоела, значи се наоѓала НЕГДЕ...
Е тоа негде, е тој простор за кој што ти прам маубет, и апсолутно не можам да се сложам дека просторот настанал во ББ.
Дури мислам и дека Биг Бенга има имано многу, има мултиверзум... како што во праксата до сега се покажало. Збир на планети - сончев систем > збир на звезди - галаксија, збир на галаксии - универзум, збир на универзуми - мултиверзум, и така до сабајле.
Значи воопшто да не се замараме со тоа КАКО сме настанале ние или универзумов.... туку ме интересира само КАДЕ се наоѓаме? Кратко и јасно. Или сме некаде, или сме никаде. Ако сме никаде, тогаш сме за никаде :icon_mrgr:

Едноставно е - како што на Господ не му е потребен почеток (постои одсекогаш), така и на универзумот не му е потребен почеток или креатор - постои одсекогаш.
Биг бенг - от е само експанзија - ширење, со кое времето и просторот од статична преоѓаат во динамичка состојба на постоење.

Болдот ти ги сруши сите тврдења за Бог кој ги даде. Тврдеше дека Бог е вечен и нема почеток, за после да го напишеш болдот - ако нешто нема старт, неможе да постои.

Значи,реков,универзумот мора да има старт т.е мора некој да го створил (бог го ставив како креатор бидејќи тврдев дека оут оф нотинг камс нотинг).
А таков бог може да биде само еден,единствен,семоќен,сезнаен,не е роден т.е е без почеток,абсолутен,одсекогаш/засекогаш.....се разбираме нели?

Братче, супер го разбрав јас него хехехехе, него финтата е што уствари не можам да го сфатам.

Значи, не можеме да прашаме што имало пред Биг Бенгот, зошто тогаш е самиот старт на времето и ширењето на просторот со балон ефект.. После тоа хронолошки се појавило се друго... бла бла
Е сеа види... таа ТОЧКАТА уствари под енормна сила на гравитација го собрала цел универзум со се партали во еден атом. (пред бб)
Со твој зборови, сингуларитет или статична состојба на елементарите стостојки на универзумот.

Што значи тоа, се наоѓа или не се наоѓа? Ако постоела, значи се наоѓала НЕГДЕ...
Е тоа негде, е тој простор за кој што ти прам маубет, и апсолутно не можам да се сложам дека просторот настанал во ББ.
Дури мислам и дека Биг Бенга има имано многу, има мултиверзум... како што во праксата до сега се покажало. Збир на планети - сончев систем > збир на звезди - галаксија, збир на галаксии - универзум, збир на универзуми - мултиверзум, и така до сабајле.
Значи воопшто да не се замараме со тоа КАКО сме настанале ние или универзумов.... туку ме интересира само КАДЕ се наоѓаме? Кратко и јасно. Или сме некаде, или сме никаде. Ако сме никаде, тогаш сме за никаде :icon_mrgr:
Прашањево е во категира - дали бројот 5 е педер или стрејт. Ваквите прашања немаат ниту точен ниту неточен одговор затоа што бројот 5 нема сексуална ориентација, самото прашање е несоодветно.
Прашањето "каде" се наоѓал сингуларитетот е од ист калибар. Просторот има својства да се шири и собира, тој не е апсолутен, сингуларитетот е состојба во која целиот простор е собран во една точка, и прашањето каде е таа точка едноставно нема смсила исто како и прашањето дали бројот 5 е педер.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 02:54 ---
Значи,реков,универзумот мора да има старт т.е мора некој да го створил (бог го ставив како креатор бидејќи тврдев дека оут оф нотинг камс нотинг).
А таков бог може да биде само еден,единствен,семоќен,сезнаен,не е роден т.е е без почеток,абсолутен,одсекогаш/засекогаш.....се разбираме нели?
Како што Бог немора да има почеток, така и универзумот, се останато веќе го дискутиравме.
Има и трета опција се вика пантеизам - Бог и универзумот се всушност едно исто.

Прашањево е во категира - дали бројот 5 е педер или стрејт. Ваквите прашања немаат ниту точен ниту неточен одговор затоа што бројот 5 нема сексуална ориентација, самото прашање е несоодветно.
Прашањето "каде" се наоѓал сингуларитетот е од ист калибар. Просторот има својства да се шири и собира, тој не е апсолутен, сингуларитетот е состојба во која целиот простор е собран во една точка, и прашањето каде е таа точка едноставно нема смсила исто како и прашањето дали бројот 5 е педер.

Знам бе бате знам :pos:(y)

На тој од библијата и тој муслиманскиот мислиш?

На ниту еден господ не мислам без разлика дали е Буда, Јуда, Исус, Алах, Кришна итн.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 13:42 ---
Па не баш,физички не е возможно...чекај, за астрална проекција да не ми збориш ? :D
Според Шредингеровата равенка елементарните честички можат да се наоѓаат истовремено во различни координатни точки, ама физика се уште не може да го објасни овој феномен.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 13:45 ---
Тој со знаењето Харвард дан имат завршено?

Зависи како гледаш на времето како димезија или човечка креација со цел полесно да се ориентира во просторот. Јас на пример многу е не верувам во времето.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 13:49 ---

Погрешно се искажуваш. Како може сето тоа да било концентрирано во атом кога атомите се содале откако се создале елементарните честички преку Биг Бенгот.

Како што Бог немора да има почеток, така и универзумот, се останато веќе го дискутиравме.
Има и трета опција се вика пантеизам - Бог и универзумот се всушност едно исто.[/quote]

Дали универзумот има почеток? По ова прашање има различни теории “if the universe is infinite,then..."
Александар Виленкин пропозираше три теории под кои услови би бил универзумот без почеток т.е бесконечен.Сите три теории на крајот паднаа во вода.
Повеќе тука:

http://www.uncommondescent.com/inte...-have-says-that-the-universe-had-a-beginning/

Според него поголема е веројатноста универзумот да има почеток отколку да нема.

Зависи како гледаш на времето како димезија или човечка креација со цел полесно да се ориентира во просторот. Јас на пример многу е не верувам во времето.
--- надополнето: 3 октомври 2013 во 13:49 ---

Погрешно се искажуваш. Како може сето тоа да било концентрирано во атом кога атомите се содале откако се создале елементарните честички преку Биг Бенгот.

1.Времето е феномен што според мене егзистира, иако ние луѓето го користиме за сосем други работи.
Се потпирам на фактот што материјата(енергијата) е динамична, и при тој процес на движење неизбежно се креира факторот време.

2.Мислев сконцентрирано во една точка со големина на атом. Не ме сваќај толку буквално, ова е сепак само теорија, и не е моја :)

Него да не бегаме од темава, ќе не пријавет ;):icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom