Муслимански свадбени обичаи

• Креатор на темата Креатор на темата Тикви4ка
  • Време на започнување Време на започнување

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Е баш деновиве в комшии се правеше муслиманска свадба. Какви обичаи практикуваат муслиманите пош кога и да поминев не ја видов невестата... кога ја носат, како дали има некој интересен, народски кажано, адет?

Е баш деновиве в комшии се правеше муслиманска свадба. Какви обичаи практикуваат муслиманите пош кога и да поминев не ја видов невестата... кога ја носат, како дали има некој интересен, народски кажано, адет?
Трае три дена, има музика цело време, и знам дека зетот убаво си го јаде од сватовите на пат кон собата за кај младата :)

Трае три дена, има музика цело време, и знам дека зетот убаво си го јаде од сватовите на пат кон собата за кај младата :)
More na da ubavo si go jade, sreken bi bil ako pomine bez nekoja skrsenica :vozbud::vozbud:

p.s. inaku , za informacija, ne e toa muslimanski obicaj. Se objasnuvaa drugite na drugata tema, onaa za hristijanskite obicai, istoto vazi i tuka, nisto ne e povrzano so religijata, tuku ednostavno so tradicijata vo toj kraj kaj sto se desava svadbata.

More na da ubavo si go jade, sreken bi bil ako pomine bez nekoja skrsenica :vozbud::vozbud:

p.s. inaku , za informacija, ne e toa muslimanski obicaj. Se objasnuvaa drugite na drugata tema, onaa za hristijanskite obicai, istoto vazi i tuka, nisto ne e povrzano so religijata, tuku ednostavno so tradicijata vo toj kraj kaj sto se desava svadbata.
е добро де... кажи што обичаи практикувате на свадба во тв ојот крај

Едно е сигурно...се пука од калашњиков, за друго незнам. А пред тоа, разбира се, невестата се купува.:pos2:

Се разбира, за време на свадбата се применува и т.н. гувеење со залепени трепки...
:pos2:

Е да,и мене ме интересират обичаите нивни.Мислам дека повеќе дена трај свадба кај муслиманите и невестата секој ден е облечена во друг фустан(во боја).:toe:

Ви кажаа еднаш, ќе ви кажам јас уште еднаш: фустаните на невестата, пукањето од калашњиков, тридневната музика, ќотекот на младоженецот... се работи кои се прават во одредена средина... немаат врска со исламот.
Ако мислите во тој правец да ја терате темата, тогаш не и е местото тука. Фустаните на невестата можат да одат во "Мода и убавина", ќотекот на младоженецот во "Чек дис аут"...
Од друга страна, што очекуваш од авторов на темата кој за христијански обичај ја смета погачата :icon_lol:

Ви кажаа еднаш, ќе ви кажам јас уште еднаш: фустаните на невестата, пукањето од калашњиков, тридневната музика, ќотекот на младоженецот... се работи кои се прават во одредена средина... немаат врска со исламот.
Ако мислите во тој правец да ја терате темата, тогаш не и е местото тука. Фустаните на невестата можат да одат во "Мода и убавина", ќотекот на младоженецот во "Чек дис аут"...
Од друга страна, што очекуваш од авторов на темата кој за христијански обичај ја смета погачата :icon_lol:
чекај пак се зафаќаш?
поентата ми беше дека муслиманите и христијаните немаат исти обичаи на свадба.. кај нас одат сите тоиптан а кај вас посебно мажи посебно жени, кај нас невестата најчесто има бела венчаница а кај вас тоа е најчесто фустан во боја..
на тоа мислев
а ти ако имаш желба пак да се закаруваш бујрум

Се чудам на твоето незнаење, не дека се закарувам. Не заслужуваш да се закарувам со тебе.

Одењето топтан и одењето посебно мажи и жени се религиска работа ама не и до толку. Верувам дека според религијата, и од христијаните се бара најверојатно разделени да се мажот и жената. А можеби и не, сеедно. Во секој случај, тоа "недоразбирање" ептен лесно и во еден пост можеме да го решиме. Исламот бара мажите и жените во многу сфери од животот да се разделени. Не вика во "свадба", туку на работа, на гости... епа ете и на свадба. Христијанството не носи таква порака? Океј, многу интересен обичај. Како да не.

Темава е глупа (извинете што така ја класификувам, ама едноставно не постои друг термин за правилна класификација на темава) бидејќи одредените обичаи кај одредени народи се соодејствуваат со религијата. Значи во ред е ние да дискутираме за свадбените обичаи на албанците и македонците, струмичаните и кондовчаните... ама не од религиска гледна точка.

Во религите (исламот и христијанството, иако за второто не сум сигурен) не постои термин свадба. И двете религии (според мои скромни знаења за втората) се бара младоженците да ги венча свештено лице. Ја зимаш невестата пред оџа/поп, он си ја врши својата процедура (кај муслиманите им кажува молитва пред двајцата со кој го официјализира бракот пред Алах). Тука завршува религиозноста. Таа нит ги одредува модните детали на невестата (јој, дали имал цвеќиња фустанот, дали бил бел или малку испрљан на ќошот доле лево) или количината на квасец во погачата.

Тотално промашена тема за крај.

Едит: Младоженецот ја е*е невестата на првата брачна ноќ во исламот, замислете :uvo:

Во религите (исламот и христијанството, иако за второто не сум сигурен) не постои термин свадба. И двете религии (според мои скромни знаења за втората) се бара младоженците да ги венча свештено лице. Тука завршува религиозноста..
Затоа напишав дека ова нема врска со христијанството а очигледно ни со муслиманството...Едноставно споено на земја е споено и на небото и толку..не се потребни циркуски атракции за да се фати "магијата"..

Princ vo pravo si. I nie sme Hristijani i vo Germanija se hristijani. Nie pravime svadba so 300 gosti, a tamu so 30. Najglup obicaj sto go imam videno e toa sto i zetot se zboguva so negovite i nevestata so nejzinite (vo hristijanstvo zboram). Se utepav od smeenje. Abe ili zetot ili nevestata birete.

Princ vo pravo si. I nie sme Hristijani i vo Germanija se hristijani. Nie pravime svadba so 300 gosti, a tamu so 30. Najglup obicaj sto go imam videno e toa sto i zetot se zboguva so negovite i nevestata so nejzinite (vo hristijanstvo zboram). Se utepav od smeenje. Abe ili zetot ili nevestata birete.

Како тоа се збогува? Јас до сега немам чуено, нит видено такво збогување.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom