Мусака

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
ало не ми ја дирајте Катја :evil:

The`bItCh напиша:
Изгледа требит се да пишам одма под постираниот рецепт..
рецептот за мусаката (за која што се фативте) го најдов што го најдов .. го средвев малку бла бла и до него имаше слика.. но, сликата не можев да ја земам и се потрудив на гогл да најдам слика слична на таа која што беше до рецептот.. и најдов слична на оригиналната.. сакате вервите не сакате не морате.. ако толку ви пречи сликата кажете ќе ја тргнам.
Nemoj da se nerviras uste si mlada :wink: napisav samo kako sto e :!: A mene ne mi smeta slikata(a ne mi se ni dopaga´kako jadenje)Aj so zdravje :D

Вегетаријанска мусака

- 2 модри патлиџани
- 160 гр. кравјо сирење
- 160 гр. кашкавал
- 4 јајца
- брашно
- 200 мл. млеко
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Модрите патлиџани ги лупиме и на даската за сечење ги сечкаме на тенки парчиња по должина. Парчињата ги ставаме во една чинија настрана. Во еден поголем длабок сад кршиме 2 јајца и почнуваме да матиме со жица за матење. Матејќи со жицата во садот додаваме брашно, малку сол и вода и ја правиме смеса како за палачинки.
На оган ставаме тава за пржење и во неа ставаме масло да се загрее. Секое парче модар патлиџан од двете страни го валкаме во подготвената смеса и го ставаме да се пржи. Испржените модри патлиџани ги вадиме на чинија, обложена со хартиени салфетки за да ја впијат мрснотијата.
Земаме една керамичка тава и ја попрскуваме со масло за јадење. Во тавата редиме еден ред модри патлиџани, па на крупната страна од рендето рендаме сирење. Потоа повторно редиме модри патлиџани, а врз нив парчиња кашкавал. Повторно редиме модри патлиџани.
Две јајца кршиме во еден подлабок сад. Ги матиме со жица за матење и ги посолуваме. Во садот го додаваме млекото и со ова ја преливаме содржината во тавата. Тавата ја ставаме во рерна да се пече мусаката. Печеме 40- тина минути на температура од 200 степени. Откако мусаката ќе добие златно- румена боја ја вадиме тавата од фурна и ја ставаме на работната маса. Со нож мусаката ја сечеме на парчиња, а со лажица решетка парчињата ги ставаме на чинија за сервирање. На чинијата ставаме една модла која ја полниме со овчо кисело млеко.

Мусака од компири и тиквички

Потребни состојки:[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

- 500 гр. Компири
- 1 тиквичка
- 300 гр. Кашкавал
- 1 главица кромид
- 2 домата
- 100 гр. Сирење
- јогурт
- 1 главица лук
- мајчина душичка
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Подговотка:

Еден огноотпорен сад го намрснуваме со масло за јадење. На даската за сечење варените компири ги сечеме на тенки кругови и ги редиме во огноотпорниот сад. Врз компирите го рендаме сирењето. Потоа на тенки кругови ја сечкаме излупената тиквичка. Парчињата тиквичка ги редиме во огноотпорниот сад врз ренданото сирење. Потоа на крупно го рендаме кашкавалот и го ставаме во огноотпорниот сад врз тиквичките. Кромидот ситно го сечкаме и го редиме врз кашкавалот. Доматите ги сечеме на тенки кругови и ги редиме во садот. Во еден длабок сад го ставаме јогуртот. Чешнињата лук ситно ги сечкаме. Во садот со јогурт додаваме мајчина душичка и промешуваме со лажица. Потоа во садот го додаваме сечканиот лук, посолуваме и додаваме мелен црн пипер. Во садот додаваме малку млеко. Наредената мусака во огноотпорниот сад ја полеваме со масло за јадење, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Потоа мусаката ја преливаме со претходно подготвениот прелив од јогурт, млеко и зачини. Огноотпорниот сад го ставаме да се пече во фурна 20- тина минути на температура од 250 степени. Откако мусаката убаво ќе се запече го вадиме садот од фурна и го ставаме на работната маса. Со лажица решетка најпрво ги одлепуваме краевите од мусаката од садот. Потоа поголеми парчиња од мусаката вадиме на чинија за сервирање. Декорираме со гранче рузмари. Мусаката од компири и тиквички е подготвена.
[/FONT]

CopyOfDeath, еве ти рецепт.

абе мусака без месо тоа е ништо а и јадење без месо не рачунам
Стај малце месо у мусаката

CopyOfDeath напиша:
абе мусака без месо тоа е ништо а и јадење без месо не рачунам
Стај малце месо у мусаката

Па ти ми бараше ваква мусака бе.:icon_mad:
Стај си и месо ако толку сакаш. Ако не знаеш рецепт имаш на прва страна.

Ок Сепак фала на јадењето мислам на рецептот ке пробам и јас да зготвам нешо

Еве ти рецепт мој шо јас си го правам лесен и многу слаток.
Вака:
1кг до 1,3кг компир
500г. мелено мешано месо
кромид
павлака
2-3 јајца
малку мелеко
бегета,црн пипер,сол.

Како прво ги лупам компирите и ги варам.Меленото месо се пржи во тава со ситно сецкан кромид.Кога е испржен се додава вегета,црн пипер и малку сол по укус.Сварените компири се сечат на тркалца така да еден ред компири еден ред мелено месо се до крај.Се става во рерна да се пече пола саат.Во мегувреме ја матам павлаката со јајцата и малку млеко да не биде густо и пола лажичка оцет.Се полива мусаката и пак се пече десетина минути.На крај по желба јас ставам и рендан кашкавал уште пет минути печење и готовоооо.

Ви посакувам добар апетит:wink:

фала фала од сега натаму кој бара жена ке пракам на форумов на сите ке ве фалам како тоа добро готвите:icon_lol:

Абе гледај чоек, за Бич гарантирам дека е добра готвачка, пошто погледни во гурманско катче, скоро сите теми таа ги отворила, а и 99% од рецептите се нејзини.. така доволно е да знај како се вика јадејната, а сигурно има вејке (70%) пробано да направи..или направено нормално...
Иначе Бич јас ти барав рацета за мусака и воедно Фала...
Наташа, слична „мусака„ и јас правам со малце рендан морков и сецкан модарпатлиџан.... али баарав, рацета како е точно македонска...
Благодарим...

Jas pravam musaka so bechamel sos
Anastasia`s Musaka
500 gr melesno meso
1 glavica kromid
4 dl rendan kaskaval
2 lazici brasno
5 dl mleko
8 vareni kompiri

Se prizi korimidot , se dodava mesoto .Se zacinuva so vegata , crn piper malce oregano .
Se pravi sosot , margarin tecen i brasno se mesa na tivok ogan.Se dodava kaskavalot i mlekoto so malce crn piper .se ostanuva da zgustni malce .
Se zema tavce i se redi red kompiri , red meso i red sos . Posledniot red e pozelno da e sos i se dodava rendan kasval .Se pechi 30 min na 175 .
Se srevira so salata marulka .

Vlad II Draculea напиша:
Абе гледај чоек, за Бич гарантирам дека е добра готвачка, пошто погледни во гурманско катче, скоро сите теми таа ги отворила, а и 99% од рецептите се нејзини.. така доволно е да знај како се вика јадејната, а сигурно има вејке (70%) пробано да направи..или направено нормално...
Иначе Бич јас ти барав рацета за мусака и воедно Фала...
Наташа, слична „мусака„ и јас правам со малце рендан морков и сецкан модарпатлиџан.... али баарав, рацета како е точно македонска...
Благодарим...

Да, да. Леле, БРУКА!!:zid:
Ова не ми се има десено досега.. изгледа дека бев преморена и не видов убаво од кого е порака.:( Извини, одсега овде барајте ми рецепти не на пп, за да не правам вакви лапсузи.:icon_redf:cry::(
Затоа CopyOfDeath бараше месо, а во пораката ти бараше мусака со компири само.:zid:

Те молам, кажи дека си го направил репцетот и дека мусаката била добра!:se_ molam

lele be bitch sea sum a videl temava lele kolku mi se prijade musaka sea :(zasho vaka be mh mh mh musaka i edno kvlitetno vino lele lele ludnica

A besamel sos stavate vo musakata ili samo so preliv od jajca i mleko ja pravite?

The`bItCh напиша:
Те молам, кажи дека си го направил репцетот и дека мусаката била добра!:se_ molam
nemam kirilica ali aj se straka..
Ne e problem.. ali musaka ke pravam po nekoja nedela sega si idam mkd taka da nema sansi.. inace vcera pravev nesto vaka..
kompiri domati piperki kromid morkovi.. seto sitno izrendano i prvin se stava кромидот da se isprzi potoa piperkite i seto ostanato... riba fileti.. posto nejkev da gi przam gi staviv malce da se potpecar vo rerna so malce povejke limon.. nekoi 30min.. potoa.. gi izvadiv.. prethhodno vareni kompiri eden red na tavata.. red mesaniot zelencuk.. enkoku parcina fileti.. potoa pak kopiri mesan zelencuk i na kraj pak riva.. potoa malce belo vino za da zakrcka.. i toa pak uste edno 30 min vo rerna.. i na krajot izleze prilicno dobro.. samo sto mislam deka podobro ke bese da gi stavev morkovite da se svarat so kompirite.. i pomalce piperki... ali sepak izleze prilicno dobro..
ova ti se vika riba ala davor.. ili nesto so lici na musaka so riba...hehe

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom