MTV се гаси - крај на една ера

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 октомври 2011
Мислења
16.303
Поени од реакции
40.677
Локација
Скопје
1760731212648.png

Paramount, куќата мајка на легендарната американска кабелска телевизија MTV (Music Television), пред некој ден објави дека на крајот од годинава, на 31 декември 2025, британските музички канали MTV Music, MTV 80s, MTV 90s, Club MTV и MTV Live, после 44 години ќе ги емитуваат последните музички спотови и ќе се исклучат од етер. Засекогаш. :( Ќе остане да постои само MTV HD каде ќе се прикажуваат реални шоуа како Dating Naked, Teen Mom и Geordie Shore.

Денешните генерации кои се растени со YouTube не можат да разберат колку важна беше појавата, растот и развојот на MTV во изминатите децении. MTV се роди на 1 август 1981 година и оригинално прикажуваше музички видеа и придружна музичка програма водена од т.н. VJs. Во годините кои следат, а особено во 90-тите, MTV се шири и во Европа и создава една база на следбеници кои ја сметаат телевизијата на култна (дел од нив сме и повеќето од нас, верувам). По две децении, процентот на музика која се прикажуваше на MTV опаѓаше, на сметка на многуте реални шоуа наменети пред се за тинејџери и помлади возрасни. Но, сепак, се отворија многу канали на кои се пуштаа специфични спотови (така еден период имавме VH1 за постари видеа, MTV Rocks, MTV Dance, MTV Pop... , друг период MTV 80s, MTV 90s...). Дури и тука на Балканот краток период имавме можност да имаме и наш канал - MTV Adria, и дури и за прв пат да се слушне македонскиот јазик и македонски спотови на MTV.

Дел од нештата по кои ќе остане запаметена телевизијата се легендарните unplugged концерти од кои некои (Nirvana, Alanis Morrisette, Alice in Chains...) се најдобрите unplugged концерти некогаш направени. И секако, легендарните MTV Video Music Awards (VMAs) кои се одржуваа непрекинато секоја година почнувајќи од 1984 (мојата) до оваа година. Дел од видеата кои ја однесоа дома најпрестижната статуетка - за видео на годината, беа: "You Might Think" на The Cars, "Sledgehammer" на Peter Gabriel, "Need You Tonight" / "Mediate" на INXS, "Nothing Compares 2 U" на Sinéad O'Connor, "Losing My Religion" на R.E.M., "Cryin'" на Aerosmith, "Waterfalls" на TLC, "Ray of Light" на Madonna, "The Real Slim Shady" и "Without Me" на Eminem, "Lady Marmalade" на Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa и P!nk, "Hey Ya!" на OutKast, "Boulevard of Broken Dreams" на Green Day, "Umbrella" на Rihanna, "Single Ladies (Put a Ring on It)" на Beyoncé, "Bad Romance" на Lady Gaga, "Firework" на Katy Perry, "We Found Love" на Rihanna, "Mirrors" на Justin Timberlake, "Wrecking Ball" на Miley Cyrus, "Havana" на Camila Cabello, "Blinding Lights" на The Weeknd и многу други.

Првото видео емитувано на MTV е видеото за песната „Video Killed the Radio Star“ на The Buggles:

Кое ќе биде последното, останува да видиме, за некој месец. Колку што знам, песна "YouTube Killed the Video Star" уште не е направена. :(

Очекувано беше. Хартиените весници т.е. новини веќе скоро целосно се исчезнати, сега на ред дојде и телевизијата.
Интересно е како радиото никогаш не губи на влијателност и популарност туку еволуира низ времето.

Очекувано беше. Хартиените весници т.е. новини веќе скоро целосно се исчезнати, сега на ред дојде и телевизијата.
Интересно е како радиото никогаш не губи на влијателност и популарност туку еволуира низ времето.
Радио слуша секој додека се вози во автомобил.

Ако станат самовозачките автомобили норма и радиото ќе изчезне, за жал натаму се движиме.
Нема да станат. Не можеш да си дозволиш твојата безбедност да зависи од сензори кои можат да се извалкаат од од нечистотијата на патиштата како гума, уље, прашина, издувни гасови, сол, земја, временски непогоди итн дури и да се максимално усовршени, а моментслно не се и се работи за хајп!

Го уклучив парк асистентот вчера од заебанција и автомобилот избра бочно да паркира меѓу два автомобили со растојание од 3 метра. :confused: така ја замота колата под агол од речиси 90 степени што ја блокира улицата и другите возачи се чудеа wtf.

Нема да станат. Не можеш да си дозволиш твојата безбедност да зависи од сензори кои можат да се извалкаат од од нечистотијата на патиштата како гума, уље, прашина, издувни гасови, сол, земја, временски непогоди итн дури и да се максимално усовршени, а моментслно не се и се работи за хајп!

Го уклучив парк асистентот вчера од заебанција и автомобилот избра бочно да паркира меѓу два автомобили со растојание од 3 метра. :confused: така ја замота колата под агол од речиси 90 степени што ја блокира улицата и другите возачи се чудеа wtf.
Се надевам си во право, без радио Лидер и Љупче Златев не се може.

Се надевам си во право, без радио Лидер и Љупче Златев не се може.
Тој како е тргнат и на Васко Хефталица ќе му ги земе пациентите. :icon_mrgr:

Пошто све иде на подкаст а телевизијата не нуди ништо, комбинацијата радио подкаст и јутуб како шо праи радио "лидер" на некој начин на радиото му дава дополнитенла предност пред телевизијата која е контролирана повеќе од било кога и не нуди ништо.

Емтиви згаснува, а и нема хитови и комерцијализација како пред 5 години, новите филмови од холивуд се буквално тапа. Новите генерации нема да има од каде англиски да научат.

И така беше тапа. Добра работа, помалку шунд.

На Jackass се сеќавате секако, на MTV одеше, ама она друго што ми е останато во сеќавање е и I Bet You Will (дури мислам и најавното беше нешто како певливо, IIIIII Beeet Youuuu Wiiiill, сеа ќе барам на Youtube) каде што луѓе за пари правеа грозни/опасни работи од типот на лижење туѓа мишка.

Последно уредено:
Јас па помислив првично македонска радио телевизија :D

Пред некој ден прочитав нешто дека ги испуштиле вестите во вечерниот термин, без никаква најава.

Жал ми е за MTV. Пораснав со нив и како музички канал многу влијаеше на мојот музички вкус. Во последно време, сепак, престана да биде вистинска music television, затоа што денес имаме YouTube, Spotify и многу други полесни начини за слушање музика. Иако овој чекор е логичен, сепак е тажно особено за сите нас што го живеевме детството во 90-тите.
Автоматски споено мислење:

А само да знаеш колку будали без асистенти возат истовремено гледајќи некакви емисии на телефоните. Вчера баш тоа го гледав. На автопат додека претицував еден камион, шоферот си имаше ставено таблет пред воланот, и лагано си гледаше фудбал. Исто додека чекав во сообраќај во Скопје, секој втор возач си гледаше тик ток или инстаграм видеа. Хаос. Не се свесни дека си го загрозуваат животот и себе, а и на другите.

Ерата заврши реално негде пред 10 години кога заменија музика со најдебилни реалити шоуа.

Ерата заврши реално негде пред 10 години кога заменија музика со најдебилни реалити шоуа.
Тоа беше само на оригиналниот MTV канал, американскиот. Овие британските, кои всушност згаснуваат, освен видео спотови и концерти, никогаш не прикажувале ништо друго.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom