Paramount, куќата мајка на легендарната американска кабелска телевизија MTV (Music Television), пред некој ден објави дека на крајот од годинава, на 31 декември 2025, британските музички канали MTV Music, MTV 80s, MTV 90s, Club MTV и MTV Live, после 44 години ќе ги емитуваат последните музички спотови и ќе се исклучат од етер. Засекогаш.

Денешните генерации кои се растени со YouTube не можат да разберат колку важна беше појавата, растот и развојот на MTV во изминатите децении. MTV се роди на 1 август 1981 година и оригинално прикажуваше музички видеа и придружна музичка програма водена од т.н. VJs. Во годините кои следат, а особено во 90-тите, MTV се шири и во Европа и создава една база на следбеници кои ја сметаат телевизијата на култна (дел од нив сме и повеќето од нас, верувам). По две децении, процентот на музика која се прикажуваше на MTV опаѓаше, на сметка на многуте реални шоуа наменети пред се за тинејџери и помлади возрасни. Но, сепак, се отворија многу канали на кои се пуштаа специфични спотови (така еден период имавме VH1 за постари видеа, MTV Rocks, MTV Dance, MTV Pop... , друг период MTV 80s, MTV 90s...). Дури и тука на Балканот краток период имавме можност да имаме и наш канал - MTV Adria, и дури и за прв пат да се слушне македонскиот јазик и македонски спотови на MTV.
Дел од нештата по кои ќе остане запаметена телевизијата се легендарните unplugged концерти од кои некои (Nirvana, Alanis Morrisette, Alice in Chains...) се најдобрите unplugged концерти некогаш направени. И секако, легендарните MTV Video Music Awards (VMAs) кои се одржуваа непрекинато секоја година почнувајќи од 1984 (мојата) до оваа година. Дел од видеата кои ја однесоа дома најпрестижната статуетка - за видео на годината, беа: "You Might Think" на The Cars, "Sledgehammer" на Peter Gabriel, "Need You Tonight" / "Mediate" на INXS, "Nothing Compares 2 U" на Sinéad O'Connor, "Losing My Religion" на R.E.M., "Cryin'" на Aerosmith, "Waterfalls" на TLC, "Ray of Light" на Madonna, "The Real Slim Shady" и "Without Me" на Eminem, "Lady Marmalade" на Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa и P!nk, "Hey Ya!" на OutKast, "Boulevard of Broken Dreams" на Green Day, "Umbrella" на Rihanna, "Single Ladies (Put a Ring on It)" на Beyoncé, "Bad Romance" на Lady Gaga, "Firework" на Katy Perry, "We Found Love" на Rihanna, "Mirrors" на Justin Timberlake, "Wrecking Ball" на Miley Cyrus, "Havana" на Camila Cabello, "Blinding Lights" на The Weeknd и многу други.
Првото видео емитувано на MTV е видеото за песната „Video Killed the Radio Star“ на The Buggles:
Кое ќе биде последното, останува да видиме, за некој месец. Колку што знам, песна "YouTube Killed the Video Star" уште не е направена.