Мрежен мониторинг

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Веб-сајт
www.macedonium.org
Имам мрежа од 11 компјутери од кои 9 се на еден свич, другите два се посебни директно на портите на рутерот. Сакам да го следам трошењето на Интернет сообраќајот на овие два компјутери кои се оддалечени. Гледав некои алатки за таа работа но премногу се компицирани или пак се на некое напредно, професионално ниво, кое пак ниво без потреба ми зима голем дел од ресурсите на комјутерот каде е инсталиран самиот програм. Значи како да следам трошење на интернет сообраќајот на одредени ИП адреси внартешни во мрежата, само на тие две (192.168.0.100 и 192.168.0.101)?

Неможам да ти помогнам зошто не сум се заинтересирал за вакви програми, евентуално ако е за таа намена-Net limiter.
Инаку мој совет ти е да не ги истакнуваш IP адресите во јавност.:toe:

Ови се приватни IP адреси за внатрешна мрежа,така да нема никаков проблем да ги истакнува. Мислам дека рутерот треба да ја има таа функција,барем на мојот е така. Проучи го подобро за да видиш може пак може ;)

Еве мојата е 192.168.0.1 те молам хакирај ме :helou:

или уште подобро пробај на 127.0.0.1

Dejan];2809430 напиша:
Имам мрежа од 11 компјутери од кои 9 се на еден свич, другите два се посебни директно на портите на рутерот. Сакам да го следам трошењето на Интернет сообраќајот на овие два компјутери кои се оддалечени. Гледав некои алатки за таа работа но премногу се компицирани или пак се на некое напредно, професионално ниво, кое пак ниво без потреба ми зима голем дел од ресурсите на комјутерот каде е инсталиран самиот програм. Значи како да следам трошење на интернет сообраќајот на одредени ИП адреси внартешни во мрежата, само на тие две (192.168.0.100 и 192.168.0.101)?
Prvo zavisi od ruterot dali ima logging opcija i vtoro ti treba edno dobro pc samo da igra uloga na Syslog server.........

Види дали рутерот има опција за ограничување на сообраќај. Ако е од скапите ентерпрајс рутери (500, 1000 евра), треба да има. Ама за 11 комјутери сигурно никој не би плаќал за таков.
Поевтино решение е поставување на послаб комјутер како рутер. Треба да се сними потребниот софтвер.
Самиот windows xp или виста со ICS ќе биде доволен колку да ја делиш врската. Треба да се сними посебен софтвер како Kerio WinRoute за windows. Тој има се и сешто, па и ограничување.

А можеш и со Windows Server кој има Routing and Remote access services.
Или може линукс. има посебни дистрибуции кои се само за тоа, го претвораат комјутерот во рутер.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom