Мојот збор е мојот интегритет

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јули 2021
Мислења
490
Поени од реакции
993
Зборевме пред некој ден со еден другар, и кажа зимал телефон од некоја мобилара кај познат и со телефонот му дал и некои додатоци, протектор и стакло, платил фино лепо се поздравиле и свак на своју страну. После ден-2 познатиов му се јавил и му рекол згрешил за протекторот и стаклото треба да доплати уште 1000че. За мене типот даден збор, завршена зделка ја засрал за 1000ка, што е смешно. Нормално другаров вика никад више. Како и да е, му навлегов филозофски на враќање пешанац дома и си праев рекапитулација колку често луѓе си го прекршувале зборот и си ја валкале интеграцијата за тривијални работи. Аванта за малку пари, си кажал ќе идеш негде со некој и без да имаш вистинска причина го заебуваш у задњи момент, ветуваш дека ќе свршиш нешто работно ли лично ли и не го правиш. Сега, прашањето тука ми е, дали луѓето се невоспитани, немаат интегритет или давањето збор е чисто фиктивно, никој не се држи до тоа?

зимал телефон од некоја мобилара кај познат и со телефонот му дал и некои додатоци, протектор и стакло, платил фино лепо се поздравиле и свак на своју страну. После ден-2 познатиов му се јавил и му рекол згрешил за протекторот и стаклото треба да доплати уште 1000че. За мене типот даден збор, завршена зделка ја засрал за 1000ка, што е смешно. Нормално другаров вика никад више. Како и да е, му навлегов филозофски на враќање пешанац дома и си праев рекапитулација колку често луѓе си го прекршувале зборот и си ја валкале интеграцијата за тривијални работи. Аванта за малку пари, си кажал ќе идеш негде со некој и без да имаш вистинска причина го заебуваш у задњи момент, ветуваш дека ќе свршиш нешто работно ли лично ли и не го правиш. Сега, прашањето тука ми е, дали луѓето се невоспитани, немаат интегритет или давањето збор е чисто фиктивно, никој не се држи до тоа?
Не знам дали е само карактер, дали е професионална деформација или насочување од моите дома, ме имаат научено дека образот се држи чист и држење до дадениот збор иако некогаш можеби ќе биде и на моја штета, меѓутоа ако сум дал збор - држам до него.
Тоа е веројатно и професионална деформација, бидејќи сум пораснат со работење од мои 6-7 години во семејната компанија - бидејќи се работи директно со луѓе и бизниси, чесност, морал, професионален и личен интегритет се ЗАДОЛЖИТЕЛНИ.
Знам, некогаш тоа ми се одбива од глава, веќе почнува ЧЕСТО да се случува во нашата УТЕПАНА држава, каде што луѓето се со образ ЃОН, меѓутоа сум избрал да живеам на тој начин и сакам мирно да си спијам секоја вечер и секако да му оставам на моето дете чист пат за во иднина, а не луѓето да го покажуваат во стилот - еве го овој татко му скри данок, не плати, се измачка со политичка боја го покрија, украде од некој и слично.
Тежок пат е овој, ама е единствениот НОРМАЛЕН за мене.
Конечно некој да ми погоде тема.
Фала ти!

Последно уредено:
Зборевме пред некој ден со еден другар, и кажа зимал телефон од некоја мобилара кај познат и со телефонот му дал и некои додатоци, протектор и стакло, платил фино лепо се поздравиле и свак на своју страну. После ден-2 познатиов му се јавил и му рекол згрешил за протекторот и стаклото треба да доплати уште 1000че. За мене типот даден збор, завршена зделка ја засрал за 1000ка, што е смешно. Нормално другаров вика никад више. Како и да е, му навлегов филозофски на враќање пешанац дома и си праев рекапитулација колку често луѓе си го прекршувале зборот и си ја валкале интеграцијата за тривијални работи. Аванта за малку пари, си кажал ќе идеш негде со некој и без да имаш вистинска причина го заебуваш у задњи момент, ветуваш дека ќе свршиш нешто работно ли лично ли и не го правиш. Сега, прашањето тука ми е, дали луѓето се невоспитани, немаат интегритет или давањето збор е чисто фиктивно, никој не се држи до тоа?
Не гледам тука давање на никаков збор...ете, се случила можеби погрешна пресметка, математичка несакана грешка...
Јас не би му де налутила на другарот, напротив, не би сакала да биде во минус 1000 поради срам да ми каже дека згрешил.
Чист рачун долга љубов.....

За мене типот даден збор, завршена зделка ја засрал за 1000ка, што е смешно.
Твојот другар штом на завршена зделка доплаќа 1000 денари, тоа значи дека зделката не е ни завршена, ниту склучена, што автоматски требало да му го врати и телефонот и протекторот и сите додатоци назад и фалачаопријатно и да не поштеди од drama queen муабети.

Не гледам тука давање на никаков збор...ете, се случила можеби погрешна пресметка, математичка несакана грешка...
Јас не би му де налутила на другарот, напротив, не би сакала да биде во минус 1000 поради срам да ми каже дека згрешил.
Чист рачун долга љубов.....
Без да се навредиш, но машки и женски деца се воспитуваат различно и се очекува различно да се однесуваат во живот. Таму каде што ти ништо погрешно не гледаш за мене е непридржување до зборот.

Твојот другар штом на завршена зделка доплаќа 1000 денари, тоа значи дека зделката не е ни завршена, ниту склучена, што автоматски требало да му го врати и телефонот и протекторот и сите додатоци назад и фалачаопријатно и да не поштеди од drama queen муабети.
Нема врска со драма квин муабети, другари сме и си муабетиме. Ваљда и вие коа ќе седнете со екипа/другар си зборите работи што ви се десиле у денот/неделата, не нешто у стил само како е времето у Уругвај.

Познаникот му е циган.

Mислам дека паралелите не ти се исти. Ако си ми кажал дека телефонот тип топ чини 10000 денари, и сум ти дал 10000 денари, не постои погазување на даден збор. Сум направил како што си ми кажал, сум ја испочитувал финансиската обврска во целост. Делумно, го разбирам другар ти. Друго сценарио е ако договореното е 10000, а по грешка си му дал 9000.

Тргнувам од себе, ја да сум засрал ствар за 1000 денари, од срам не би се јавувал на другар да ми донесе 1000 денара, зошто јас сум згрешил. Ке си ги изработам, и нареден пат, 3 пати ке бројам. Не би се чувстувал воопшто комотно да барам на некој 1000 денари заради моја грешка. Моите ме учеа дека образ се гради цел живот, а се губи за 2 минути. Во денешен свет, ако имаш принципи и се држиш до нив, си луд.

Во вториот дел од постот е сржта, дали некој си стои на дадениот збор. Тоа денес е ултра ретко. Зошто не им е гајле за образот. Го користат како влажна марамица.

Има една стара поговрка која вели - Арниот маж не си стои на зборот. А има и една друга која вели - Пес рекол пес одрекол . Мудри биле старите ;)

Дури и да згрешам во таква ситуација би ми било незгодно да побарам уште 1000 денари и голема е веројатноста да си ги дадам од џебот.

Има една стара поговрка која вели - Арниот маж не си стои на зборот. А има и една друга која вели - Пес рекол пес одрекол . Мудри биле старите ;)
Слаб сум на поговорки, може ли да ја објасниш позадината на првата?

Без да се навредиш, но машки и женски деца се воспитуваат различно и се очекува различно да се однесуваат во живот. Таму каде што ти ништо погрешно не гледаш за мене е непридржување до зборот.
Ќе се навреди нема грешка, божем за витези ве воспитуваат.
Веќе од мобилара кога се купува знаеш дека немаш ни договор ни фактура ни сметка. Дури и самиот си свесен дека пак ќе платиш помалку од телеком и е "аванта". Односно потсвесно си спремен на последиците.
А тоа што откажуваат за одење негде, тоа е многу по оправдан пример, не можеш да знаеш што им се случува на луѓето. Не верувам дека некој до толку калкулира па да те "заебе".
Не се ова флагрантни лаги, некогаш на луѓето им се менуваат околностите.

Ќе се навреди нема грешка, божем за витези ве воспитуваат.
Веќе од мобилара кога се купува знаеш дека немаш ни договор ни фактура ни сметка. Дури и самиот си свесен дека пак ќе платиш помалку од телеком и е "аванта". Односно потсвесно си спремен на последиците.
А тоа што откажуваат за одење негде, тоа е многу по оправдан пример, не можеш да знаеш што им се случува на луѓето. Не верувам дека некој до толку калкулира па да те "заебе".
Не се ова флагрантни лаги, некогаш на луѓето им се менуваат околностите.
Селективно одговараш, целта ми е дали луѓето имаат образ и интегритет или не. А знам луѓе што до последен момент чекаат подобра опција и држат алтернативи, за мене тие се бескичмењаци.

Ko sme kaj pogovorkite, kjor karti ne igra.
Zgresil, zgresil, se desava, kjarot i zijanot brakja se. Ne se rezilam za 1000 den pa ne znam so da bidi. Zborot zbor, gla krsam zbor ne krsam.

Молерот ќе му додаде квадрат на пекарот, пекарот ќе му скрати месо од бурекот на таксистот, таксистот ќе му натплати на тој од мобиларата, он па ќе му измисли 1000 денари на другарот и така до недоглед.

Тоа е каурската "бизнис етика". Секој на секого да му го потпикне во магичен круг и крајниот исход е сите да сме заглавени со неквалитетен производ/услуга во рака.

нашите такви се у секој бизнис, многу се опседнати со профит, албанците повеќе ги занима за customer satisfaction, затоа имаат толку успех у трговија и ги држат пазарите и повеќето мобилари. Не да ми се мили или слично, но така е. У трговијата customer satisfaction е на врвот приоритет за секој бизнис.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom