Мобимак припејд пакет и 32% ДДВ??

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Мистичен напиша:
Да бе, мамата лоповска нивна еј, како ви текна, алал да ви е! :-)

Од толку економисти и сметководители кои баратаат со ДДВ, вие ја решивте енигмата! ;)))
Не е некоја енигма. Мобимак на веб страната и во сите каталози го има напишано тоа. Нормално не напишал "два пати ви земаме данок". Туку еднаш пишува дека зима данок на ваучерот и вторпат ни наплаќа данок на трошење на ваучерот. Автоматски-ДВА ПАТИ ПЛАЌАМЕ ДАНОК!

Мејл од Мобимак:

Pocituvan,

Vo vrska so Vasiot komentar ostaven na forumot na Mobimak bi sakale da Ve informirame deka site pravni i fizicki lica imaat zakonska obvrska da gi plakaat danocite kon svojata drzava. Vo toj kontekst plakanjeto na 18% danokot na dodadena vrednost (DDV%) pri kupuvanje na Mobi+ kartickata pretstavuva obvrska koja Mobimak soglasno so zakonot i ja ispolnuva. Danokot se plaka pri kupuvanje na vrednosnata karticka, dodeka tarifiranjeto na razgovorite e bez DDV. Na pr. dokolku cenata na povikot cini 6,00 den., od Vasata Mobi+ smetka se odzema 6,00 den. no ne i dopolnitelni 1,08 den. kolku bi cinelo DDV za ovoj iznos.

So pocit,
Mobimak AD
Sektor za korisnicki uslugi

Истото и јас го велев... Ама нели вие викавте дека кога ќе пратите порака, од сметката ви се одземаат 5,9 денари? До сега, знам дека се одземаше точно 5 денари. Сигурни сте дека не е сеуште така?

Јане тврдеше дека му се одземаат 5,9...

И, кој не ја кажува вистината сега?

Да нема забуни!

cYb3rc0re напиша:
На при-пејд мобимак сум, и досега не сум заприметил, но ги гледав ценовниците за различните тарифи, и гледам дека има цени кои се без ДДВ 18%, и има други цени со ДДВ. Проблемот не е во тоа дека цените се со ДДВ, нормално е сите да плаќаме ДДВ, ама не ми е јасно зошто ако плаќаме ДДВ дури зборуваме, мораме да плаќаме и кога купуваме картичка.

Пример: Ваучер од 500 денари е 590 до ДДВ. 90 одат за државата, 500 остануваат на картичката, за да зборувате. Значи имате 500 денари да зборувате, и за секој разговор 18% ДДВ.

Значи од тие 500 што ги имате, во разговори до 0 ден. ке платите 18% кои се одземаат на тие 500 што следи дека чисти пари за разговор ви се 410 денари, а тоа значи дека сте платиле 32% ДДВ, но јас не сум слушнал дека некој плаќа 32% ДДВ за било каков производ. Каде одат вторите 18%, во унгарија за нивен ДДВ?
:ija::kez:

Нема врска. Кога купуваш ваучер од 500 денари плаќаш 590, т.е. го плаќаш данокот, а 500 денари ти се чисти разговори. Пр. ако пратиш порака на ти зема 5,90 денари, туку ти стига порака дека имаш точно 5 денари помалку кредит. Ако разговараш 1 минута и ако 1 минута те чини 20 денари , ти ќе да платиш 23,6 , ама тие 3,6 си ги платил во тие 90 од ваучерот, а 20 ти се одбиваат од 500-те на кредит. Јас ги баталив при-пејд и сега сум раат на пост-пејд. Поефтини цени, прголеми привилегии...Супер!

Ај да не отворам нова тема , сакам да ве прашам да не има некој Германос што работи во недела ?

да има оди у рамстор на прв кат имаш

post_old.gif
31-03-06, 19:21 дајте заклучете темава!!!

Ај да не отворам нова тема , сакам да ве прашам да не има некој Германос што работи во недела ?

Ти глата со крпа ја бришиш???

Поздрав.

Poraka mobimak e 5 den, a cosmofon 5,9 denari

Откако ќе завршиш разговор или ќе праитш порака Т-Мобиле не ти калкулира ДДВ бидејќи ти е искалкулиран при ставањето на кредит.
Космофон ти калкулира ДДВ по завршување на секој разговор или по пишување на секоја порака.
Милам дека ова ти се фаќа горе доле исто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom