МНР ве поттикнува на двојно државјанство

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
krepiev напиша:
Знам дека може да добие ливче од македонската амбасада или конзулат за да се врати дома, но што правиме ако немаме амбасада или конзуларно во таа држава???? Не е се решено, пак во од ќе треба да решаваме проблеми а тоагаш е најлошо.

Процедурата е следната : се пријавува во МВР во земјата кадешто се наоѓа и истото го екстрадира таму кадешто има конзулат по што лицето е под заштита на конзулатот се додека не се врати во Македонија.

Фала за информацијата, ама сепак остануваат они кои сепак не смеат да ја напуштат странската држава.

krepiev напиша:
@Струмикс - неколку пати напомна дека секое конзуларно одделени ќе добие опрема за издавање на пасоши. Баш би сакал да ја идам таа информација, јас колку што знам пасоши НЕМА ДА СЕ ИЗДАВААТ ВО КОНЗУЛАРНИТЕ ОДДЕЛЕНИА на Р.Македонија. Така да сите ќе треба да дојдат во Македонија за да си извадат нов пасош. Времето не е проблем бидејки за само 2000 денари плус од регуларната цена имате забрзана постапка. Но проблемот е со оние кои не можат да излезат од странските држави, како студенти, луге што чекаат државјанство, стари луѓе ... и што правиме со нив. Знам дека може да добие ливче од македонската амбасада или конзулат за да се врати дома, но што правиме ако немаме амбасада или конзуларно во таа држава???? Не е се решено, пак во од ќе треба да решаваме проблеми а тоагаш е најлошо.

Реков најверојатно ќе добие, во смисла така мислам.

Струмикс напиша:
Си бара АБЦ причина во себе и се себеубедува дека правилно постапил што земал бугар-тапија.

Hehehe,porealno nemoze da se opise neli?Samo sto toa "sebe" bi go zamenil so "site nas"

Bratot напиша:
Hehehe,porealno nemoze da se opise neli?Samo sto toa "sebe" bi go zamenil so "site nas"

Da,sega "yes" da ke ima "isklucoci" ili onie koj go storile toa ama ne sakaat javno da priznaat kako nekoi ovde na forumov.:)

rymz напиша:
ABC, ti si choeche najdvolichno sushtestvo shto postoi, do vcera kukashe za vladata demek namesto parite da gi dade za tutunarite, gi dala za stanovite na branitelite, jadeshe gomna protiv ovaa vlada, i sega vikash deka rabotite pocnale da se reshat otkako del od parite se isplateni..
Pouka...ne tropaj gluposti, ostaj tie shto se tamu gore neka si ja vrshat rabotata, poleka ili ne, kje ja bide. Ti, i mnogu drugi gledate samo toa shto ve boli, a ne toa shto mozhe da proizleze od bilo kakva prevzemana akcija.
Hipoteticki kazhano, shto kje se sluchi ako na site ni se dade permanent viza, znaesh? Eve jas nema da go kazam toa, kazi go ti. Za toa deka jas imam trojno drzhavjanstvo, drugar moj greshish mnogu, deka vo momentov ja sum 100% makedonec so tapija, ti si pola bugarin, jadi burek kolku sakash, ama na sudska parnica taka bi bilo :) iako site znaeme ja sum Albanec, ama na dokument sum pogolem makedonec od tebe... :):) smeshno, neli?

nevermind, odgovori mi na prashanjeto, shto bi bilo ako utre se dozvoli slobodno dvizhenje na makedonecot niz cel svet... pa kje si odgovorish sebesi zashto vizhen rezhim

Pa sega za stanovite ne protestirav bash mnogu,tuku najmnogu protestirav shto vladata spored najnovi informacii vraka okulu 300 milioni evra predvreme kon MMF i drugi doveriteli a nema 4 milioni evra da im isplati na nekolku iljadi tutunoproizvoditeli od Prilep zatoa shto parite im gi veti istata vlada koja gi "hushkashe" na protesti i blokadi po patishtata niz Makedonija.Vo sekoj slucaj dvolicnost gledam najmnogu kaj vladata osobeno posle ovoj slucaj:

Револтирани од тоа што исплатата на тутунот траеше само еден ден, влегоа во дворот на комбинатот, барајќи си ги своите пари. Пристапот за новинарите не беше дозволен во дворот.
По кратко време тутунарите беа изнесени со полициска придружба и закани.
„Одам на штака, под мишка ја носам, така берам тутун, имам и сведоци. А сега полицијата ми се заканува дека ќе ме тепа“, рече Менка Ѓурѓеска, тутунопроизводител.
Иако беше објавено дека исплатата ќе започне да тече непречено, на сметките во банките стигнале пари само за 31 јануари.
„Потта на народот му ја јадат, полицајци ни праќаат. Ова не е живот во оваа држава, ова е тежок живот, робје“, вели Трајко Костоски, тутунопроизводител.
Директорот на „Агроберза“, која ја откупи половината на годинешниот тутун, за А1 изјави дека исплатата течела бавно, бидејќи во еден ден за „Верхајмер“ се извезувале само осум тони тутун, за колку и се добивало пари.
Исплатата, според него, течела добро се додека „Агроберза“ давала пари. Сега на ред било исплатата да ја продолжи Тутунски. Оттаму, пак, нема никакви информации.
Половината од сите тутунари во прилепско, кои немаат земено пари, за четврток закажаа масовен штрајк.

Shto pak se odnesuva do toa "shto bi se slucilo dokolku se sluci",da pocekame najprvin da se sluci pa potoa ke ti dadam komentar.
A toa deka nemash tri drzavjanstva i si pogolem Makedonec,jas samo edno ke ti kazam shto sme go prenesuvale nie Makedoncite od koleno na koleno i koe veli:-Vo "turcin" nikogash verba da nemash!

Pametno te uchele...deka ne sum turchin :) za moeto drzhavjanstvo barem postoi nachin da se dokazhe moeto tvrdenje, ama ne si ti nikoj faktor za da se zamaram da go napravam istot...

Peace

rymz напиша:
Pametno te uchele...deka ne sum turchin :) za moeto drzhavjanstvo barem postoi nachin da se dokazhe moeto tvrdenje, ama ne si ti nikoj faktor za da se zamaram da go napravam istot...

Peace

Togash shto si?Samo nemoj da recesh Makedonec,zatoa shto se znae kolku Albancite se "Makedonci".

ABC напиша:
Togash shto si?Samo nemoj da recesh Makedonec,zatoa shto se znae kolku Albancite se "Makedonci".
Албанците испаѓаат поголеми Македонци од тебе во случајов!

TpH_Bo_OkO напиша:
Албанците испаѓаат поголеми Македонци од тебе во случајов!

Kako i tvoite Srbi,neli?

TpH_Bo_OkO напиша:
Нема такво нешто како „мои Срби“...

Pa gledam neshto Tozovac,pa "trn u oku" i aj si velam deka "mavash" malku na taa strana.:)

Не е това вопрос обаче, ште те молја да не бјаагаш од темата ти!

А нисам четник сунце ти калаисано, и не дирај ми Македонију и њену политику јер ђу да ти набијем ту бајату пропаганду у педу! Дерпе!

TpH_Bo_OkO напиша:
Не е това вопрос обаче, ште те молја да не бјаагаш од темата ти!

А нисам четник сунце ти калаисано, и не дирај ми Македонију и њену политику јер ђу да ти набијем ту бајату пропаганду у педу! Дерпе!

Cekaj be,zapri,nishto ne razbrav iako gledam neshto na Bugarski,neshto na Srpski.Zboruvaj po nashe ebago,da mozeme ko nashi da se razberime.

Shto se odnesuva do temata ubavo vi kazav deka ne treba nikoj sovesen da ja poddrzuva garniturata na vlast,vo site nejzini neuspesi ili promasheni "pregovori" samo zatoa shto nekako mu e pomila taa politicka opcija koja momentalno e na vlast,nezavisno dali se SDSM ili VMRO "lokomotivite" koj se menuvaat.Toa shto nasheto MNR ne uspea da izdejstvuva liberalizacija na vizniot rezim,shto zapocna so izdavanje na novi pasoshi samo so licno prisustvo,jas go gledam kako obid za pritisok kon Makedonskata dijaspora da se otkaze od Makedonskoto drzavjanstvo so problemite i oteznuvanjata shto ke im se priredat.Dokolku vie vo toa gledate "idealni" uspesi na nashata vlast i nasheto MNR bi ve sovetuval malku da se preslushate "nasamo".

Zashto da ne ja podrzham postoechkata garnitura? Otkako najposle se najde nekoj da raboti, da gi isplati dolgovite shto nekoj drug gi kradel, nekoj koj najposle reshi da go razmrda ovoj narod...? Ti da ne mislish deka za 100 dena vo Makedonija zlato kje vrne? Epten ambiciozni stanavte odednash...ili pa nemate podrzhka za postoechkata garnitura deka stravuvate deka so reshavanje na problemite kje treba najposle da si go pomrdnesh gzot i da rabotish, nema da si vo mozhnost da se zbogatish so lezhenje na grb...kolku i da ne gi poshtuvam Srbite, imaat neshto pametno i oni.... Trazim posao ali molim boga da ga ne nadjem....Takvi ste i povekjeto na ovoj forum...gomnojadci sho komentiraat na bilo shto vladata da napravi, ne poradi toa deka toa stvarno ne cini, tuku bash poradi toa shto vi se zagrozuva statusot na pasivni crnogorci i brzo zbogatuvanje.
Inace ABC...ako ne stavish vo ista soba mene i tebe, Makedonec sum, toa mozham i da go dokazam...

Case closed

rymz напиша:
Zashto da ne ja podrzham postoechkata garnitura? Otkako najposle se najde nekoj da raboti, da gi isplati dolgovite shto nekoj drug gi kradel, nekoj koj najposle reshi da go razmrda ovoj narod...? Ti da ne mislish deka za 100 dena vo Makedonija zlato kje vrne? Epten ambiciozni stanavte odednash...ili pa nemate podrzhka za postoechkata garnitura deka stravuvate deka so reshavanje na problemite kje treba najposle da si go pomrdnesh gzot i da rabotish, nema da si vo mozhnost da se zbogatish so lezhenje na grb...kolku i da ne gi poshtuvam Srbite, imaat neshto pametno i oni.... Trazim posao ali molim boga da ga ne nadjem....Takvi ste i povekjeto na ovoj forum...gomnojadci sho komentiraat na bilo shto vladata da napravi, ne poradi toa deka toa stvarno ne cini, tuku bash poradi toa shto vi se zagrozuva statusot na pasivni crnogorci i brzo zbogatuvanje.
Inace ABC...ako ne stavish vo ista soba mene i tebe, Makedonec sum, toa mozham i da go dokazam...

Case closed

I eden drug Albanec se "svesti" i stana Makedonec koga zaedno rabotevme "vo ista soba" na edna farma vo Grcija pred 20tina godini.Se sekavam na zborovite posle dolgiot period na negovo molcenje:-Cija be none,na ovie moive shto me lazea deka Makedoncite se privilegiran narod vo Makedonija.Koga go zaprashav zoshto gi pcue "sopstvenite"?....covekot konecno za moment ja prekina teshkata rabota i mi rece:-Pa vakva rabota nikogash nema da raboti "privilegiran" covek,ova go raboti samo toj shto mora da zaraboti parce leb za da prezivee.Inaku na farmata cistevme izmet pomeshan so mrtvi pilinja na 55 stepeni zeshtina so "maski" na licata koj ne pomagaa bash epten mnogu.
A za predvemeno vrakanje na dolgovite mozam samo da kazam deka mozea barem 3-4 milioni da vratat posle nekoj mesec koga ke gi isplatea tutunarite bez da imaat potreba da im isprakaat agencii i policija so zakani kako vo eden drug rezim koga bevme sledeni i maltretirani slicno na ova shto go prezivuvaat tutunarite poslednive meseci.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom