МНР ве поттикнува на двојно државјанство

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
pearl напиша:
Кај го фати баш тоа, хахаха :))) Тоа беше едно нешто на кое не сакав да се обратам и намерно го прескокнав :)))
Би го коментирала, но не сум доволно запознаена со процедурите во САД, документи, визи, престои, времетрање. Во секој случај, имам едно прашање. Како и на која основа може да се изгуби правото на престој, работа, студирање, доколку пасошот ти истече? Бидејќи, барем во Канада, еднаш штом добиеш исленичка, не можат да ти ја одземат поради тоа што пасошот ти истекол. Визата е сеуште активна и си стои.

Затоа и јас не заземав страна туку фино-лепо си реков да коментира некој што знае :)
Јас логички вака размислувам. Имам passport, идам јуесендеј, и дур таму ми тече процедурата да добијам виза за престој (која ваљда не се добива за 2 до 3 дена) мене ми истекува пасошот. Што тогаш? Назад не можам да се вратам (дека тогаш губам све таму што сум почнал да бркам) а не можам ни да останам.

pearl напиша:
Како не ти е јасно дека секој ќе ги добива пасошите за ден-два?? Нема потреба никој да добива посебни привилегии. Стрпи се малку, на почеток е целава оваа работа, ова не е ништо повеќе од "тесно грло", си бара време за да се ухода постапката.

Си бара АБЦ причина во себе и се себеубедува дека правилно постапил што земал бугар-тапија.

Струмикс напиша:
Си бара АБЦ причина во себе и се себеубедува дека правилно постапил што земал бугар-тапија.

More ke izvadam ushte 10 "tapii" ako treba,ama sekoj den ke pravam neshto dobro za Makedonija.Tuku si se zaprashal shto napravi ti makar za svoite najbliski vo Makedonija?Ili samo se "cukash vo gradi" deka imash edinstveno Makedonska "tapija" so koja ke si cmaesh vo GETOTO i ke gi aminuvash site odluki na aktuelnata vlast bez razlika dali se tie dobri ili "pogubni" za Makedonija i Makedonskiot narod.

pearl напиша:
Ти уште пред да слеташ треба да имаш дозвола за престој, работа, студирање. Ај пробај со друг пример :))))

Освен ако ова не ти се однесуваше на оние многуте (лажови) кои влегуваат со туристичка, остануваат и работат на црно и после не можат да регулираат престој легално, па Цацко им' е крив, што издава пасоши само во МК и за 10 дена. :))))

Pa Pearl po tebe ispaga deka na lugeto koj se vo dijasporata na bilo koj nacin ne treba poveke da im se izdavaat Makedonski pasoshi oti rabotele na crno ili prestojuvale polulegalno vo nekoja zemja.Poentata so temava mi beshe deka nashata vlada treba da go olesni procesot za vadenje na Makedonski pasosh posebno za onie koj se vo dijasporata a osobeno koga ke dopatuvaat vo Makedonija se razbira dokolku MNR barem zasega ne e vo moznost istite da gi izdava vo stranstvo.Nie "kukame" kako se namaluva procentot na Makedonci a so vakvata politika na izdavanje MK pasoshi toa namaluvanje drasticno ke se zgolemi.Mozebi toa e i celta na Shpresa Jusufi ili Agneza Rusi koj pregovaraa i za ukinuvanje na vizniot rezim za Makedonskite gragani barem kon unijata, pregovaraa ama nishto ne postignaa.

ABC напиша:
More ke izvadam ushte 10 "tapii" ako treba,ama sekoj den ke pravam neshto dobro za Makedonija.Tuku si se zaprashal shto napravi ti makar za svoite najbliski vo Makedonija?Ili samo se "cukash vo gradi" deka imash edinstveno Makedonska "tapija" so koja ke si cmaesh vo GETOTO i ke gi aminuvash site odluki na aktuelnata vlast bez razlika dali se tie dobri ili "pogubni" za Makedonija i Makedonskiot narod.

Знаеш шо? Не знаеш!
Јас плаќам даноци, придонеси, се што заработам трошам тука. А на оние кои си ги сметам за најблиски им овозможив убав живот, а тоа ми е најважно. И ти реков милион пати дека со мојава МАКЕДОНСКА тапија се шетнав кајшто ми беше на таквото ќефот. И пак со филмот власт, аминување...незнам што...Бог да чува, леле, леле...
Погубно за македонскиов народ е однесувањето на таквите како тебе кои земаат бугар-тапија. Ја знаеш нивната политика кон Македонија и Македонците. Е сега, они тебе те бројат како припадник на наводното Б`лгарско малцинство во Македонија. Гледаш што е погубното? Учествуваш во обидите за уништување на Македонското во Македонија. Тоа јас го нарекувам предавник, а не утилитарист, конформист или такво нешто.

E sega,epten mi se razjasni,samo shto Kanada go nema problemot shto go imame nie so namaluvanje na procentot Makedonci,tuku naprotiv site sakaat da stanat Kanadjani.Ovde stanuva zbor za da go zgolemime procentot na Makedonci koj bitno ke doprinesat kon opstojuvanje na Makedonija kako drzava,nie treba ne samo privilegii za lugeto od dijasporata tuku i "molbi" da upatime da izvadat Makedonski pasosh ili da reguliraat Makedonsko drzavjanstvo dokolku se vo moznost za niv i nivnite deca so edna edinstvena cel koja se vika "opstanok" na Makedonija.

И ти го золеми со букар-тапија вадење букарскиот олош.

А бе, пак да не ви пуштаат некоја дрога во студенчица што бладаш и тресеш глупости??

Од каде сега МНР виновно? А? МНР или Владата се виновни за земање туѓо државјанство?

Кој сака туѓо, нека му е. Бегањето од реалноста во која сме родени во друга реалност е привид.

МНР не издава пасоши само за ти да лаеш на форуми како пците крајпатни по карванот што минува (no pun intended).

Терај работа со букар-тапијата и глеј си Софија. Остај ни ја Македонија на нас, македонците.

П.С. На АБЦ распори му градите, пресечи срцето и внатре ште му намериш буквата Б(угарија)!
Глупости. Место да тапиш глупости, читај што ти велат поумните. Или барем не бесполези, седни работи и привредувај, ама не за Бугарија, за Македонија. Ако и тоа неможеш, друм царски.

Mene se poveke mi e jasno sto tip na covek e ovoj ABC, porano ili podocna ke se otkrie celosno i samiot....samo sledete gi negovite 'temi' i postovi!

ABC напиша:
So eden zbor pobrzo ke se steknat so drzavjanstvo na SAD i nikogash nema da dopatuvaat vo Makedonija za da se maltretiraat po 10 dena za da izvadat Makedonski pasosh.Jas sum za toa site Makedonski drzavjani koj imaat reguliran prestoj vo stranstvo ili pak drzavjanstvo na druga drzava koga ke dopatuvaat vo Makedonija barem da se napravat napori pasoshite da gi dobivaat za den-dva.
So shto ne bi postoela opasnost od osipuvanje na Makedoncite vo dijasporata ako veke se borime za sekoj procent Makedonci.

Ti choeche kolku samo ne se razbirash vo sistemot na USA, shto ne mi e cudno, deka ni samiot sistem vo R.M ne go znaesh ko sho treba...ama aj, ne navleguem u toa
pearl напиша:
Треба да работиме на подигање на стандардот во МК, за да престанат да бегаат и да се ситнат луѓето. Тоа едно, а второ е што треба да се мотивира дијаспората да се врати назад, или во најмала рака да почне да инвестира во МК. Ама чисто се сомневам дека тоа ќе се постигне со тоа што ќе им отвориш “fast track passport lane”

Epa celo vreme ABC toa go bara, fast track passport lane, za da mozhat takvite ko nego da mu ja zdiplat za tugjina, i tamu da vidam kako kje prokenjaat ako ne im chinel biznisot so tutunot...
Jas pak kje si stojam na toa moeto, ich ne mi chue ni za evropa ni za juesej ni za nisho...dajte mi 2000 evra plata, dajte malce neka se podigne mentalitetot na narodot, a ne samo natalitetot (a bogami poslednive godini i mortalitetot) pa posle i evropa da me moli da vlezam kaj niv da im kazham koj te ebe, nejku. Shto se odnesuva do tie sho sakaat pasoshi za 2 dena, neka mi go brichat so zeleno dzamche, doagjaat 2 meseca sedat vo Makedonija, na 3 dena pred da si idat sakat da vadat pasosh, deka oni se od Kanada, anderstand? Nema milo moe, ako chekam ja, kje chekash i ti, trrrrrrt. Taka si e najfer deka iskreno da vi kazam, da me prasha mene nekoj, ja bi ukinal dvojno drzhavjanstvo, ajt zbrishka, nema ni pravo na glas, ni pravo na drzhavjanstvo ni nishto. Sakash tvoite da gi vidish, calenzi bite, 50 evra viza, Welcome to Republika Makedonija. Nejkesh tvoite da gi vidish? Prati im kesharica i slika preku DHL.

Sve tuka pametni se praat lugjeto, demek vaka demek taka, na 2 dena nadvor od drzhavata abe ko mivki ste site. Najprimerni. Celo Skopje e otpad od shto sekoj frla po zemja, istite da gi zemesh da gi nosish nadvor, cela skapana kokoshka u dzep kje si ja cuva dur najde kanta...

Premnogu e dobra drzhavata prema narodot so ogled na toa kolku sme pokvareni, i dosta jadete burek, preku leb pogacha nemojte da barate. Celo vreme kenjatorium se stvara ova ne chinelo toa ne chinelo, i koga nekoj kje se obide da go popravi toa, se fakjate za tutunot. Ministerot Selmani sakashe vo zdravstvoto da primeni evropski standardi na rabota, doktorite vednash panika dignaa, nema da mozhat na pauza za kafe da idat, nema da mozhe so nozete na masa da sedat... Epa trajte si...

Trazhili ste, gledajte

ajt u trista, otvorete ochi malce i kazhete ja vistinata, ne samo toa sho ve boli

A be rymz , aj ne zezaj....NE CINI...toa e pocetnata pozicija. Kako ponataka??? , koj bi znael, kako sekogas rajata kupuva kolace koe im se prodava na izbori, a kolacinja malku za izbor...kako vo Bugarija koga se smeevme na nivnite "cokoladi":):)!!!
Vo takvi uslovi sloboda na dvizenje e mnoogu bitna, dava moznost na izbor i iako e paradoxalno ne doveduva do osipuvanje na Makedonskiot narod, bas naprotiv..
ABC toa dobro go zabelezuva, nie imame problem so osipuvanje, nie sme ti ko Panda Mecki...i takov tretman treba da ima Makedonecot....iako vidlivo e deka se tretirani ko buba svabi...so site mozni pesticidi :):)!!!
Da mozela da se dvizi slobodno ,Pearl ne bi stanala Canader-ka , kako sto sega ne stanuva Makedonka , nevazno kolku dolgo prestojuva vo Makedonija.
Ona za sto panjka ovde ABC ...moram da priznaam mnogu trapavo e odprilika toa. A ovie koi mu skokaat vo usta so gonj, ili ne svakaat kade se naogaat, ili ednostavno ne go svakaat ABC....sto voopsto ne ja poprava sostojbata.
A verbata na Garfild deka obicniot covek zatvoren vo GETO e nekakov faktor, koj moze da vlijae na svojata sudbina, materijalna sostojba itn.... e za pofalba....takviot naiven optimizam e denes retkost....

Pasoshot e paten dokument koj se koristi vo drugi zemji,,i po logika na neshtata Makedonskata drzhava ima pravo i dolzhnost da mu izdava patna isprava na Makedonskite drzhavjani kade i da se.Zatoa postojat diplomatski prestavnishtva.Vsushnost procedurite pri izdavanja na pasosh vo diplomatsko prestavnishtvo za Makedonski gragjani treba da se minimalni i za toa postojat niza na prichini od nemozhnost za potvrduvanje na identitetot i prezentiranje na originalni dokumenti se do
prashanja od sigurnosen aspekt na drzavjaninot.Se razbira deka vo svetot toa e veke regulirano veke i toa na dva nachini.Edniot e so vonredna patna isprava za ednokratna upotreba najchesto izdavana bez parichen nadomestok za luge vo itni i neodlozhni situacii,vtorata e izdavanje na urgenten pasosh najchesto vo rok od 24 chasa za koj se naplaka dva do tri pati od redovnata cena i normalno izdavanje na pasosh koj proces trae od dve do 4 nedeli.Znachi ne treba da ja otkrivame Amerika tuku da go ovozmozhime ona koe skoro sekoja civilizirana drzhava go pravi.
Inaku za drzhavjanstvoto dvojno-trojno i se drugo.Toa ne e komoditet,nitu moze i treba da zavisi od politichkata i umstvenata volja na poedinci ili duri na drzhavi.Drzhavjanstvoto e delo od osnovnoto chovekovo pravo da si zhitel na planetata Zemja,zatoa sto na Zemjata ima drzhavi koj imaat drzhavjani i koj drzhavjani pokraj toa shto se drzhavjani imaat pravo da patuvaat i vo drugi drzhavi pa duri i da zhiveat vo tie drugi drzhavi.Drzhavjanstvoto e i privilegija se do togash dodeka ima granici a ke ima bajagi i vo narednite tri chetiristotini godini.Makedonija e izvozna drzhava na luge,sto znachi deka ima i uvozni drzhavi.Odnosot na drzhavata sprema gragjaninot e mnogu vazhen moment bez razlika dali e vo drzhavata ili nadvor od nea.Koga nashi drzhavjani opshtat so institucii na drugi drzhavi tie ne samo sto se predstavuvaat sebesi,tuku i ja predstavuvaat i drzhavata.Toa uvoznite drzhavi odavna go uvidele i obratile vnimanie i nivniot sistem e nastroen za pridobivanje na tie drzhavjani.Ne sluchajno golem del od nashi drzhavjani ne figuriraat nikade,ili da recham se izbrishani od Makedonija.
Vsushnost situacijata e tragichna do tragikomichna.Ke navedam samo eden primer:Vo Avstralija spored cenzusot od 2001 figuriraat nekade okolu 80 000 Makedonci,a samo vo crkovnata opshtina Sv Petka se registrirani 112000 Makedonski vernici.Slichna e sostojbata skoro niz celata Makedonska populacija vo stranstvo.Ona sto ABC go kazuva e
ne samo imperativ tuku mozebi e nasha kolektivna idnina i osnova za opstanok kako identitet zasto pozadi pasoshot vsushnost stoi drzhavjanstvoto.

rymz напиша:
Ti choeche kolku samo ne se razbirash vo sistemot na USA, shto ne mi e cudno, deka ni samiot sistem vo R.M ne go znaesh ko sho treba...ama aj, ne navleguem u toa

Epa celo vreme ABC toa go bara, fast track passport lane, za da mozhat takvite ko nego da mu ja zdiplat za tugjina, i tamu da vidam kako kje prokenjaat ako ne im chinel biznisot so tutunot...
Jas pak kje si stojam na toa moeto, ich ne mi chue ni za evropa ni za juesej ni za nisho...dajte mi 2000 evra plata, dajte malce neka se podigne mentalitetot na narodot, a ne samo natalitetot (a bogami poslednive godini i mortalitetot) pa posle i evropa da me moli da vlezam kaj niv da im kazham koj te ebe, nejku. Shto se odnesuva do tie sho sakaat pasoshi za 2 dena, neka mi go brichat so zeleno dzamche, doagjaat 2 meseca sedat vo Makedonija, na 3 dena pred da si idat sakat da vadat pasosh, deka oni se od Kanada, anderstand? Nema milo moe, ako chekam ja, kje chekash i ti, trrrrrrt. Taka si e najfer deka iskreno da vi kazam, da me prasha mene nekoj, ja bi ukinal dvojno drzhavjanstvo, ajt zbrishka, nema ni pravo na glas, ni pravo na drzhavjanstvo ni nishto. Sakash tvoite da gi vidish, calenzi bite, 50 evra viza, Welcome to Republika Makedonija. Nejkesh tvoite da gi vidish? Prati im kesharica i slika preku DHL.

Sve tuka pametni se praat lugjeto, demek vaka demek taka, na 2 dena nadvor od drzhavata abe ko mivki ste site. Najprimerni. Celo Skopje e otpad od shto sekoj frla po zemja, istite da gi zemesh da gi nosish nadvor, cela skapana kokoshka u dzep kje si ja cuva dur najde kanta...

Premnogu e dobra drzhavata prema narodot so ogled na toa kolku sme pokvareni, i dosta jadete burek, preku leb pogacha nemojte da barate. Celo vreme kenjatorium se stvara ova ne chinelo toa ne chinelo, i koga nekoj kje se obide da go popravi toa, se fakjate za tutunot. Ministerot Selmani sakashe vo zdravstvoto da primeni evropski standardi na rabota, doktorite vednash panika dignaa, nema da mozhat na pauza za kafe da idat, nema da mozhe so nozete na masa da sedat... Epa trajte si...

Trazhili ste, gledajte

ajt u trista, otvorete ochi malce i kazhete ja vistinata, ne samo toa sho ve boli

Problemot so tutunarite zapocna da se reshava i alav da im e na vladata&Co. shto najde nacin da im gi dade parite na tutunarite iako so nekolku meseci zadocnuvanje.Ostanuva poleka da gi reshavame drugite mnogu bitni prashanja za Makedonija i Makedonskiot narod.Edno od niv e izdavanjeto na pasosh za Makedoncite vo dijasporata.Za Ilir Selmani i reformite mozeme da zborime na druga tema iako problemot so lekovite od pozitivnata lista ostanuva i natamu problem iako graganite na Makedonija se najmnogu pogodeni tokmu od toj problem.
Logicno e shto ti bi ukinal dvojno drzavjanstvo otkako imash trojno,i ne e vistina deka nekoi Makedonski iselenici cekaat dva meseci pa poslednite denovi baraat pasosh,Makedoncite bi trebalo da bidat radosni shto tie voopshto i baraat Makedonski pasosh.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom