МНР ве поттикнува на двојно државјанство

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
За лицата кои веќе имаат американски, канадски или австралиски пасош, овие промени не се голем проблем. Оние што долетале, сепак, преку океанот во татковината за да извадат нови документи, се жалат на долготрајната и бавна постапка за издавање на пасошите. „Мора да се земе предвид фактот дека иселениците имаат ограничен временски престој во Македонија и би требало да има некаква забрзана постапка за добивање пасоши. Често иселениците престојуваат во земјава на кратко и надлежните мора да им излезат во пресрет на овие државјани“, велат иселениците.
-Досега постапката околу вадење нови пасоши можеше да се заврши релативно брзо, доколку се достават потребните документи до конзуларното претставништво. Исто така, можеше да се вади пасош во отсуство, доколку стариот пасош се прати во Македонија и се даде нотаризирано полномоштво на некој член на семејство да ги поднесе документи. Овој процес беше доста побрз, но повеќе не е остварлив, по воведувањето на биометриските пасоши и усложнувањето на процедурата за нивно вадење. Според новиот систем, подносителот на барањето мора лично да ги поднесе документите, со цел да биде фотографиран и да остави отпечаток од прстите. Поради тоа, сите оние на кои што им истекуваат старите пасоши, се принудени да доаѓаат во земјава само за да поднесат барања за нови документи. Оние од прекуокеанските земји, оваа авантура до родната земја често ги чини многу пари. „Потребно е да постојат повеќе мобилни станици во странство кои ќе овозможат собирање биометриски податоци, кои потоа безбедно би се испратиле во Македонија. Доволно е да биде испратена само дел од технологијата во дијаспората за да не мора да патуваме во земјата само за да извадиме нови пасоши“, вели Методија А. Колоски, претседател на Обединетата македонска дијаспора во Вашингтон, САД.
Според него, постапката која е покомплицирана од досегашната, особено ќе им предизвика проблеми на лицата што се во емиграциона процедура во САД, а на кои им истекува пасошот. „За едно лице да го промени статусот во САД и да добие какви било владини документи како што се лична карта, возачка дозвола, дозвола за брак или упис во училиште, мора да поседува важечки пасош од земјата на која е државјанин. За жал, голем е бројот на македонските граѓани со нефинализиран статус, на кои не им е дозволено да ја напуштат Америка. Ако го направат тоа, ќе го изгубат правото на престој, како и на повторен влез, а со неважечки пасош не можат да го регулираат статусот“, укажува Колоски.

МНР им ја олеснува постапката за вадење Македонско државјанство и пасош на Македонците ширум светот! И?

АБЦ, незнам од каде ти доаѓа идејата дека е тоа поттикнување на двојно државјанство.
Верувам дека и во амбасадите на РМ ќе се донесе потребната апаратура за новите пасоши и се ќе биде ОК.
Вакви заклучоци како твоите се во најмала рака претенциозни, избрзани и далеку од фактичката состојба.

TpH_Bo_OkO напиша:
МНР им ја олеснува постапката за вадење Македонско државјанство и пасош на Македонците ширум светот! И?

Ako za olesnuvanje go mislish ona shto sekoj Makedonec mora licno da go izvadi svojot pasosh vo rok so koj ke gi upotrebi site denovi od godishniot odmor togash ne gledam nikakvo olesnuvanje na postapkata,tuku pottiknuvanje na onie koj se vo moznost da apliciraat za dvojno drzavjanstvo ili da se otkazat od Makedonskoto za da go izbegnat shikaniranjeto i omalovazuvanjeto pri vadenjeto na Makedonski pasosh.

Струмикс напиша:
АБЦ, незнам од каде ти доаѓа идејата дека е тоа поттикнување на двојно државјанство.
Верувам дека и во амбасадите на РМ ќе се донесе потребната апаратура за новите пасоши и се ќе биде ОК.
Вакви заклучоци како твоите се во најмала рака претенциозни, избрзани и далеку од фактичката состојба.

Tekstot pogore ubavo ukazuva na vistinskata sostojba koja gi "spopadna" Makedonskite gragani na privremena rabota vo stranstvo.Dokolku pak se zeme vo obzir vistinskata sostojba vo centrite za vadenje pasoshi niz zemjava stanuva poveke od ocigledno deka vakvite zaklucoci voopshto ne se izbrzani i pretenciozni tuku vashite slepo orientirani stavovi kon aktuelnata vlast se navistina "ednoumni" bez pri toa da se prifatat dobronamernite sugestii na obicnite gragani koj maka macat da izvadat pasosh.

Pearl, neznam za drugo, ama sto ste mu skoknale so negiranje na ABC, koga covekot posocuva zanimlivi nelogicnosti. Raboti koi treba da odat mazno, bez nikakvo seckanje, no i bez nikakvi dalaveri pod raka , vo MKD se Mont Everest-i.

А уствари ке ве прашам едно. Зашто би им биле пасоши на исселениците? Што со македонски пасоши ке одат во Е.У. или земјите од светот? Неможам да ви се изначудам. А некој дојденец ке застане и ке чека ред за пасош. Тие се навикнати на систем кој функционира 90% перфектно. Овде има глата да му зачади и да се откажат за 15 минути.

Dzish напиша:
Овде има глата да му зачади и да се откажат за 15 минути.
Кога последен пат ти поднесе документи за пасош???

Целта за вадење на Македонско државјанство на нашите ширум светот е повеќе од национален аспект, отколку од патен документ и сл. Како не го разбирате тоа...

TpH_Bo_OkO напиша:
Кога последен пат ти поднесе документи за пасош???
Сега треба да вадам ама кога ми рекоа дека треба да чекам незнам колку време (2-3 часа) само за да ме сликаат дигитално(ми отиде денот џабе).... Највероватно ке си извадам од старите пасоши. И поевтини се и понема чекање по шалтерите.

Dzish напиша:
Сега треба да вадам ама кога ми рекоа дека треба да чекам незнам колку време (2-3 часа) само за да ме сликаат дигитално(ми отиде денот џабе).... Највероватно ке си извадам од старите пасоши. И поевтини се и понема чекање по шалтерите.
Знам како ти е...бизнис светот никогаш не спие...за 2-3 часа фирми гигантски се распаѓале...стоката мора преку граница да се пренесе...извозната дда се царини...ама што да зборам...бизнис не е играчка...

П.С. :lud:

Malku e off , ama Pearl spomna Bugarsko drzavjanstvo ,objasnuvanjata na ABC i povikot po nego , pa se setiv na edna storija od pred mnogu godini koga mi izgledase smesna: posle raspadot na Kralevinata Jugoslavija, vo zarobenickite Germanski logori , im se ponudilo na Makedoncite , bas taka bilo receno, MAKEDONCITE , da se prijavat kako Bugari za patni ispravi i da brisnat domoj..... Sto mislite...kolkumina ne ja iskoristile prilikata????? Dedovcite na onie koi digaat ovde dzeva, sigurno ne bile megu niv, inaku ne bi gi imalo niv na forumov :):)!!!
Problemot e sega ist,samo popodmolnata e EU politikata.......i posurov noviot Makedonski koncentracionen logor...:)!!

concrete напиша:
Malku e off , ama Pearl spomna Bugarsko drzavjanstvo ,objasnuvanjata na ABC i povikot po nego , pa se setiv na edna storija od pred mnogu godini koga mi izgledase smesna: posle raspadot na Kralevinata Jugoslavija, vo zarobenickite Germanski logori , im se ponudilo na Makedoncite , bas taka bilo receno, MAKEDONCITE , da se prijavat kako Bugari za patni ispravi i da brisnat domoj..... Sto mislite...kolkumina ne ja iskoristile prilikata????? Dedovcite na onie koi digaat ovde dzeva, sigurno ne bile megu niv, inaku ne bi gi imalo niv na forumov :):)!!!
Problemot e sega ist,samo popodmolnata e EU politikata.......i posurov noviot Makedonski koncentracionen logor...:)!!

Ako ednash go napravile toa, znaci mora pak??

Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me....

A be da im e.am toa fashistite da im....
Shto ne mozea nikako so oruzje u momentov preku diplomatsko uslovuvanje i para probuvaat da go postignat...
Ali sto bi rekol dedo mi:
Ke im se skrshi i na niv kolata,aj,aj!

ABC напиша:
Tekstot pogore ubavo ukazuva na vistinskata sostojba koja gi "spopadna" Makedonskite gragani na privremena rabota vo stranstvo.Dokolku pak se zeme vo obzir vistinskata sostojba vo centrite za vadenje pasoshi niz zemjava stanuva poveke od ocigledno deka vakvite zaklucoci voopshto ne se izbrzani i pretenciozni tuku vashite slepo orientirani stavovi kon aktuelnata vlast se navistina "ednoumni" bez pri toa da se prifatat dobronamernite sugestii na obicnite gragani koj maka macat da izvadat pasosh.

Не бе АБЦ, не мислам јас едноумно...Не си ни прв ни последен кој ме поврзува со некоја политичка опција...Ај нека ти е...
Е сега, АБЦ, за да се излезе како Македонец од „гетото“, од кое ти избега на најкукавички и предавнички начин, еден од условите се и таквите пасоши...
А, како што прочита во мојот пост, а дали сфати, незнам, реков дека мислам дека амбасадите на РМ ќе ја добијат потребната опрема за издавањето на такви пасоши, и со тоа ќе се надмине таа состојба.
И уште нешто...
Кога пред неколку години бев ангажиран во МВР во Управните служби, сите „странци“ кога доаѓаа за пасоши, доаѓаа последниот ден од нивниот престој тука и кукаа.
Ќе ги чинеше нешто првите денови да поднесоа барање? Не дека ја бранам МВР или сл., туку дел од вината постои и кај граѓаните во нивната неажурност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom