МНР ќе го испитува скандалот во серијата ”Одред“

• Креатор на темата Креатор на темата c i t r o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.776
Поени од реакции
9.904
Локација
Скопје,2014-та
МНР ќе испитува дали во американската серија “Одред” случајно или намерно е направен скандал во кој се вмешани Македонија и Грција

Во една од епизодите специјалната единица треба да спречи атентат врз македонскиот премиер. Интересно, датумот е 2 август, а локацијата Крушево. Целиот амбиент и архитектура го отсликувааат овој наш историски град. Го има и нашето знаме.

Македонски мотиви има и черѓичето пред снајперистите. На полицискиот автомобил со кирилица пишува Полиција. И се паѓа во вода по оваа скандалозна сцена.

Но не само јазикот туку и униформите на полицајците се грчки.

Познавачите на филмската уметност се изненадени. Со став дека не е вкусно во ваков чувствителен период поради името да се направи дури и случајна грешка.

- Во секој случај не е вкусно, може да се работи за грешка на костимограф, сценограф, на продуцентот, но ова е чувствителен период за името и не е вкусно, вели Дарко Башевски директор на филмскиот фонд на Македонија.

Додека американски конгресмени и невладини организации лобираат САД да притисне да се реши спорот за името, филмаџиите очигледно прават почетнички грешки.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/mnr-ke-go-ispituva-skandalot-vo-serijata-%E2%80%9Dodred%E2%80%9C

mene ova mi lici na platena provokacija, duri i da ne e, nema da bide prva greska, ako se sekavate vo filmot 300 saundtrak bese "Zajdi zajdi jasno sonce"

Не само што е провокација, туку е невидена глупост.

Треба да трубиме и правиме бука на секоја ваква “грешка’’ -- бидејќи е бесплатна реклама.

Ја мислам дека ова е смислена провокација,подобро речено платена од Грчката дијаспора...треба режисерот да е толку глуп и неписмен за да незнае дека Македонците не зборат грчки....ПЛАТЕНА ПРОВОКАЦИЈА!

Ја мислам дека ова е смислена провокација,подобро речено платена од Грчката дијаспора...треба режисерот да е толку глуп и неписмен за да незнае дека Македонците не зборат грчки....ПЛАТЕНА ПРОВОКАЦИЈА!

Точно така исто имаше и за онаа на а1 што ја даваа (ја заборајв како се викаше емисијата) за историјта нешто демек сонцето од кутлеш деке е грчко итн...
Сега би требало малку да се реагира и тоа по димломатски пат со некоја протестна нота или нешто слично од мнр

инаку еве фб страната на серијата
http://www.facebook.com/TheUnitTV?v=info

и официјалната страна на серијата

http://www.cbs.com/primetime/the_unit/

па ако не вие мака пишете му некое писмо оти ја слабо со англискиот сум скаран :helou:

Ххххх Хххххх Season-3, Episode-10. Gone Missing
"The Unit" is trying to stop the Assassination of the MACEDONIAN Prime Minister who is in Krusevo to celebrate a Holiday of Macedonian History. THe Name of the COuntry is Correct, The name of the street is on cyrillic and Macedonian Language. The letters on the Police car are cyrillic too(ПОЛИЦИЈА). Now something is not fucking clear for me. Why the fuck are the policemen wearing GREEK Uniform? Where are the Macedonian Policemen? There should be Macedonian Policemen, with Macedonian uniform. WHy the fuck there is a Greek General? WHy the FUck are they speaking Greek, instead of Macedonian? In Macedonia People speak Macedonian, not Greek.
Can i get answer, if this is the official page for this TV Show, ty?

Grammar is mb not 100% correct, but it doesn't matter. The thing that is written above is important.

Ајде патриоти :zver:

И што велите, снимале серија кај што во Македонија зборуваат Грчки? :raz:
Добро дека некој приметил, јас колку што знам серијата е снимена во далеката 2007 година...

знам ја имам изгледано целата серија има 4 сезони и оваа епизода е во 4тата сезона ако не се лажам....задоволен сум од серијата само се разочарав од таа епизода.

ако некој сака да ја качам на нет :)

Се надевам дека оваа "вест" е заебанција, дека нема толку глупави луѓе кај нас да реагираат за епизода од пред 2-3 години, дел од серија која веќе не се прикажува.. уау.

Холивуд и американската филмско/сериска продукција кога снима филмови и сцени во кои предмет се етнички групи, народи или држави МНОГУ РЕТКО го употребува предметниот јазик во целост. На пример, филм во кој има сцена со кинеска мафија говорот не е ниту кантонски ниту мандарински (двата најпространи кинески јазици) туку е буквално “џибериш“ интониран во кинески нагласок. Обавезно ќе залета кинески збор, но од кажаното не може да се преведе ништо.

Кога се збори арапски, исто така, може да се наслушне дека има многу повеќе “хамана вахма ххрахма“ отколу вистински арапски говор.

Ама ај да го баталиме јазикот. Холивуд СЕКОГАШ црпи инспирација од тековни случувања во светот. За секое снимање им треба подлога. Нема конфликт или препирка во светот да не била обработена низ холивудска камера. Продуцентите знаат дека имаме проблем со Грција, некој се информирал околу историјата на Македонија и позадината на конфликтот, собрале етнолошки детали и тоа е тоа- македонската реалност е пренесена во тв серија.

Е сега, зошто се збори Грчки. Може да и се даде шанса на претпоставката дека не можеле да најдат македонски говорник во продукцијата. Ако не е тоа, тогаш е “нешто“ само “почетничка грешка“ како што викаат Сител, не е.

Јас гледам позитивно на работава затоа што читко пишува REPUBLIC OF MACEDONIA и грците за ова ќе урлаат ептен.

А најако е тоа што од почетокот на сцената пишува Republic of Macedonia. Како е ова можно снимаат сцени, и посветуваат внимание, за да го удоловат моментот, запознаени се со се И НЕ Е МОЖНО ДА НЕ ЗНААТ ДЕКА ИМАМЕ СОПСТВЕН ЈАЗИК.

знам ја имам изгледано целата серија има 4 сезони и оваа епизода е во 4тата сезона ако не се лажам....задоволен сум од серијата само се разочарав од таа епизода.

ако не ти е тешко а :)

Ајде качи ја.

Искрено за џабе џева ќе дигаме. Има поважни места каде што треба да се наочат ресурсите.

Едена поговорка за МВР: ПОМИНАЛ ВОЗОТ.

Да нека протестираат за да не се повторат вакви грешки, а да не пумпаат дома не фала.

--- надополнето ---

46 10 "Gone Missing" Terrence O'Hara Eric L. Haney & Lynn Mamet 10.56[12] 28[12] November 27, 2007 (2007-11-27) 3ALF10 In Macedonia [11], Bob's operation capability becomes questionable after he starts to see visions of people whom he killed during missions. Tiffy and Kim discover a shocking story about Molly's father.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom