"Mlecna politika"

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ах, политичка економија! :)

ABC, си знаеш и самиот, ама ајде...! :)

Член од
30 април 2005
Мислења
361
Поени од реакции
21
А бе, Мистичен, ти да не си вработен во секторот за набавки на мин.за одбрана? Како им го одбрани изборот на фирма за набавка на млечни производи, ме замисли. Знам дека си економист, ама имаш талент и за адвокат :wink: .
Едно прашање само...... Дали ти би потпишал фактура на која пишува мин. за одбрана на БЈРМ? Па и нека е поефтина нарачката (во што чисто се сомневам). Дали таа сума вреди за понижувањето на државата и каква е таа „пазарна“ економија - да се увезува стока која ја имаме во сопствено производство (а немаме начин и стратегија да ја пласираме надвор од нашите граници)?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Мистичен напиша:
Ах, политичка економија! :)

ABC, си знаеш и самиот, ама ајде...! :)

Mistik znaesh li deka "neutralnosta" ponekogash e vo sprotivnost na nacionalnite interesi.:)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Венера, не треба да сум вработен таму за да ми работи логиката и да не мрчам и кењам на се можно повикувајќи се на патриотизмот. Во случајов ниту бранам, ниту серам, размислувам чисто според правилата на економијата.

П.С. А и ти вака не си лоша за "јавен обвинител" или "претседател на антикорупциска комисија" иако нема да откријам што си по професија! :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Abe mnogu "tituli" si dodelivte a?:)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Титули, вокации професии (и хоби занимации)! :)

Него, кој фактор е па Битолска Млекара јас да ја неспијам од секирации за тоа што не грабнала еден тендер повеќе во државава? Имате инфо всушност колку тендери има лапнато досега? Се засекирав да ви кажам искрено дека ќе умрат за леб (и за млеко) кутрите! :)

Член од
18 август 2005
Мислења
18
Поени од реакции
0
c.c.c.

Ех, тој АРМ што го спомнувате од владата е или од Македонија е? Владата од македонски државјани ли е? можеби не. Овде се спомнува само ние и тие, а сите се македонци(барем 80%, албанците и онака си тераат друг бизнис) и кој од кого, ако не комшијата од мене, а српските фирми се почесто добиваат тендери зш парите можиш да ги изнесиш од државава и после да ти ги вратат преку други сметки(приватни), ако ги гледате на пример ТВ рекламите за скопско и златен даб се изработени од студија во србија и волкот жив и ловците со плен :) (овците на ражен)

Личностите се измислени, но се многу слични на реални личности па ако се препознаете може ќе ве има на К15

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
А ако доделиш тендер на наша фирма, никако неможеш да си го добиеш делот? Хехе, гив ми а брејк мен (или можеби си вомен) ! :)

За рекламите и студијата кои ги прават е сосема друга приказната... може да дискутираме на таа тема колку сакаш, само ти отвори друг топик и во друг подфорум! :)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Eve kako "misticnoto" ministerstvo za odbrana shtedi na tenderite shto gi raspishuva za kupuvanje na mleko i mlecni proizvodi od Srbija:

Кривична пријава за водничка и дисциплински казни за двајца полковници и за еден мајор е епилогот од внатрешната истрага на Министерството за одбрана спроведена откако беше откриено дека од сметката на АРМ недостигаат околу 10.000 вера. Истрагата покажала дека вистинската финансиска дупка изнесувала 192.000 денари, односно нешто повеќе од 3.000 евра, а преостанатите пари биле оправдани со дневници и со службени патувања.
Извори во воената полиција на АРМ неодамна ни се пожалија дека истрагата, од необјасниви причини, била запрена по налог на високи структури во МО и оти полицијата била спречена да изврши претрес, иако имала судски налог.
- На воените полицајци, веднаш штом влегле во просторијата за да извршат претрес, им било речено да ја прекинат истрагата. Тие одбиле, а потоа нивните претпоставени биле повикани кај високи претставници на МО. Кога се вратиле, претпоставените им наредиле на своите војници да ја напуштат просторијата и да се вратат во единица. Тие ја одбиле наредбата, зашто имале налог за претрес од истражен судија. По многу натегања, сепак морале да се откажат од претресот, а некои од нив заработиле и казни поради непочитување наредба од претпоставен.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Vi kazuvam deka Amerikancite svojata ekonomija ja gradat i vrz Pepsi ili Coca-Cola koga nivnite vojnici vo Iraq pijat isklucivo takov sok i imaat izricita naredba da kupuvaat strogo Amerikanski proizvod.
Што сега споредуваш со Американците,а??? Они се посебен случај...

Во нивното DoD, тендерите (ако може така да ги кажеш) се веќе завршени многу одамна, така да сега СЕ што им треба од supply е стандардизирано на ниво на бројка.

Се што пијат нивните војници во Ирак, значи покрај соковите и водата, тука е и млекото, е "Made in UAE". Да чекаш контејнер со сокови, вода и млеко минимум 2 месеци, и не е баш "патриотски" ;)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Znaci Emiratite "carat" na Amerikancite vo sekoj pogled.Mislish li deka so "edrenici" im ja nosat hranata i tehnickite sredstva vo Iraq od Amerika?
Sepak koga NATO pominuvashe vo Makedonija bev vo prilika da vidam od kade im stignuva "tehnicka voda",i se zacudiv deka i vodata za mienje ja nosat od zemjite na NATO.Dodeka ARM se "ispotepa" da kupi mleko od Srbija imame aferi za pronevera na pari i "sluzbeni patuvanja" od koj nikoj nemame fajde.Sepak Bitolcani ne treba da plakaat danok vo delot za ARM.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ne zaboravaj gi proneverite vo eparhiite na MPC! :wink:

http://forum.srpskinacionalisti.com/viewtopic.php?t=4229&start=30

.....Zoran Vraniskovski - Jovan nije sada niti je ikada bio vladika SPC, to je cinjenica!

Moje licno misljenje je da su se poklopili interesi Jovana koji se nada crkvenoj a i drzvnoj zastiti Srbije i SPC da bi izbegao odgovornost za krivicna dela za koje mu se sprema sudjenje. Pa se postavlja pitanje zasto upadate u mrezu ovog kriminalca?!

Primeri:

1). 09/07/2000 god. u hramu Sveti Nikola u gradu Sveti Nikole za vreme liturgije tadasnji episkop Jovan je pretukao svestenika Kireta Davceva, paroha spomenute crkve naocigled svestenika i vernika.

2). Da bi mogao da hara u eparhijama MPC (po zapisniku MPS broj 291 od 29/09/2000 godine) Jovan angazira privatnu agenciju za zastitu preko koje do zuba naoruzani maltretiraju i teroriziraju svestenike, a protojereju Jordanu Tasevu upiru i repetirani pistolj u glavu.

3). Jovan je pokusao da prisvoji sredstva u iznosu od 1.000.000 denara (35.000 DEM) da bi otkupio vozilo BMW 320 za potrebe Bregalnicke Eparhije. On podnosi izjavu na sednici eparhijske uprave da je kupio BMW novcem njegovog oca za 55.000 DEM. Pri tom trazi da se njemu licno vrati 35000 DEM a ostatak od 15.000 DEM da se uplati firmi MAK-KAR (njegovi prijatelji).

Kako knjgovodstvena dokumentacija jasno kaze da je nekoliko meseci ranije Jovan podigao u gotovom 1.000.000 denara, suocen sa tim dokazom on menja izjavu i sada trazi da mu se plati samo 15.000 DEM.

Kad je postavljen za Mitropolita Povardarske Eparhije on je to isto vozilo doneo sa sobom iz Bregalnicke eparhije i na isti gorenavedeni nacin podigao na ime kupovine istog vozila 19.705 DEM.

4). Dok je bio u Bregalnickoj eparhiji, njegovom odlukom eparhija iznajmljuje i placa mesecne kirije u Shtipu (dogovor broj 82/2000 od 29/05/2000 godine) za radnju “Voskresenie” eparhijskim parama kojim placa Jovanova privatna putovanja, inventar i roba (crkveni predmeti). Ali za sve vreme poslovanja ove radnje prihod se nije inkasirao u eparhiji. Pod istim imenom “Voskresenie” Jovan registruje firmu u Velesu kao i treću sa istim imenom “Voskresenie” sa sedistem u Sofiji – Bugarska i postavlja za shefa svog ujaka Ristu Popovskog.

Uvidom u dokumentaciju ustanovljeno je da putem ovih "tri" firmi (ustvari jedna firma a tri lokacije) izvrsene manipulacije eparhijskim fondovima. 09/06/2000 god. ustanovljen je manjak od 46.000 DEM iz kase povardarske eparhije (sredstva namenjena za elektrifikaciju manastirskih kompleksa) koje je Zoran uzeo za kupovinu dzipa Terrano-2. Dzip je kupljen u Nemackoj a registrovan na njegovu privatnu firmu
“Voskresenie” u Bugarskoj.

Da bi prikrio malverzaciju Jovan prodaje eparhisko vozilo Mercedes za 32000 DEM i tim parama “pokriva” deo manjka od 46.000 DEM. Slicno, od eparhiskih para za sumu od 12.000 DEM kupuje i vozilo GOLF koje isto tako registruje na svoju firmu u Bugarskoj. Kada je rascinjen od MPC-a gubi se trag svim gorenavedenim vozilima. BMW, TERRANO, GOLF plus mercedes koji je u medjuvremenu prodao.

5). U vreme kada je bio rascinjen sa duznosti vikarnog episkopa Prespansko – Pelagonijske eparhije kao i sa mesta predsednika fondacije Hram Sv.v.m. Dimitrije, on se i dalje obraca svima kao da nije rascinjen. Firmi "Strezevo" se obraca krijuci fakt da nije vise predsednik fondacije, a ipak koristi memorandum sa ranije udarenim pecatom i trazi donacije za izgradnju hrama, insistira da se pare ne prebacuju na racun fondacije već racun Bregalnicke eparhuije. Te pare u visini od 6.500 Evra Jovan podize u gotovom sa racuna i njima se gubi svaki trag.

6). Pri reviziji izvrsenoj na dan 10/07/2002 god. ustanovljeno je da je tadasnji mitropolit Jovan trazio (akt 45 od 10/04/2002 god.) i dobio na ime obnove i rekonstrukcije Sabornog hrama “Sv. Pantelejmon” u Velesu od vlasnika rukometnog kluba i biznismena Trifuna Kostovskog 57.000 Eura. Ista suma je uplacena na privatni racun lica Tonija Petruskovskog koji je bio blagajnik Povardarske eparhije. Jovan naređuje da se pare podignu i predaju njemu licno i odlazi u Bugarsku.

Posle objavljivanja ove afere u stampi, blagajnik je pritvoren 27/09/2002 godine, u pritvoru on insistira da se cuje sa Jovanom koji se nalazio u Bugarskoj. Posle objavljenog razgovora 30/09/2002 godine Jovan dolazi iz Bugarske i vraca novac.

7). Jovan je prema knjigovodstvenim evidencijama podizao vise puta pare iz eparhijske kase, svaki put licno a na ime kupovine zgrade
“Malina” u Velesu. Ukupno je pokrao 57.969.18 evra a uplatio na ime kupovine 36.973 Eura cime je za sebe prisvojio 20.966,18 Eura.

8). Pri rekonstrukciji apartmana u zgradi Makedonske eparhije u Skoplju finansiska inspekcija je ustanovila da je Jovan, zloupotrebljavajuci svoj status i polozaj u fondaciji i u eparhiji, naplacivao duplo i troduplo za izvrsene radove ili nabavljene materijale prilazuci iste fakture na vise razlicitih mesta i naplacuvao u keshu.

Kako sam spomenuo gore ovo su cinjenice neopterecene politikom, pa vi sudite.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Mislish li deka so "edrenici" im ja nosat hranata i tehnickite sredstva vo Iraq od Amerika?
Да, али сето тоа прво стига ви Кувајт.
se zacudiv deka i vodata za mienje ja nosat od zemjite na NATO
Тоа е поради фактот дека нашата вода не е "квалитетна", т.е не ги задоволува нивните стандарди на доволно чиста вода. Поголем дел од таа вода за миење, се филтрира во нивни специјални системи и пак се враќа назад за употреба. Самите системи бараат таква вода.
Ова го зборам за USAшите, незнам на кого ти мислиш под НАТО.

Кога сме кај USAши-вода, треба да знаеш дека нашите фирми можеа да направат добар дил со нив, со вода за пиење. USAшите бараа: вода во пластични шишиња, НЕ-газирана, од 0.5 литри.ТОЧКА. Нашите фирми во неколку наврати им испорачуваа: тетрапак од литар, флаши од 1.5 литри, газирана вода, палети кои само што не се распаднале. Никогаш не "погодија" да испорачат тоа што се бара. На крај, USAшите дигнаа раце и водата ја земаа од Италија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Toa so vodata vo tetrapak e samo izgovor,zatoa shto narodot morashe da bide "zamajan" kako nashite dobavuvaci se so slab kvalitet.Koga moze tehnicka voda da se uvezuva togash znaesh kolku e saatot.Ako pak se trgne od faktot deka NATO kupi neshto Makedonsko mleko za potrebite na "proteranite" Albanci kolku da si recime deka i nie ke imame nekakva korist od niv,togash moze da se zakluci deka seto toa e "Mlecna politika".
Znaci nasheto mleko cini za NATO,a ne e podobno za ARM?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ups!,ke zaboravev:
-Dali so kupuvanje Srbsko mleko vlasta saka da im gi "potinka" na Srbite za zatvoranjeto na Zoran porano vikan Jovan?Znaci sega mlecnata politika ke odigra glavna uloga vo "zatopluvanjeto" na odnosite so Srbija oti navidum tie kako da bea "podzaladeni".

Kajgana Shop

На врв Bottom