Младен Војичиќ - Тифа

Значи, Тифа во Дугме пееше од 1984 до 1985 и направи само еден албум. Песните му се овие:
Za Esmu;
Meni se ne spava;
Padaju zvijezde;
Jer kad ostaris;
Lipe Cvatu (на гајда е Пеце Атанасовски и снимена е во РТВ Скопје);
Pediculis Pubis (zaedno so Bora Corba)
Aiaio radi radio;
Lazes;
Da te bogdo ne volim;
Hej slaveni (i ova ja vo albumot, neznam zs).

Албумов прв пат го слушав кога имав 7-8 години негде. Уште ја чувам касетата, мада немам на што да ја пуштам. :toe: Инаку, Тифа е одличен пејач, барем на времето бил.

Значи, Тифа во Дугме пееше од 1984 до 1985 и направи само еден албум. Песните му се овие:
Za Esmu;
Meni se ne spava;
Padaju zvijezde;
Jer kad ostaris;
Lipe Cvatu (на гајда е Пеце Атанасовски и снимена е во РТВ Скопје);
Pediculis Pubis (zaedno so Bora Corba)
Aiaio radi radio;
Lazes;
Da te bogdo ne volim;
Hej slaveni (i ova ja vo albumot, neznam zs).

THANKS.

tifa ne e vo dugme zatoa sto ne go izdrzal prviot koncert.. ne gi mesajte stvarite ne znaete dovolno za niv.. i greska e toa deka najdobrite pesni se ispeani od nego.. najdobrite pesni se od bebek ... i nikoj nemoze da go zameni se znae koi se prvi hitovi i najdobri..a dodeka za alen mozam da kazam deka e prodadena dusa pocna da pee za pari i stana strasen turbo folker... toa e se od mene :toe:

tifa ne e vo dugme zatoa sto ne go izdrzal prviot koncert.. ne gi mesajte stvarite ne znaete dovolno za niv.. i greska e toa deka najdobrite pesni se ispeani od nego.. najdobrite pesni se od bebek ... i nikoj nemoze da go zameni se znae koi se prvi hitovi i najdobri..a dodeka za alen mozam da kazam deka e prodadena dusa pocna da pee za pari i stana strasen turbo folker... toa e se od mene :toe:
За ова болдираново си грешка. Главната причина поради тоа што Тифа си замина од Дугме е затоа што бил многу слабо прифатен од луѓето што дотогаш го слушаа Дугме (бидејќи биле навикнати на поинаква музика, кога Бебек пееше), затоа што нон-стоп бил под дејство на дрога и алкохол и се карал со Брега. Одма после заминувањето од Бијело Дугме (1985) отишол да служит војска а потоа бил фатен со дрога.

Според мене, Тифа го има најмоќниот глас на Балканот.
Е, сега во последно време е слабо активен. Ваљда годините го стигнуваат, нормално гласот не може да му биде ист како пред неколку години и децении, ама за мене бојата на гласот на Тифа е најубава од сите балкански вокали што сум ги слушнал(нормално, тоа си е субјективно).

Пред 1-2 месеци прочитав некаде дека после долго време(околу 10 години), Тифа снимил нов соло албум, кој би требало да излезе сега некогаш.
Оваа година сними неколку дуети. По малку контроверзен е оној со Енес Бегович, песната се вика мислам 'Два јарана', а имаше негативни реакции, оти Тифа направил дует со турбо-фолк пејач.

Дуетот со групата Регина ми се допаѓа, 'Птицо мала'(упм, плагијат е) се вика песната.

80% од неговите песни ги слушам... :) едноставно неповторлив и единствен...

Skandalozne “Skale”: Žiri oteo nagradu Tifi!

Mladen Vojičić Tifa učestvovao je na ovogodišnjem festivalu Sunčane skale u Herceg Novom s pesmom “Ne vjeruj nikom” i za samo dva poena izgubio prvo mesto! I to zbog lošeg brojanja glasova!
Kako Kurir saznaje, organizatori su se uhvatili za glavu zbog te greške, a skandal je nastao tek pošto su ugašene kamere i pobedniku, švedskoj grupi Kjupid, uručena nagrada: automobil “nisan mikra” i budžet od 10.000 evra za snimanje spota za pobedničku numeru!
- Tifa je već uveliko bio na putu do hotela kad su neki od organizatora shvatili da je upravo on trebalo da bude na tronu. Tek je kasnije saznao šta se dešavalo, ali ga nije bilo briga. On je još za vremefestivala u bekstejdžu komentarisao da mu se „j..e za prvo mesto“, da je važno da je živ i zdrav te da vozi kola koja vrede kao šest pobedničkih – otkriva sagovornik ovog lista odlično upoznat sa dešavanjima iza kulisa. Tifa nakon čitave peripetije nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu. Prepustio se morskim talasima i uživanju. Slobodan Bučevac, direktor festivala, tvrdi da nije bilo nameštanja, ali da jeste bilo grešaka.
- Sve je regularno i pravno čisto! Problem je bio samo u tome što su neki članovi žirija loše saopštavali glasove dok su čitali. Sekretaru žirija uručeni su listići kako je žiri glasao i to može da se vidi! Nema govora ni o kakvom nameštanju.
izvor: Kurir

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom